Hopp til innhold

Wikileaks slipper to millioner hemmelige Syria-dokumenter

Varslernettstedet Wikileaks har begynt å lekke to millioner eposter fra politiske kilder i Syria. Julian Assange sier slippet er pinlig for Syria og landets motstandere.

Demonstrasjon for Julian Assange i London

Mens Wikileaks varsler nytt slipp sitter grunnleggeren fortsatt i varetekt. På bildet demonsterer støttespillerene hans mot at han skal bli sendt til Sverige.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Julian Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

– Wikileaks har begynt å publisere epostene, sier talsperson for Wikileaks Sarah Harrison til journalister etter en pressekonferanse varslernettestedet holdt i London.

Slippet inneholder to millioner eposter fra politiske kilder i Syria fra 680 domener.

– Slippet er stort og det tar tid å få ut informasjonen. Det vil komme ut gradvis i løpet av rundt to måneder, sa Harrison.

Dokumentene skal datere fra august 2006 til mars 2012.

Assange: Pinlig for Syria

De første epostene som er frigitt omhandler det italienske selskapet Finmeccanica og datterselskapet Selex som skal ha solgt teknologi til det syriske politiet.

Dokumentene stammer fra de syriske departementene, blant annet departementet til presidenten, finans-, kultur-, og transportdepartementet.

Ifølge Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er slippet pinlig både for Syria og landets motstandere.

– Informasjonen hjelper oss ikke til å kritiserere den ene eller den andre gruppen, men å forstå interessene til alle parter, sier Assange.

Muldvarp i regimet

Tidligere i år ble det kjent at opposisjonelle syrere hadde fått tilgang til de private e-postadressene til Syrias president Bashar al-Assad og hans kone Asma. Det var en muldvarp i regimet som ga dem tilgang, hevdet aktivistene.

Den britiske avisa The Guardian fikk tilgang til flere tusen e-poster og skrev i mars om innholdet i dem.

Ifølge The Guardian vitnet e-postene om et presidentpar som var godt skjermet fra konflikten i landet og som veltet seg i luksus.

Regimet i Syria har slått ned opprøret med makt, og etter hvert har også opposisjonsgrupper grepet til våpen i kampen mot regimet.

Ifølge aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights er minst 16.500 mennesker drept siden opprøret startet.

Søker asyl i Ecuador

Grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange har søkt har søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London.

Utenriksministeren i Ecuador, Ricardo Patino sier at voldtektsanklagene rettet mot Assange er latterlige, men det er fortsatt ikke kommet et vedtak om han fått asyl i landet.

– Assange er anklaget fordi kondomet hans sprakk. Det er latterlig, sier Patino.

SISTE NYTT

Siste nytt