NRK Meny
Normal

Julelyshilsen fra Washington

Juleroen har senket seg over et juleopplyst USA. Selv presidenten har tatt ferie, og dagen skal brukes til gaveåpning og god mat. Selv tjuvstartet vi i går.

Julepyntet Washington

Julens landemerke, den store julegrana foran Capitol Hill er 67 fot høy og er i god miljøånd pyntet med energivennlige LED-lys og resirkulerte kuler.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Jon Gelius

Ukens korrespodentbrev er postlagt i Washington.

Hør korrespondentbrevet i lyd:

Det startet for nøyaktig en måned siden i dag. Amerikanernes største familietreff Thanksgiving var knapt over, så gikk startskuddet for det store julerushet.

De ivrigste åpnet butikkene sine allerede ved klokken 04.00 på morgenkvisten og lokket med så store prisavslag at det nesten virket som om alt var gratis. Ihvertfall hvis man bare så på de enorme salgsplakatene og ikke gadd bry seg om det med liten skrift.

Det store juleslaget

Starten på julehandelen her i USA har fått sin egen dag «Black Friday» - «svartefredagen» - og den faller alltid dagen derpå Thanksgiving.

Julepyntet hus i Washington

Ingen kan si at nabolaget ikke er opplyst.

Foto: Jon Gelius / NRK

Det store julesalget - for ikke å si juleslaget - får en handelsstand til å overgå hverandre med tilbud og prosentavslag.

På samme tid går amerikanere flest «bananas» med blinkende lysdekorasjoner i hager og hus. En rusletur i nabolaget, er som en lysorgie i blinkende kreasjoner. Det spares ikke på strømmen når USA byr opp til jul.

Og det meste skal pyntes på. Her i landet, hvor privatbilen står sterkt, gjelder det også å julepynte det viktigste fremkomstmiddelet.

Svært mange bilister har dekorert kjøredoningene sine med store røde sløyfer, mens andre har gått hakket lenger og festet kranser av granbar på grillen foran.

I kjøpesenteret noen kvartaler unna der jeg bor, kom juletreet på plass denne «Black Friday». Det er en himmelhøy gran som strekker seg over flere etasjer.

Juletre i Washington

Juletreet strekker seg over flere etasjer.

Foto: Jon Gelius / NRK

De fargerike kulene som er hengt opp er på størrelse med fotballer. Det er liksom ikke noe knussel når amerikanerne pynter.

I et annet kjøpesenter, var en vaskekte nissefar hentet inn. En godslig bestefar med ekte kritthvitt skjegg og hårpryd. For knappe hundrelappen kunne du og familien foreviges med nissen omgitt av julepakker og festpyntet juletre.

Amerikanerne står tålmodige i kø for et slikt øyeblikksbilde med «Santa», som er kallenavnet på julenissen her.

På ville snøveier

I forrige uke kom de første snøfnuggene hit til amerikanernes hovedstad.

Julenissen og Jon Gelius

Endelig foreviget sammen med Santa Claus.

Foto: Jon Gelius / NRK

Den dagen tok jeg en luftetur i det populære turområdet Great Falls like utenfor byen for å se miniatyrutgaven av Niagarafallene i vinterskrud.

Jeg valgte en merket tursti som brakt meg over fjell og hei på utsiden av hovedferdselsåren. Det ble mer krevende enn jeg hadde tenkt meg.

Snøfillene prøvde iherdig å viske ut løypemerkingen underveis i denne utmarken. Med lyseblå malingsmerker på stein og trær hadde jeg en viss retningssans, men i takt med snøværet minsket både retningssansen og fremkommeligheten.

Jeg innså at turløypa kun var merket for sommerbruk og sendte en varm tanke til Turistforeningen hjemme i Norge som merker sine løyper med både blått og rødt tilpasset årstidene.

Midtveis i den kronglete turstien kom redningen i form av et stort rødt skilt med påskrift: «Emergency Exit» - nødutgang.

Her hadde amerikanerne tilrettelagt en egen løype som brakte meg direkte tilbake til hovedferdselsåren i dette turområdet.

For å illustrere det hele: Det var nesten som om man i Nordmarka i Oslo skulle ha laget en nødsti midt inne i skogen på vei mot Skjennungsstua som raskt brakte deg tilbake til grusveien.

Snøfall

Det første snøværet skremte opp amerikanerne. For jeg var ikke før ute av skogen, før jeg fikk automatisk telefonoppringning fra skolen til mine barn om at all fritidsaktivitet den ettermiddagen var avlyst grunnet frykt for mer snø.

På det tidspunkt hadde det falt mellom 2-3 centimeter snø, og snøværet stanset omtrent da skoleklokka ringte ut. Morgenen etter fikk vi tilsendt melding via skolens hjemmeside om at skolestarten var utsatt i to timer på grunn av fortsatt usikker værsituasjon.

Det løste skoleledelsen effektivt ved å beholde dagens timeplan, men redusere skoletimene med nødvendig antall minutter for å få totalen til å bli to timer mindre.

For å være helt ærlig var det ikke helt lett å begripe hvorfor skolen utsatte skoledagen siden det ikke var kommet ett eneste nytt snøfnugg i løpet av natten. Det skal i rettferdighetens navn tilføyes at amerikanere ikke synes å være skodd for vintersesong. De er ikke vant til lange snøperioder her i Washington.

Bilene kjører stort sett på sommerdekk året rundt, og det er de færreste om enn noen, som skifter dekk på bilene sine når snø er i vente. De kjører i vei som vanlig og det ender som oftest i trafikkaos og bulk etter bulk langs landeveiene.

Skjønt det amerikanske biltilsynet tok konsekvensen av de få centimeter med nysnø som kom denne torsdagen, og avlyste alle oppkjøringer og kjøretester på lukket bane dagen etter, sånn for sikkerhets skyld.

Pynt i alle regnbuens farger

Sist søndag, fjerde søndag i advent, dro familien til skogs for å finne og hugge vårt eget juletre. Det er en tradisjon jeg følger opp etter min far som alltid tok meg med i skogen som guttunge til Vigeland gård utenfor Arendal for å hugge familiens eget juletre.

I år satte vi kursen for en farm en drøy times kjøretur inn i Maryland, nord for Washington, til en gård med store flater av selvplantet trær i ulike størrelser og fasonger.

Bonden tok godt i mot oss denne hustrige søndagsformiddagen og pekte entusiastisk på salgsskiltet sitt da han skjønte vi var fra Norge. For en av de mest populære tresortene han hadde bar nemlig navnet «Norway Spruce» og var en gran.

Det var naturligvis fristende å ta med et slikt juletre hjem, men størrelsen og lengden på den amerikanske grana ble i meste laget for stuetaket hjemme.
Vi endte derfor opp med et atskillig mindre tre med mykere nåler enn den tradisjonelle norske grana.

På hjemveien stoppet vi på et plantesenter for å skaffe oss nødvendig tilbehør. Det var sannelig litt av et utvalg og blinkende synsinntrykk i alle regnbuens farger.

I ett hjørne av butikken sto et ferdig pyntet juletre for de spesielt interesserte, de ivrigste tilhengere av det amerikanske fotballaget Washington Redskins. Treet var overlesset med pynt som uansett fasong og utforming bar logoen til det populære laget. Til og med en miniatyrhjelm kunne man få kjøpt til å henge på juletreet.

Slike julebutikker bugner av pynt og glitter. Det må oppleves som et eldorado for dem som bærer på et gen som elsker å boltre seg i overfylte butikkreoler. Selv føler jeg meg bortkommen i slike kjøpesentre. Det blir rett og slett for mange inntrykk på en gang.

Jeg får nesten en klaustrofobisk følelse, og jeg er sjeleglad hver gang jeg slipper å bli utsatt for den påkjenningen det er å labbe rundt på et kjøpesenter.

Da er jeg glad for at det finnes et vell av nettbutikker. Nå de siste ukene før jul har de fristet meg med gratis hjemsendelse og prosentavslag på selv de mest populære gaveartikler. Det har passet meg bra å sitte rolig hjemme og med et par tastetrykk ekspedere noen av årets julegaver.

«Merry Christmas»

Julekonserter har det også vært mange av i USA de siste ukene.

Selv havnet familien på julekonsert med den kjente countryartisten Kenny Rogers sist søndag. Den 72 år gamle sangeren holder fortsatt koken. Han er blitt synlig eldre, men stemmeprakten er fortsatt imponerende.

På konserten ønsket han å tilfredsstille alle sine fans, første del ble viet slagere fra hans 50 år lange karriere mens andre del var spekket med kjente julesanger.

Kenny Rogers

Kenny Rogers har også kastet seg på julebølgen, med konserter og jule-CD.

Foto: KennyRogers.com/MCN

Kenny Rogers manet oss som satt i salen til å ønske hverandre «God jul» - «Merry Christmas.»

Den aldrende countrystjernen hadde nemlig lagt merke til at i alle butikker ble han kun ønsket «God ferie» - «Happy Holidays» - og ikke lenger «God jul».

En butikkansatt betrodde ham at ledelsen hadde nektet de ansatte å si «God jul» fordi man ikke ønsket å støte dem som ikke trodde på julens budskap.

- For noe tøys, slo Kenny Rogers fast i konserten, og mente at ingen i hele verden ville kunne ta skade av å bli ønsket god jul.

I lobbyen før konserten startet, gjorde for øvrig et TV-team opptak av publikum. De ønsket at folk skulle synge et vers av kjente julesanger.

Familien vår ble utfordret da TV-teamet hørte vi snakket et annet tungemål enn amerikansk. Og minutter senere så vi oss selv på storskjerm i konsertsalen syngende på norsk første vers av "På låven sitter nissen".

Det ble litt av en blandet oppvarming til Kenny Rogers juleslagere.

Nissebrannmenn

På alle måter har det vært en annerledes opptakt til jul her borte i Washington.

Forleden kveld ble vi skremt opp av to brannbiler som kjørte med fulle sirener og blinkende lys rundt husene våre. Vi fryktet det verste, men så viste det seg at det bare var det lokale brannvesenet som ville ønske oss alle en god jul.

Det er visstnok tradisjon at en av brannmennene ikles nissedrakt hvert år og får sitte på utstilling i brannbilen å rope ut «Merry Christmas» til folket.

Men det er i dag, 1. juledag, at amerikanerne virkelig feirer jul og åpner sine pakker. Det føles litt underlig for oss, som er vant til barnas sitrende spenning på julekvelden 24. desember.

Naboene våre trodde nok et øyeblikk at vi var så utålmodige og spente at vi ikke klarte å vente til juledagsmorgenen i dag, og ristet litt uforståelig på hodet av en slik, for dem, bakvendt julaften.

Julen er også en tid for ettertanke og tilbakeblikk. Vi har nå bodd i Washington i over et halvt år og føler at vi har klart å finne oss bedre og bedre tilrette i det amerikanske storsamfunnet.

Derfor tar jeg oppfordringen fra countrystjernen Kenny Rogers på alvor og ber om unnskyldning dersom noen føler seg støtt når jeg nå ønsker dere hver især:

«God jul» - «Merry Christmas».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt