Hopp til innhold

– Wikileaks vil ikke overleve året

Varslernettstedet Wikileaks, grunnlagt av australieren Julian Assange, sliter på grunn av en finansieringsblokade satt opp av ulike finansorganisasjoner. I dag ber de om hjelp til å holde seg over vannet.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange deltar i finansdemonstrasjon i London

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange under en finansdemonstrasjon i London 15. oktober. «Occupy London Stock Exchange» kom etter den opprinnelige demonstrasjonen fra New York, under navnet «Occupy Wall Street».

Foto: Elizabeth Dalziel / Ap

– Dette er en eksistensiell trussel mot Wikileaks. Organisasjonen kan ikke fortsette, dersom denne blokaden skulle fortsette lenger enn årsskiftet, sier Julian Assange i en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Politisk angrep førte til blokade

De finansielle problemene for nettstedet startet i desember i fjor, da Bank of America, VISA, MasterCard, PayPal og Western Union nektet å motta donasjoner for Wikileaks.

Les mer: Storbank stanser Wikileaks-penger

Bakgrunnen for blokaden var lekkasjen av «Cablegate», som var et politisk angrep som inkluderte krass kritikk av flere høyre-orienterte politikere i USA, skriver avisa The Telegraph.

Blant de som stanser donasjonene er Bank of America, som har hovedkontor i Charlotte i North Carolina. De opplyste i desember at de ikke lenger vil håndtere overføringer de tror vil ende opp hos Wikileaks - «som den siste tiden har publisert over tusen hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske diplomatiet.»

Begrunnesen var at Wikileaks kunne være innblandet i aktiviteter som er uforenlig med deres interne politikk for gjennomføring av betalinger.

– Angrep på ytringsfriheten

Organisasjonen, med Assange i spissen, mener blokaden har ødelagt for 95 prosent av inntektene deres, noe som står for flere titalls millioner dollar.

– Dette er ikke et angrep på Wikileaks, men et angrep på ytringsfriheten, sier de.

Wikileaks har nå bestemt seg for å stanse all publisering av hemmelige statlige dokumenter, i påvente av en gjennomgang i rettssystemet.

– Må drive aggressiv pengeinnsamling

I en pressemelding uttaler organisasjonen at: «For at vi skal overleve, er Wikileaks nå tvunget til å midlertidig stanse all publikasjon, og drive aggressiv pengeinnsamling for å bekjempe blokaden og deres talsmenn.»

Les også: Wikileaks fem år: «Five years of chrushing bastards»

Wikileaks har i dag opprettet en egen nettside der deres støttespillere kan innbetale donasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt