NRK Meny
Normal

Hvor var du da Kennedy ble drept?

Før 11. september var det 22. november. Datoen som skilte mellom «før» og «etter» for oss som opplevde den. Begivenheten som ble fellesnevneren for en hel generasjon.

Klassebilde fra 1963.

4. klasse på Pottawatomie barneskole sør for Chicago i 1963. Mrs. Raabes til høyre. Ni år gamle Wenke Eriksen ytterst til venstre på første rad.

Foto: Privat

President John F. Kennedy

Det dramatiske høydepunktet under John F. Kennedy tid som president. 22. oktober 1962 erklærer han at USA innfører en maritim blokade av Cuba inntil sovjetiske raketter er fjernet fra øya.

Foto: AP

Skuddene må ha falt da vi i Mrs. Raabes 4. klasse hadde friminutt. For da det ringte inn og vi som gikk på Pottawatomie barneskole sør for Chicago stilte oss opp klassevis, tok det evigheter før lærerne kom ut for å hente oss.

Storefri må det ha vært. For da elever som bodde like ved skolen og spiste lunsj hjemme kom tilbake, fortalte de at noe hadde skjedd med presidenten.

Så kom lærerne ut. I samlet flokk. Noen tørket tårer, alle så svært alvorlig ut, noen også redde. Og vi barna fikk beskjed om at president John F. Kennedy var blitt skutt i Dallas.

Han var død.

Jeg var bare ni år gammel og husker ikke alt. Men det jeg husker, kommer jeg aldri til å glemme.

Samlet i sjokk og sorg

Jeg husker at noen gutter klappet og lo litt før de ble hysjet på - men ikke at noen av elevene gråt.

Jeg husker at vi ble sendt hjem tidlig den dagen - men ikke reaksjonen til moren min da jeg kom hjem.

Og jeg husker at jeg dro på jentespeideren hjemme hos Mary Beth på ettermiddagen - men at vi også der bare møtte på alvorlige voksne som snakket lavt mens de fulgte med på ekstrasendingene på tv.

Det skulle vi alle gjøre de neste dagene. I sjokk, sorg og frykt.

Det var ikke noe som het kabel-tv eller CNN i 1963, ingen 24-timers nyhetskanaler.

Men fra midt på dagen fredag - da nyhetsankerne i ABC, CBS og NBC avbrøt oppsatte programmer for å melde om skuddene i Dallas - til sent på kvelden mandagen etter, sendte tv-selskapene direkte om attentatet og det som fulgte.

Kontinuerlig og uten reklame i nesten fire døgn. Nyhetsdekningen var den meste omfattende i kringkastingshistorien. Det skulle ta 38 år og terrorangrep mot New York og Washington før den rekorden ble slått.

TV-en sto på hele tiden - og vi kunne ikke la være å se på. Vi var vitner til "history in the making", også en niåring forsto dét.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jacqueline Kennedy

Jacqueline Kennedy kysser sin manns kiste mens den står i Kongressbygningen to dager etter drapet. Parets datter, Caroline står på kne i hvitt ved sin svartkledde mors side og løfter litt på flagget.

Foto: AP

Historie på direkten

Lee Harvey Oswald blir skutt

Historiens første drap på direktesendt TV: Lee Harvey Oswald blir skutt av nattklubbeieren Jack Ruby.

Foto: BOB JACKSON / AP

Jeg husker hvordan Jackie Kennedy - fremdeles kledd i den blodstenkte Chanel-drakten - fomlet med dørhåndtaket da hun skulle sett seg inn i ambulansen som skulle bringe JFKs båre fra Air Force One til Bethesda-sykehuset utenfor Washington den kvelden.

Jeg husker også en annen hånd. En liten en i en hvit hanske som løftet litt på flagget som draperte farens kiste da han lå på paradeseng. Tre dager før hun fylte seks år, knelte Caroline Kennedy sammen med sin moren under Kongressens mektige kuppel.

Jeg husker fortsatt navnet på politimannen i Dallas som ble Lee Harvey Oswalds andre drapsoffer den famøse dagen, J.D. Tippit.

Jeg husker at jeg så historiens første direktesendt drap på tv, da Oswald selv bli myrdet i Texas-fengselet på politihuset i Dallas av nattklubbeieren Jack Ruby. Den samme dagen som en kvart million mennesker defilerte forbi John F. Kennedys båre i Washington.

Og jeg kommer aldri til glemme å begravelsesprosesjonen som samlet 62 statsoverhoder, en million tilskuere i hovedstaden og en hel nasjon av tv-seere mandagen 25. november.

Den stille trommingen og den rytterløse hesten. Barna Caroline og John-John utenfor den katolske katedralen i lyseblå kåper og røde sko. Der tok de farvel med faren, bursdagsgutten på tre med en liten salutt som er blitt ikonisk.

Videre mot æreskirkegården Arlington: De gjenlevende Kennedy-brødrene på hver sin side av enken, ansiktet hennes dekket av et langt svart slør. Og helt til slutt ved graven: Broren Bobby og kona Jackie - de to som sto John Fitzgerald Kennedy nærmest - hånd i hånd i dypeste sorg. Mens USAs 35. president ble stedt til hvile og den evige flammen som fortsatt brenner ved hans grav ble tent.

(Saken fortsetter under videoen)

Fredag 22.november er det 50 år siden skuddene i Dallas, skuddene som endret USA og preget generasjoner. 50 år etter drapet på John F. Kennedy yngler fortsatt konspirasjonsteoriene om hva som skjedde og hvem som sto bak.

KONSPIRASJONSTEORIENE YNGLER: James Tague ble øyenvitne til da John F. Kennedy ble skutt. 50 år etter drapet yngler fortsatt konspirasjonsteoriene om hva som skjedde og hvem som sto bak.

Hvor var du?

Attentatet mot JFK forandret ikke mitt liv. Men det ble en av de viktigste referanserammene for den amerikanske etterkrigsgenerasjonen jeg er en del av - de såkalte "baby boomers".

Drapet i Dallas ble innledningen til et tiår med store omveltninger og mye uro. Vietnamkrigen raste og det var opptøyer i amerikanske storbyer mot diskriminering av svarte. Innen fem år skulle både Martin Luther King og Bobby Kennedy falle for en attentatmanns kuler.

Gjennom flere tiår var det alltid en Kennedy i nyhetene, og det er ikke få bøker jeg har i bokhylla om familien som gjennom mange år har vært USAs mest kjente. Men nå er både John, Bobby, Jackie, John-John og Ted borte. I dag er det bare Caroline igjen.

Kennedys grav er den mest besøkte på Arlington-kirkegården, og det er alltid lett å se hvem som husker 22. november 1963. Det er de som stirrer inn i den evige flammen som om de der vil finne svaret på om det amerikanske samfunnet hadde vært annerledes uten presidentdrapet den dagen.

Hvor var du da John F. Kennedy ble skutt?

Før 11. september 2001 var dét spørsmålet en hel generasjon kunne svaret på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt