Hopp til innhold

WHO: – Det er sannsynlig at flere i Europa blir ebolasyke

– Det vil dukke opp flere tilfeller av ebola i Europa, men Europa er godt forberedt til å kontrollere en spredning, mener Verdens helseorganisasjon.

Frivillige i Hamburg

Frivillige fra den tyske hæren øver på å ta på seg beskyttelsesutstyr.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

Organisasjonens Europadirektør Zsuzsanna Jakab sier flere tilfeller av sykdommen er uunngåelig. Tidligere har eksperter sagt at det er 75 prosent sannsynlighet for at ebola vil spre seg til Frankrike innen 24. oktober.

Ekspertene baserer spådommene på analyser av hvordan viruset har spredd seg så langt og på data over flytrafikk fra de rammede landene.

Helseministre møtes

Zsuzsanna Jakab

Foto: Antonio Calanni / Ap

Tirsdag ble en kvinne fra norske Leger Uten Grenser brakt hjem til Norge etter å ha blitt smittet av sykdommen. I Spania har trolig en person utenfor Afrika for første gang blitt smittet. En sykepleier som behandlet to spanske menn, som senere døde av ebola, er nå selv innlagt.

I tillegg er fire andre spanjoler innlagt til observasjon.

– Slike tilfeller vi ser i Spania vil vi få flere av i fremtiden, det er ganske sannsynlig. Folk reiser til og fra de rammede landene, sier hun.

Mener Vest-Europa er rustet

Både Frankrike, Nederland, Belgia, Storbritannia og Norge har hatt pasienter til behandling etter at de har blitt smittet i Vest-Afrika. Jakab sier det først og fremst er helsearbeidere som risikerer å bli smittet, men også deres familier og andre som har tett kontakt med dem.

– Det vil skje, men det viktigste er likevel å huske, mener vi, at det ikke er noen som er bedre rustet mot slike sykdommer enn landene i Vest-Europa.

Ebola-frykt i Europa

Se video: Spanske sykepleiere er urolige etter utbrudd i Madrid.

Jan-Erik Berdal, som er overlege og avdelingssjef for infeksjonsmedisin ved Ahus sier at den største forskjellen på behandling i Vesten og i Vest-Afrika, er kunnskapen om og mulighetene for å gi støttende behandling under organsvikten.

Han forklarer til NRK at hvis man får tidlig støttebehandling med intravenøs væske og man blir frisk fort, er det som regel ingen følger på lengre sikt. Hvis man er syk lenge, kan man få senplager som muskelverk, hårtap og øyebetennelser.

Ifølge WHO er til sammen er 3.400 personer døde av sykdommen siden mars, men det er frykt for at tallet er langt høyere.

SISTE NYTT

Siste nytt