Hopp til innhold

Tjener millioner på ulovlige organ-donasjoner

Verdens helseorganisasjon slår alarm om en økende organhandel. Ifølge dem blir 10.000 ulovlige operasjoner gjennomført hvert eneste år.

Familiemedlemmer viser fram arrene sine etter nyretransplantasjoner

Karm Ali (f.v) og hans sønner Mohamed Riiz og Mohamed Ljaz viser fram arrene etter at de alle har fjernet en av sine nyrer ved sykehus utenfor Islamabad i Pakistan på ulike tidspunkt.

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Verdens helseorganisasjon har innhentet informasjon fra et nettverk av leger verden rundt. De jobber for å støtte opp under Istanbulerklæringen fra 2008, et initiativ for å stanse organhandel i fattige strøk.

Informasjonen WHO har innhentet viser at organhandelen har vokst enormt. Enkelte håver inn på en økende internasjonal etterspørsel etter nyrer, delvis grunnet en økning i diabetes og andre sykdommer, skriver The Guardian.

Ligaer står bak

Desperate pasienter skal være villige til å betale mer enn en million kroner for å få tak i nyrer i Kina, India eller Pakistan.

Ligaer av personer står bak handelen, som gjerne utnytter de mest sårbare gruppene i samfunnet.

Personene som gir bort nyrene sine sitter som regel kun igjen med en brøkdel av prisen, ifølge WHO kan de få om lag 30.000 kroner for ei nyre. Resten går til legene og bakmennene, som tjener stort på organhandelen.

Israelsk politi arresterte senest forrige uke 10 personer, inkludert en lege, som ble suspendert på bakgrunn av sin tilknytning til en internasjonal liga som har gjennomført organhandel. Andre slike grupper er også avslørt i India og Pakistan.

Mohamed Ljaz viser fram arret etter nyretransplantasjonen

Mohamed Ljaz viser fram arret etter operasjonen. Fire familiemedlemmer så seg nødt til å selge en av sine nyrer for 100 000 pakistanske roupie, eller om lag 7000 norske kroner, for å nedbetale et lån.

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

– Profitten er enorm

Pakistanske menn viser fram arrene etter å ha solgt nyrene sine

Pakistanske menn viser fram arrene sine ved en politistasjon i Lahore etter en politirazzia der åtte personer ble arrestert etter omfattende organhandel i mai 2007.

Foto: Arif Ali / AFP

– Den ulovlige handelen var på tilbakegang i 2006-07, da det var en nedgang i «transplantasjon-turisme», forteller Luc Noel, lege og talsmann i WHO.

Han leder en gruppe som overvåker tendensene rundt de legitime og de ulovlige donasjonene og transplantasjonene av menneskelige organer.

– Det har vært tegn til at den ulovlige handelen kan være økende igjen. Det er et økende behov for transplantasjoner, og store summer å tjene på dette. Det er en konstant kamp, sier Noel.

– Profitten man kan få av å drive på med dette er så enorm at fristelsen er stor der ute.

Dekker kun 10 prosent av etterspørselen

Den største organhandelen består i salg av nyrer, WHO antar at dette står for 75 prosent av den ulovlige handelen.

En økning i folkesykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og hjerteproblemer gir en stor etterspørsel etter nyrer, som går langt ut over dem som er tilgjengelige på lovlig vis.

Tall fra WHO viser at av de 106.879 organene som skal ha blitt transplantert i de 95 medlemsstatene i 2010 (lovlige og ulovlige), var 73.179 av disse nyrer. Men alle disse operasjonene står likevel kun for 10 prosent av den globale etterspørselen, melder WHO.

Noel i WHO mener én av ti blant de over 100.000 operasjonene i 2010 ble gjennomført på det svarte markedet. Det vil si at organligaer tjente store summer på nærmere 11.000 ulike kjøp det året.

– Foregår ved militærsykehus i Kina

– Til tross for at organhandel nå er ulovlig ifølge kinesisk lov, er det vanskelig å håndheve, sier en kilde til The Guardian.

Kilden mener det har vært en oppblomstring av ulovlige operasjoner de siste to-tre årene.

– Tilreisende fra Midtøsten, Asia og noen ganger Europa kommer til Kina og betaler mellom 100.000 og 200.000 dollar (en halv til én million kroner) for en transplantasjon. Ofte er de utvandrede kinesere eller pasienter med kinesisk bakgrunn.

Kilden mener noen av Kinas militærsykehus står for enkelte av transplantasjonene.

To indere hviler på et sykehus i Gurgaon i India etter å ha fjernet nyrene sine

Indiske Mohammad Salim (t.v) og Shakeel Ahmed hviler på et sykehus i Gurgaon, sør for New Dehli, etter å ha solgt en av sine nyrer i januar 2008.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

– Noen har endret reglene

Det er likevel noen som har gjort endringer etter at Istanbulerklæringen trådte i kraft, forteller Jim Feehally, ved universitetssykehuset i Leicester.

– Siden erklæringen i Istanbul har Filippinene endret sine regler, som tidligere var et sentrum i transplantasjonsturismen. Også kineserne innser at ting er nødt til å endres.

Feehally sier han likevel kjenner til markeder i flere land i Asia og Øst-Europa som tilbyr organer ulovlig.

– De som tjener på dette er rike pasienter som kan betale for en nyre, legene som gjennomfører det, administrasjonen ved sykehusene og mellommennene. Det er veldig feil, moralsk feil.

Noel i WHO ønsker å stanse den ulovlige handelen ved at tilførselen av organer på lovlig vis, øker, både fra syke og friske givere. Han tror også at det å oppfordre til en sunnere livsstil kan senke etterspørselen etter organer, dersom det blir færre pasienter med for eksempel diabetes.

SISTE NYTT

Siste nytt