Hopp til innhold

Wangari Maathai er død

Wangari Maathai, som fikk Nobels fredspris i 2004, er død, melder kenyansk presse. Hun ble 71 år gammel.

Wangari Maathai

HISTORISK: Wangari Maathai var en historisk fredsprisvinner på to måter: Hun var den første som fikk prisen for at miljøarbeid hindrer krig og konflikt - og hun var den første afrikanske kvinnelige prisvinner.

Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Wangari Maathai døde på sykehus i Nairobi, hvor hun ble behandlet for kreft, melder de kenyanske fjernsynskanalene Citizen TV og NTV mandag.

Hun fikk fredsprisen i 2004 for hennes innsats for bærekraftig utvikling, demokrati og fred.

Ole Danbolt Mjøs overrekker Nobelprisen til Wangari Maathai i Oslo rådhus

NY DIMENSJON: - Med dette har vi lagt en ny dimensjon til fredsbegrepet, nemlig livsmiljøet på vår kjære jord, sa leder i Nobelkomiteen Ole Danbolt Mjøs om at fredsprisen gikk til Wangari Maathai. Her fra seremonien i Oslo rådhus.

Foto: YVES HERMAN / REUTERS

Fredsprisvinneren var historisk på to måter: Hun var den første som fikk prisen for at miljøarbeid hindrer krig og konflikt - og hun var den første afrikanske kvinnelige prisvinner.

Frittalende miljøaktivist

«Fred på jorda avhenger av at vi makter å trygge livsmiljøet. Maathai står i fremste rekke i kampen for å fremme en økologisk forsvarlig sosial, økonomisk og kulturell utvikling i Kenya og Afrika. Hun har et helhetlig perspektiv på en bærekraftig utvikling som favner om demokrati, menneskerettigheter og særlig kvinner rettigheter», het det i Nobelkomiteens kunngjøring i 2004.

Prisvinneren ble kalt Afrikas mest frittalende miljøaktivist. Da det ble arrangert fakkeltog for fredsprisvinneren i Oslo i 2004, fremhevet organisasjonene bak toget hennes betydning for kampen for miljø, menneskerettigheter, kvinners rettigheter, sosial rettferdighet og fremme av demokratisk styring i Kenya.

Hun ble også trukket frem som en viktig inspirator for aktivister over hele verden som arbeider med miljø, utvikling og rettferdighet.

(Saken fortsetter under bildet)

Wangari Maathai

GIKK INN I POLITIKKEN: Maathai var visemiljøvernminister i Kenya fra 2003 til 2005.

Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP

Bevegelse for grønt belte

I 1977 dannet Wangari Maathai Grønnbeltebevegelsen, og plantet sju trær i Uhuruparken, Frihetsparken i Kenyas hovedstad Nairobi.

Formålet var å stimulere fattige til å tenke på miljøet for å bedre sin egen livssituasjon, blant annet ved å plante trær for å redde store områder i Kenya fra å bli ørken.

Siden den gang har organisasjonen plantet flere titalls millioner trær og spredt sitt budskap til en rekke andre afrikanske land.

Grønnbeltebevegelsen utviklet seg også til å bli en organisasjon som kjemper for menneskerettigheter og demokrati for de fattige i Kenya.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Wangari Maathai er død

Wangari Maathais tale i Oslo rådhus 2004.

Sentral i demokratibevegelsen

Wangari Maathai var sentral i demokratibevegelsen i Kenya frem til presidentvalget i 2002.

Hun ble valgt inn i nasjonalforsamlingen med 98 prosent av stemmene. Maathai var visemiljøvernminister i den nye demokratiske regjeringen i Kenya fra 2003 til 2005. I denne perioden hadde hun ansvaret for å rehabilitere ødelagt skog.

Maathai ble flere ganger blitt arrestert og banket opp av politiet i Kenya under det langvarige regimet til diktator Daniel Arap Moi.

Valgte bort akademisk karriere

Maathai studerte i USA og Tyskland på 1960-tallet, og ble i 1971 den første kvinnen i Øst-Afrika som fikk en doktorgrad. Men istedet for å satse på en akademisk karriere innen biologi, valgte hun å jobbe med Grønnbeltebevegelsen.

Hun ble også tildelt den norske Sofieprisen, som forfatteren Jostein Gaarder står bak.

Wangari Maathai og Oprah Winfrey under en treplanteseremoni utenfor Johannesburgi Sør-Afrika i 2008

STJERNETREFF: Wangari Maathai og Oprah Winfrey under en treplanteseremoni utenfor Johannesburgi Sør-Afrika i 2008.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS