Hopp til innhold

Walesa anklages for å ha vært hemmelig agent

Frigjøringshelten og nobelprisvinneren Lech Walesa anklages for å ha vært en betalt agent som samarbeidet med kommunistregimet i Polen.

Lech Walesa

Lech Walesa under valgkampen for de første frie valgene i Polen i 1989.

Foto: LESZEK WDOWINSKI / Reuters

Lech Walesa

Lech Walesa fotografert i Warszawa for ett år siden.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

Anklagene er basert på dokumenter som ble offentliggjort i dag av Instituttet for Nasjonal Erindring (IPN).

Instituttet etterforsker forbrytelser som ble gjort av nazistene under 2. verdenskrig og under kommunistregimet.

Blant dokumentene skal det ha vært en avtale som de mener Walesa undertegnet under kodenavnet «Bolek», ifølge nyhetsbyrået Ap.

Dokumentene ble ifølge instituttet funnet i boligen til landets siste kommunistiske innenriksminister, general Czeslaw Kiszczak.

Ledet kampen mot kommunistene

Som leder for fagforeningen Solidaritet var Walesa sommeren 1980 en av de mest kjente ansiktene i kampen mot de østeuropeiske kommunistregimene.

Senere var han sentral i forhandlingene som ledet frem til at kommunistpartiet ga fra seg makten og i 1990 ble han Polens første fritt valgte president etter krigen.

Som president gjorde Walesa seg raskt upopulær, men hans rolle i kampen mot kommunistene har gitt han en betydelig posisjon bøkene om det 20. århundres historie.

Har funnet 279 dokumenter

Lech Walesa

Lech Walesa båret på skuldrene til sine kamerater i fagforeningen Solidaritet under de dramatiske dagene i august/september 1980, da polske verftsarbeidere utfordret det regjerende kommunistregimet.

Foto: FORUM / Reuters

Totalt skal det være 279 dokumenter i mappene som nå er kommet for lyset.

Ifølge IPN-leder Andrzej Paczkowski er det mange rapporter om møter mellom politimenn fra det hemmelige politiet og agenten «Bolek». Møtene skal ha skjedd på 1970-tallet.

Rykter om at Walesa skal ha samarbeidet med det hemmelige politiet ble først kjent i 1992, og har siden dukket opp flere ganger.

Mangelen på konkrete bevis har imidlertid gjort at ryktene har manglet troverdighet, men nå kan bevisene være der.

– Tidligere har vi hatt fotokopier, men hvis vi nå har fullstendige mapper med originaldokumenter vil saken kunne bli endelig og definitivt avgjort, sier IPN-lederen Paczkowski.

Nekter for å ha vært agent

Selv nekter Lech Walesa for å ha vært agent for kommunistene. – Det kan ikke finnes slikt materiale skrevet av meg, skriver han på sosiale medier.

For flere år siden innrømmet Walesa å ha skrevet under en avtale om å bli informant for kommunistpartiet, men har insistert på at han aldri gjorde noe for å gjennomføre avtalen.

I år 2000 ble han frikjent av en spesialdomstol, som sa at den ikke fant noen tegn til samarbeid.

Instituttet som har lagt frem materialet er kjent for å stå nær det regjerende Lov- og Orden-partiet (Pis).

Walesa har den siste tiden kritisert PiS-regjeringen for å undergrave demokratiet og eksperter har trukket dokumenter i tvil og sier at de kan være fabrikert for å sverte Walesa.

SISTE NYTT

Siste nytt