Hopp til innhold

Wallström vil ikke la Trump få lyve om Sverige

Sveriges utenriksminister Margot Wallström vil kjempe for et korrekt bilde av Sverige, etter at Trump pekte på Sverige som et skrekkeksempel på hva innvandring kan føre til.

Donald Trump

SVERIGE: Utenriksministeren vil ikke la USAs president få siste ordet om Sverige.

Foto: Chris O'Meara / AP

Margot Wallström

VIL RETTE OPP INNTRYKK: Sveriges utenriksminister Margot Wallström vil ikke la Trump få spre usannheter om Sverige.

Foto: Vilhelm Stokstad / Tt / NTB scanpix

Wallström mener det er bra at USAs president Donald Trump nå har klargjort hvorfor han i helgen trakk fram Sverige som et skrekkens eksempel på hva innvandring kan gjøre med et land. I en Twitter-melding erkjenner Trump at han baserte uttalelsene på et TV-innslag på den amerikanske tv-kanalen Fox News, som handlet om Sverige og innvandring.

Ifølge Wallström har Sverige løpende diplomatisk kontakt med amerikanske representanter.

– UD og ambassadene arbeider kontinuerlig med å spre et korrekt og rettferdig bilde av Sverige. Vi ser dessverre en generell tendens til at forekomsten av feilaktige opplysninger øker, sier hun i en uttalelse som mandag ble sendt til nyhetsbyrået TT og flere andre medier.

Skremte med Sverige

Det var i en tale i Florida lørdag at Trump trakk fram Sverige som et negativt eksempel på hva innvandring kan føre til.

Trump om Sverige

SE VIDEO: Mange har lurt på hva Trump mente da han snakket om Sverige i en valgkamptale i Florida i helgen.

– Bare se hva som skjedde i Sverige i går kveld, sa Trump i talen, før han fortsatte:

– Sverige. Hvem ville tro det? Sverige. De tok et stort antall inn. De har problemer, som de aldri hadde trodd var mulig.

Presidenten ble beskyldt for å referere til et terrorangrep som ikke hadde skjedd. Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo understreket at ingen konkret hendelse hadde funnet sted i Sverige fredag.

Fox News

Søndag kom Trumps forsøk på forklaring på Twitter.

– Min uttalelse om det som skjer i Sverige, var en referanse til et program som ble vist på Fox News om innvandrere og Sverige, skrev presidenten.

Trump refererer muligens til et innslag i programmet "Tucker Carlson Tonight", der det hevdes at Sverige tok imot 160.000 asylsøkere i fjor, og at kun 500 av dem har fått seg jobb. I innslaget skildres et Sverige med stadig mer våpenvold og voldtekter i kjølvannet av innvandringen.

Faktasjekk

Aftonbladet har gjort en faktasjekk av innslaget og funnet en rekke feil. Mot slutten av innslaget sier produsenten Ami Horowitz blant annet at det ikke var lenge siden Sverige opplevde sitt første "islamistiske terrorangrep". Trolig sikter han til selvmordsangrepet i Stockholm der kun angriperen ble drept, og som skjedde for over seks år siden.

Påstandene om økt våpenvold og voldtekter stemmer heller ikke, ifølge Aftonbladet, og det finnes ikke noe statistisk grunnlag som kan belegge påstanden om at flyktninger står bak økt kriminalitet.

Dessuten var det i 2015 at det kom 160.000 asylsøkere til Sverige, ikke i fjor. Da søkte om lag 30.000 mennesker asyl i Sverige.

SISTE NYTT

Siste nytt