Weiner vil gå fra Kongressen

Det amerikanske kongressmedlemmet Anthony Weiner (46) har informert lederne i partiet sitt om at han har bestemt seg for å gå av etter sexskandalen.

Anthony Weiner, medlem av den amerikanske Kongressen

AVSLØRT: I begynnelsen påstå Anthony Weiner at noen hadde hacket seg inn på kontoen hans, før han senere innrømte at han selv hadde sendt de avslørende bildene til kvinnene han møtte på nettet.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

I tre uker har Weiner vært i medienes søkelys etter at han bokstavelig talt ble tatt med buksa nede da det ble avslørt at han hadde sendt nakenbilder av seg selv til kvinner han hadde møtt på Facebook og Twitter.

Presset av kongressledere

Demokraten Weiner, som er valgt inn i Kongressen fra New York, var før skandalen regnet som en stigende stjerne innen partiet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Han var også en mulig kandidat for Demokratene til stillingen som borgermester i New York.

Da Weiner ble avslørt, påsto han først at hackere hadde tatt over Twitter-kontoen hans, før han på en tårevåt pressekonferanse innrømte at han faktisk selv sto bak bildene.

Men etter at bildene ble kjent har Weiner kommet under kritikk, og både demokratiske og republikanske ledere i Kongressen har sagt at han burde trekke seg.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Video Weiner i tårer

SE VIDEO: Weiner i tårer på pressekonferanse sist uke etter at sexskandalen ble kjent.

Nytt valg i New York-distriktet

Weiner, som er gift med en av utenriksminister Hillary Clintons nærmeste medarbeidere, Huma Abedin, har så langt nektet å bøye seg for presset. I helgen fortalte han at han gikk i terapi for å bli et bedre menneske.

Men da president Barack Obama i et intervju denne uken sa at han ville gått av dersom han var i Weiners sko, ble det nok vanskelig å fortsette.

Weiner har derfor torsdag informert Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, om at han vil gå av, opplyser en partikilde til nyhetsbyrået Reuters.

Da var det allerede planlagt at lederne i Kongressen skulel møtes for å diskutere om Weiner skulle fratas sin rolle i energi- og handelskomiteen.

Oppsigelsen til Weiner betyr at det vil bli holdt et nytt valg i Weiners valgdristrikt i New York.

Tre ut av Kongressen i år, så langt

Weiner er dermed det tredje kongressmedlemmet i år som må gå av etter større og mindre sexskandaler:

Den republikanske representanten Chris Lee fra New York la seg flat og gikk i februar av - bare timer etter at det ble avslørt at han hadde sendt et skjorteløst bilde av seg selv til en kvinne som ikke var hans kone.

Den republikanske Nevada-senatoren John Ensign ga seg ikke så lett, men gikk i mai av da en etikkomité var i ferd med å avslutte etterforskningen av forholdet hans til en tidligere medhjelper og forsøkt på å skjule det. Avgangen knuste Enigns håp om å stille som presidentkandidat.

Kongressmedlemmer har også tidligere blitt tatt på fersken:

Den republikanske Idaho-senatoren Larry Craig nektet å gå av, men søkte ikke gjenvalg i 2008 etter at han ble arrestert og siktet for å ha sex på herretoalettet på en flyplass.

Den republikanske representanten Mark Foley fra Florida gikk i 2006 av da det ble avslørt at han hadde sendt seksuelle e-poster til mannlige medarbeidere.

Den republikanske Louisiana-senatoren David Vitter ba om tilgivelse, og fikk det. Han ble gjenvalgt i 2010, til tross for at han ble avslørt som kunde hso et selskap som formidlet prostituerte.

Den demokratiske representanten Eric Massa fra New York insisterte på at han ikke hadde gjort noe galt, men gikk i fjor av for å unngå en etikkhøring omkring beskyldninger om at han hadde oppført seg seksuelt dårlig mot en mannlig medarbeider.

'Den republikanske representanten Mark Souder fra Indiana gikk i fjor av etter at han innrømte å ha hatt et forhold til en kvinnelig medarbeider. Souder gikk etter oppfordringer fra partiledelsen, som ikke ønsket at han skulle vanskeliggjøre jobben med å vinne tilbake flertallet i Representantenes hus.

Den homofile demokratiske representanten Barney Frank fra Massachusetts fikk refs fra Representantenes hus i 1990 etter en etikkhøring om han hadde leid en mannlig prostituert som medarbeider. Frank «overlevde» refsen og ble en av Husets mektigste medlemmer, ifølge Reuters.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt