West våknet til kaos og ettertanke

WEST (NRK.NO): – Alle kjenner noen som er rammet, vi er så få i denne byen, sier Diane Wilson i den lille byen i Texas hvor et helt nabolag er knust til pinneved.

Byline - Jon Gelius i West (Texas)

Den vesle byen West i Texas ble snudd på hodet da byens gjødselfabrikk gikk i lufta i en voldsom eksplosjon natt til i går norsk tid.

Diane Wilson har mistet gode venner og sørger over tapet.

– Jeg satt i stuen og så på TV da smellet kom. Hele huset mitt ristet. Jeg trodde først det var en eksplosjon på bensinstasjonen rundt hjørnet. Etterpå skjønte jeg at hele fabrikken var borte, sier Diane Wilson til NRK, noen få kvartaler unna der gjødselfabrikken lå.

Diane Wilson har jobbet som lærer i West, på en skole som ligger bare noen hundre meter fra der gjødselfabrikken holdt til. I nabolaget finnes også byens kombinerte syke- og aldershjem, der hennes bestemor bor.

Den eldre kvinnen slapp fra eksplosjonen med mindre skader og var blant de heldige som kunne reddes ut av bygningen som nesten raste sammen.

– Min bestemor fikk bare noen få skrammer. Men det var en forferdelig opplevelse for henne og de andre beboerne. De skal prise seg lykkelig over at de overlevde, mener barnebarnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hjelpeforsyninger i West, Texas

5) Innbyggerne jobber dugnad for å hjelpe hverandre. Esker med mat og nødvendige artikler deles ut til dem som mistet husene sine.

Foto: Jon Gelius / NRK

Leter fortsatt i ruinene

Sentrumsgatene rundt fabrikken ser ut som en krigssone etter eksplosjonen.

Rundt 75 hus ble sterkt ødelagt eller jevnet med jorden.

Redningsarbeidet er svært krevende og letearbeidet i ruinene fortsatte i natt norsk tid, selv om håpet om å finne flere overlevende svinner.

Situasjonen er fortsatt uoversiktlig et drøyt døgn etter katastrofen. Ifølge lokalt politi omkom mellom 5 og 15 mennesker, men antallet kan komme til å stige. Mellom 8 og 10 lik er inntil nå funnet. 11 av dem som deltok i brannslukkingen og redningsarbeidet er savnet og trolig døde.

Diane Wilson kjente flere av dem som omkom i eksplosjonen, blant dem lokale frivillige brannmenn.

– Tre av våre frivillige brannmenn ser ut til å ha mistet livet. De var alle hedersmenn som ikke nølte med å kaste seg inn i redningsarbeidet da alarmen gikk. Det er bare usigelig trist at de er borte, sier Diane Wilson.

Sykehuset maktet presset

Et par mil unna på Hillcrest Baptist Medical Center har det vært et hektisk døgn.

Hver tiende innbygger i den vesle byen var innom for behandling, 28 pasienter er fortsatt på sykehuset, for fem av dem er tilstanden kritisk.

Lege Danny Owens ved Hillcrest Baptist Medical Center

Kirurg Danny Owens har lagt bak seg et travelt døgn på Hillcrest Baptist Medical Center.

Foto: Jon Gelius / NRK

Kirurg Danny Owens forteller om et sykehus som ble satt på prøve og klarte å doble innsatsen for å redde liv.

– Ansatte strømmet til og vi maktet å ta unna alle pasientene. Ressursene våre ble nærmest doblet på grunn av innsatsen som ble lagt ned, sier legen til NRK.

Også direktøren ved sykehuset Glenn Robison legger ikke skjul på at det har vært et krevende døgn, der det man har kriseøvet på plutselig ble virkelighet.

– Vi har avholdt kriseøvelser og tenkt at dette aldri kommer til å skje. Og så plutselig står vi midt oppe i et drama og en eksplosjon som rammer så mange, sier direktøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vei til eksplosjonssted i West, Texas er stengt

Gaten er fortsatt stengt inn til fabrikkområdet og voktes av lokalt politi.

Foto: Jon Gelius / NRK

Alle kjenner alle

Halvparten av de 2700 innbyggerne i West er evakuert, blant dem alle beboerne på aldershjemmet West Rest Haven.

Diane Wilson sier at alle kjenner hverandre i byen og nå slår støttende ring om hverandre.

– Vi er ikke flere her enn av vi vet om hverandre. Alle kjenner noen som er rammet. Det gjør at vi alle sammen også prøver å støtte hverandre. Vi er et flott lite samfunn som tar vare på hverandre, sier hun.

Selv om alt tyder på at det var en ulykke, blir eksplosjonen inntil videre etterforsket som en kriminalsak.

Men lokalt politi avviser at den vesle byen West ble rammet av et terrorangrep natt til i går.

SISTE NYTT

Siste nytt