Hopp til innhold

WHO: – Mobiltelefoner kan gi kreft

Bruk av mobiltelefoner og andre trådløse apparater kan være kreftfremkallende, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Mobiltelefon

Mobilens radiofrekvens kan gi økt fare for hjernesvulst, har WHO-forskere funnet ut.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kommunikasjon gjennom mobiltelefoner og andre trådløse apparater «er muligens kreftfremkallende for mennesker», opplyser kreftforskningsavdelingen hos Verdens helseorganisasjon ifølge nyhetsbyrået AFP.

Disse apparatenes radiofrekvens skaper elektromagnetiske felter som kan være kreftfremkallende og gi økt fare for hjernesvulst, en ondartet type hjernekreft, går det fram av uttalelsen fra Det internasjonale byrået for kreftforskning (IARC).

Les hele pressemeldingen fra IARC her

Kan ikke utelukke fare

Forskerne har nok data som viser en mulig sammenheng som forbrukere bør være klar over, og samtidig finnes det ikke nok langsiktige studier til å konkludere at stråling fra mobiltelefoner er ufarlig, skriver CNN.

I alt 31 forskere fra 14 land har deltatt i undersøkelsene.

WHO har frem til nå tatt utgangspunkt i at det ikke finnes bevis for en sammenheng mellom mobilbruk og kreft. De nye forskningsresultatene kan føre til at FNs helseorgan endrer sine helseråd og retningslinjer på området.

– I tråd med våre anbefalinger

Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern sier den nye informasjonen er i tråd med det Statens strålevern har hevdet i flere år.

– Vi har i mange år sagt at eksponeringen av stråling fra mobiltelefoner er kraftigere enn alt annet, og at man bør være forsiktig ved bruk, sier Harbitz til NRK.

Han har ikke sett rapporten fra IARC, men sier han var kjent med at rapporten var underveis.

– Utfordringen er at man ikke enda har kunnet forske lenge nok på virkningene av denne type stråling. Det er imidlertid viktig å gjenta rådene på våre hjemmesider om hvordan man kan beskytte seg mot stråling, sier Harbitz.

Disse rådene er:

  • bruk håndfriutstyr.
  • hold mobiltelefonen vekk fra kroppen under samtale.
  • sørg for å ha god dekning.
  • bruk sms.

Skifte i konklusjon

Den nye statusen er likevel et skifte i oppfatning om stråling fra mobiltelefoner i WHO.

Den nye ratingen «mulig kreftfremkallende» er det tredje høyeste nivået på kreftfare. De to nivåene over er «trolig kreftfremkallende» og «kreftfremkallende».

Men det til tross, panelet som la frem resultatene ville ikke gå inn for noen anbefalinger om strengere reguleringer av mobilbruk.

Ett av panelets medlemmer sier imidlertid til den amerikanske avisen Washington Post at folk bør følge de samme rådene som Statens strålevern i Norge har anbefalt.

SISTE NYTT

Siste nytt