NRK Meny
Normal

WHO krever vaksineøkning i kamp mot meslinger

Siden 2014 er over 22.000 smittet av meslinger i Europa. Nå ber Verdens helseorganisasjon (WHO) europeiske myndigheter om å få opp vaksinasjonstallene.

Meslingvaksine

VAKSINE: WHO ber europeiske myndigheter sørge for at flere vaksinerer seg mot meslinger, etter flere utbrudd av den smittsomme sykdommen det siste året.

Foto: Lukas Schulze / Ap

Den kraftige økningen i antallet smittetilfeller av den smittsomme virussykdommen får WHO til å slå alarm.

– Vi må jobbe sammen, uten flere forsinkelser, for å fjerne hullene i immuniteten mot sykdommen, sier Zsuzsanna Jakab, europeisk direktør i WHO, ifølge AFP.

– Uakseptabelt

Hun sier også at det ikke finnes noen god grunn til at man skal oppleve meslingepidemier i Europa i dag.

– Det er uakseptabelt at det, etter 50 år med innsats for å lage trygge og effektive vaksiner, skal være slik at meslinger fortsatt koster liv, penger og tid, sier Jakab.

Ifølge WHO er det siden begynnelsen av 2014 rapportert om 22.149 tilfeller av meslingsmitte. Blant landene som er verst rammet er Kirgisistan, Bosnia-Hercegovina og Russland. Men også i Italia, Georgia og Tyskland er det meldt om meslingutbrudd. I Tyskland døde en 18 måneder gammel gutt av meslinger. Gutten var ikke vaksinert.

Flere nekter vaksine

WHO krever nå at europeiske land får opp antallet vaksinasjoner og gjør det de kan for å hindre at viruset sprer seg. Organisasjonen sier de opplever at flere foreldre velger å ikke vaksinere barna.

– Nå er prioriteten å få kontroll på de utbruddene som finnes, gjennom å vaksinere personer som er i risikosonen for smitte, sier dr. Nedret Emiroglu i WHO, ifølge BBC.

– Samtidig må alle land, uten unntak sørge for at det er en stor andel av befolkningen som er vaksinert, slik at vi ikke får slike utbrudd, og kan sørge for at meslinger blir utryddet en gang for alle, legger Emiroglu til.

Også i USA har det vært meldt om utbrudd av meslinger. Det største er i California og skal ha startet i Disneyland i desember.

Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet sier man kan få utbrudd av meslinger i Norge, men at vi har flere som har vaksinert seg enn Tyskland.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt