NRK Meny
Normal

Wikileaks fem år: «Five years of chrushing bastards»

For fem år siden ble nettstedet Wikileaks opprettet, og sensitiv informasjon fra Pentagon og logger fra krigen i Irak og Afghanistan ble tilgjengelig for alle.

Wikileaks kollasje

Domenenavnet wikileaks.org ble registrert 4. oktober 2006.

Wikileaks-stifter Julian Assange

Wikileaks-stifter Julian Assange.

Foto: Nyhetsspiller
Hillary Clinton

Hilary Clinton har gått hardt ut mot Wikileaks.

Foto: ALEX WONG / AFP
Bradley Manning

Bradley Manning er mistenkt for å ha lekket sensitiv informasjon til Wikileaks.

Foto: Ap

Domenenavnet wikileaks.org ble registrert for fem år siden den 4. oktober 2006.

LES: Wikileaks avviser alt ansvar
LES OGSÅ: Ny runde i Assange-saken

«Five years of chrushing bastards», skriver Wikileaks på nettsamfunnet Twitter, i anledning femårsjubileet.

Samtidig sitter Wikileaks-grunnlegger, Julian Assange, fortsatt i varetekt i Storbritannia, hvor han har sittet i 300 dager.

Viste amerikanske soldater som drepte fotografer

Wikileaks hevder å ha blitt startet av kinesiske dissidenter, journalister, mattematikere og teknologer. Men grunnleggerne av Wikileaks har aldri formelt blitt identifisert. Assange kaller seg selv et medlem av styret, men blir referert til som grunnleggeren av Wikileaks.

Wikileaks ble for alvor kjent i april 2010 da de publiserte videoen «Collateral murder» fra Irak-krigen.

Se videoen her

Videoen viser amerikanske soldater som skjøt og drepte en gruppe mennesker. Blant dem to Reuters-fotografer. To barn ble også såret i angrepet.

– Bevis for «tusenvis» av krigsforbrytelser i Afghanistan

I juli 2010 la nettstedet ut en database på 92.000 hemmelige dokumenter fra krigen i Afghanistan. Dokumentene inneholder logger fra felten og etterretningsrapporter.

Både Det hvite hus og Pakistan fordømte søndag i skarpe ordelag lekkasjen.

De hemmelige amerikanske dokumentene er fra de siste seks årene, og handler om drap på sivile afghanere og hemmelige operasjoner mot Taliban-medlemmer.

Ifølge Assange kan det være bevis for «tusenvis» av krigsforbrytelser som er begått i Afghanistan blant dokumentene.

(Saken fortsetter under videoelementet.)

Video Julian Assange

SE VIDEO: Assange mener at det er bevis for krigsforbrytelser blant de flere tusen hemmelige Afghanistan-dokumentene.

Manning fortsatt i varetekt

Amerikanske etterforskere sier de har funnet konkrete bevis for at 22 år gamle Bradley Manning står bak lekkasjen av 92.000 krigsdokumenter fra Afghanistan-krigen.

Manning ble arrestert i mai 2010 i Irak, mistenkt for å ha overlevert gradert materiale til nettstedet Wikileaks. Han sitter fortsatt i varetekt, i en enecelle med maksimal sikkerhet og venter på at saken hans skal komme for retten.

Drepte 66.000 sivile i Irak

I oktober 2010 la nettstedet ut en database på rundt 400.000 hemmelige dokumenter fra krigen i Irak. Dokumentene inneholder logger fra felten og etterretningsrapporter.

Blant annet kom det frem at av 109.000 drepte i Irak var mer enn 66.000 ikke-stridende.

Drapene på 15.000 sivile har ikke engang blitt rapportert til tross for at de internasjonale styrker skal ha kjent til antallet.

Ville spionere på FN

Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Foto: SOREN ANDERSSON / AFP

I november 2010 begynte nettestedet å publisere en samling på over 250.000 tidligere hemmeligstemplede diplomatiske telegrammer fra den amerikanske utenrikstjenesten.

Blant det som ble avslørt var en instruks fra det amerikanske utenriksdepartementet som ga amerikanske diplomater verden rundt beskjed om å spionere og innhente informasjon om FN, inkludert toppledelsen med generalsekretær Ban Ki-moon.

Anklaget for voldtekt

I slutten av august 2010 fortalte media over hele verden at Assange etter et besøk i Sverige var blitt anklaget for voldtekt og seksuell trakassering.

Han ble etterlyst gjennom Interpol, og den 7. desember ble Julian Assange anholdt av britisk politi etter at han frivillig meldte seg ved en politistasjon i London.

Assange hevder at siktelsen mot ham er resultatet av en svertekampanje, arrangert av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt