Hopp til innhold

WHO: Tusenvis vil bli smittet av ebola de neste ukene

Verdens helseorganisasjon melder at flere tusen personer i Liberia vil bli smittet av ebola bare de neste tre ukene. Smittede blir sendt hjem som følge av mangel på flere hundre sykesenger.

Ebola

EBOLA-SMITTEN I LIBERIA FORTSETTER FOR FULLT: Gatekunstner Stephen Doe maler informativ gatekunst i Liberias hovedstad Monrovia om symptomer på ebola-smitte. Liberia er det landet som er hardest rammet av dødsviruset, som har kostet mer enn 1000 liberiere livet. Nå varsler Verdens helseorganisasjon at flere tusen vil bli smittet i Liberia de neste ukene.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) sprer ebolaviruset seg spesielt raskt i det vestafrikanske landet Liberia.

– Mange flere tusen nye smittetilfeller er ventet i Liberia de kommende ukene, sier FN-organisasjonen.

Allerede står Liberia for mer enn halvparten av de mer enn 2000 dødsfallene som følge av ebolasmitte.

Smitte fra taxi og dyr

WHO trakk fram situasjonen i Montserrado fylke nord i Liberia som kritisk. Der trengs det nemlig 1000 sykesenger for ebolasmittede pasienter, men kun 240 sykesenger er tilgjengelig. Dermed har helsepersonell blitt nødt til å avvise mange ebolasmittede som har kommet til helsesentrene.

Som i mange andre afrikanske land er motorsykkeltaxier et vanlig framkomstmiddel i Liberia. Disse taxiene brukes også til å frakte ebolasmittede personer, og er mulige smittebærere, hevder WHO, og etterlyser et større internasjonalt krafttak mot dødsviruset.

Artikkelen fortsetter under bildet

Guinea

Motorsykketaxi er utbredt som framkomstmiddel i Afrika. Verdens helseorganisasjon ser på taxien som en mulig smittebærer. Her er en motorsykkeltaxisjåfør i Gueckedou i Guinea.

Foto: SEYLLOU / Afp

Utbruddet av Ebolaviruset er det største siden viruset ble oppdaget i datidens Zaire, det som i dag heter Den demokratiske republikken Kongo, i 1976. Siden desember i fjor har omtrent 2100 personer i Guinea, Sierra Leone, Liberia og Nigeria dødd av viruset, som også har spredt seg til Senegal. Nesten 4000 personer er blitt smittet i dette tidsrommet, og overlevelsesraten ligger på omtrent 47 prosent, ifølge WHO. Dette er imidlertid mye høyere enn under tidligere utbrudd.

WHO anslår at det vil ta seks til ni måneder å få bukt på smitten og frykter at viruset vil smitte rundt 20 000 personer. Eksperter advarer om at smitten sprer seg raskere og raskere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ebola

Helsearbeidere sammen med ebola-smittede pasienter i Liberias hovedstad Monrovia i dag. Stenging av landegrenser, flykanselasjoner og massekarantener skaper en følelse av beleiring i de vestafrikanske landene som er smittet av ebola, sa tjenestemenn i den Afrikanske Union i et krisemøte i går.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

I tidsskriftet eLife slår forskere fast at 22 millioner personer bor i deler av Afrika der det er fare for smitte av ebola fra dyr til mennesker. Dette er et større område enn først antatt, skriver de.

Faren for dyr-menneskesmitte er liten, med kun 30 tilfeller i historien. Men nå som viruset har spredt seg over så mange land frykter forskere nå større smittefare av ebola fra dyr til mennesker. Smittefaren øker nemlig når viruset krysser artsbarrierer.

Landene som står i fare for smitte mellom dyr og mennesker, strekker seg fra så langt som i Nigeria til Mozabique, hevder forskerne.

Av landene som nå er rammet av ebola-smitte er det kun i Guinea at det har skjedd smitte fra dyr til menneske før.

«Befolkningen i risikosonen er større, mer mobile og mer internasjonalt tilkoblet enn da viruset ble oppdaget», skriver forskerne. Konsekvensene er at når smitte fra dyr til mennesker faktisk skjer, vil det være en større fare for at viruset fortsetter å spres, spesielt i områder med dårlige helsetjenester.

Forskerne antar at den økte spredningen av ebolaviruset skyldes at personer i større grad reiser dypere inn i regnskogområder der smittede dyr lever. I tillegg spres viruset lettere som følge av urbanisering og globaliseringen.

Storbritannia bistår

I dag kunngjorde britiske myndigheter at de sender militære og humanitære eksperter til Sierra Leone. Ekspertene skal sette opp behandlingssentre for personer som er smittet av ebolaviruset.

Storbritannias statssekretær for internasjonal utvikling, Justine Greening, sa i dag at behandlingssenteret med 62 sengeplasser blir satt opp nær hovedstaden Freetown og skal være i bruk innen åtte uker.

– Alvorlighetsgraden av ebola-utbruddet tilsier at det internasjonale samfunnet må gjøre mer for å hjelpe de rammede landene, sa Greening ifølge Reuters.

Meldingen om britisk bistand kommer etter at 11 selskaper som arbeider i Vest-Afrika sendte ut en oppfordring til verdens ledere om å trappe opp kampen mot ebola. Blant selskapene som skrev under på uttalelsen er lederen for gullgruveselskapet Rangold.

Business-lederne sier at ebola-smitten påvirker valgene innen handel og reise. En rekke naboland har bestemt seg for å suspendere flytrafikken og forby innreise fra og til de rammede landene. Selskapenes ledere oppfordrer nabolandene til å åpne flytrafikken, og hevder at tiltakene gjør mer skade enn nytte.

Leder for Afrikanske Union

– GRENSENE MÅ ÅPNES: I et ekstraordinært krisemøte i Addis Abeba bestemte den Afrikansk Union å oppfordre medlemslandene til å åpne grensene til ebola-rammede land for å få i gang de økonomiske aktivitetene igjen. Her er lederen for unionen, Nkosazana Dlamini-Zuma under møtet i Etiopia i dag.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

– Det er en fare for at tiltakene for å stanse reisevirksomheten fra og til landene som er rammet av ebolaviruset vil kunne forverre den humanitære krisen, sier selskapenes ledere i den felles uttalelsen.

De advarer om at viruset truer stabiliteten i regionen og vektlegger spesielt økonomien i de tidligere borgerkrigsrammede landene.

– Uten verdenssamfunnets støtte vil økonomien i disse landene, som flere av dem fortsatt er i en oppbyggingsfase etter år med borgerkrig, bli mer katastrofale, het det i den felles uttalelsen.

AU: Grensene må åpnes

Den afrikanske utviklingsbanken anslår at ebola-krisen kan kutte en til en og en halv prosent av de rammede landenes BNP.

Under et krisemøte om ebola i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba sa den Afrikanske Unionens (AU) ledere at grensene til de ebola-rammede landene må åpnes for inn- og utreise.

– Det ble enighet om at som medlem av den Afrikanske Unionen skal vi oppfordre medlemslandene om å løfte reiseforbudene, slik at folk kan bevege seg mellom land, og for å åpne for handel og økonomiske aktiviteter, sa AU-lederen Nkosazana Dlamini-Zuma til reportere.

Samtidig ble det også bestemt at det trengs effektive tiltak for å hindre at ebolasmittede reiser til og fra ebola-smittede land.

Kenya er blant landene som har forbudt innreise av personer som reiser fra Guinea, Sierra Leone og Liberia, mens Senegal har stengt grensen til Liberia.

SISTE NYTT

Siste nytt