Hopp til innhold

WHO: 2022 kan bli året da pandemien tar slutt

2022 kan bli året da koronapandemien tar slutt, heter det i en optimistisk melding fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Koronavaksine gis i arm

– Når vi går inn i 2022, viser anslag at vi har potensial til å vaksinere alle voksne globalt, samtidig som vi sikrer høyrisikogrupper får boostere, tror WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Foto: JACK GUEZ / AFP

– Mitt håp er å få slutt på koronapandemien i 2022, skriver WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus sin nyttårshilsen på Linkedln.

Han er optimistisk på at koronavirus-pandemien kan bli beseiret i 2022. Han oppfordrer til mer handling for å få det til.

– Det forutsetter at landene samarbeider, skriver Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han advarer også om at ulik fordeling av vaksiner på verdensbasis, kan øke risikoen for at viruset kan utvikle seg.

– Hvis vi får slutt på ulikhet, får vi slutt på pandemien og det globale marerittet som vi alle har gjennomgått. Det er gjennomførbart, mener Tedros.

Globalt er det registrert rundt 287 millioner koronasmittede, og nær 5,5 millioner av dem har mistet livet, skriver BBC.

Vaksinemål

Tre av fire helsearbeidere i Afrika er uvaksinert, ifølge WHOs tall. Samtidig har stadig flere land i Vesten begynt å tilby en tredje dose.

Men Tedros mener det også er positive trekk:

Vaksineutrullingen var kun i startgropen for ett år siden. I året som gikk, godkjente WHO ti forskjellige vaksiner til nødbruk, og mer enn 8,5 milliarder doser er blitt satt verden rundt.

WHO har satt som mål at 70 prosent av verdens befolkning skal være vaksinert innen midten av 2022, og at det skal tas grep for å sikre kamp mot fremtidige epidemier og pandemier i fremtiden.

– Jeg tror at hvis vi gjør fremskritt på disse områdene, så vil vi samles igjen på slutten av 2022, ikke for å markere slutten på et tredje år med pandemi, men for å feire tilbakekomsten til tiden før covid-19, skriver Tedros

Kjenner viruset godt

Etter to år kjenner vi dette viruset godt. Vi kjenner til tiltakene om bruk av munnbind, unngå folkemengder, holde avstand, god håndhygiene, lufting, testing og smittesporing mener Tedros.

– Med all kunnskapen vi har, kan vi snu denne pandemien for godt. Hvis vi gjør det, vil vi redde liv. Det vil lette på byrden for helseorganisasjoner som vil gi pusterom til helsearbeidere som har stått på og ofret mye de to siste årene, skriver han.

 WHO leder Tedros Adhanom Ghebreyesus

– Makten er i våre hender til å endre forløpet til denne krisen en gang for alle, skriver WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Les også: Moderna sier tredje dose øker kroppens antistoffer 37 ganger

Les også: TikTok-trenden tar av: Derfor ga Fanta og Corona-øl utslag for korona

SISTE NYTT

Siste nytt