WHO feilinformerte om smittefaren

Verdens helseorganisasjon har nå erklært at den globale faren fra coronaviruset er høy. Samtidig innrømmer de at den har vært høy i flere dager, men at verden ikke har blitt fortalt det.

Første bilde av det nye coronaviruset

HØY FARE: Dette er det første bildet av det nye viruset. Faren fra 2019-nCoV er høy globalt, melder WHO nå. Det har de egentlig ment siden i forrige uke, men sagt noe annet.

Foto: CHINA CDC VIA GISAID IVDC / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi vurderer faren i Kina som veldig høy. Regionalt er den høy og globalt er den moderat, har det stått i rapporten fra Verdens helseorganisasjon i de siste dagene.

Nå har organisasjonen sendt ut en rettelse. Rettelsen kommer som en fotnote i den oppdaterte, daglige rapporten.

– Den 23., 24. og den 25. januar inneholdt rapportene en feil, skriver organisasjonen.

Verdens helseorganisasjon mener altså at den globale faren er høy. Det har de egentlig ment siden torsdag i forrige uke, men har informert om noe annet.

Organisasjonen sier at klassifiseringen er en risikovurdering. At den gjelder sykdommens alvorlighetsgrad, spredning og samfunnets muligheter til å håndtere den.

Preben Aavitsland

IKKE NOEN STOR ENDRING: Preben Aavitsland mener det er bra at WHO nå har rettet feilen, men at de fleste nok forsto fra før at faren var høy.

Foto: Privat

Ordkrøll

– Vi har gjort en feil med ordene vi har brukt, sier talsperson i Verdens helseorganisasjon, Fadela Chaib. Det skriver AFP. Hun kom ikke med flere detaljer.

Smittevernekspert og overlege Preben Aavitsland mener dette ikke er så farlig.

– Her har de ved en feil gitt gal informasjon. Det er ikke alvorlig. De fleste har skjønt at risikoen er høy.

Leder i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

SITTER PÅ GJERDET: Lederen i Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sier de følger utviklingen nøye, og at risikoen globalt er høy. Han vil ikke erklære det som en global helsetrussel.

Foto: Christopher Black / Reuters

Vil ikke erklære global krise

Verdens helseorganisasjon har en egen komite som skal vurdere hvor alvorlig oppdukkende helsekriser er. Gjentatte ganger har denne komiteen vurdert faren fra coronaviruset.

Første gangen var komiteen delt på midten. Halvparten ønsket å erklære viruset som en global smittekrise. Vurderingen var at de skulle vente og se. Det gjør komiteen fortsatt.

– Dette er en krise i Kina, men den har ennå ikke blitt en global helsekrise. Den kan bli det, sa lederen i Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom Ghebreyesus i forrige uke.

Reisende blir kontrollert for feber i Lagos, Nigeria

HAR INNFØRT TILTAK: Mange land har innført kontrollrutiner som de håper skal forhindre smitte. Her blir reisende i Lagos, Nigeria kontrollert for feber. Ved en global krise, kan WHO anbefale en rekke tiltak.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Politiske konsekvenser

– Å erklære en global krise innebærer ingen formelle forpliktelser for FN-landene, men det bærer likevel stor vekt, forklarer Aavitsland.

Verdens helseorganisasjon kan komme med anbefalinger om hva landene burde gjøre, og dersom det er erklært en krise, så er det forventet at landene gjør det de blir anbefalt. Disse tiltakene kan få både økonomiske og politiske konsekvenser, så slike erklæringer er ikke noe som kommer ofte.

Siden 2009 har Verdens helseorganisasjon erklært en krise som global bare fem ganger.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 18.04.2021
3 306
Smittede siste 7 dager
209
Innlagte
708
Døde
1 025 429
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt