Mennesker drept siden 7. oktober 2023
Så langt er det bekreftet at 93 mennesker ble drept i angrepet, melder Sivilforsvaret i Gaza lørdag kveld. I tillegg skal 47 være såret.
Hani Mahmoud, som rapporterer for Al Jazeera fra Gazastripen, forteller at folk fortsatt blir hentet ut fra de bombede bygningene.
Åtti lik er så langt identifisert. Tjue lik har ikke kunnet identifiseres i det hele tatt. På toppen av disse er det 15 kropper som har ankommet sykehuset Al-Ahli i stykker, fullstendig knust, skriver han.
– Flere av kroppene er revet i biter og kom til sykehuset i plastposer eller innsurret i tepper, sier han.
Kvinner og barn er blant de drepte. Angrepet skjedde under morgenbønnen skriver Al Jazeera.
Lørdag morgen siterer Al Jazeera lokale medier på at sivile er innesperret på skolen som fortsatt brenner og at redningsarbeidere strever med å slukke flammene.
Talsmann for sivilt beredskap Mahmoud Basal beskriver i et innlegg i meldingstjenesten Telegram angrepet som «en grusom massakre» og sier at noen av likene har brannskader.
– Mannskaper prøver å få kontroll over brannen for å hente ut likene og redde ut de sårede, skriver han.
IDF mener Hamas overdriver tapstallene
Det israelske forsvaret (IDF) bekrefter å ha gjennomført et luftangrep og sier det var rettet mot et Hamas-senter i skolebygningen.
– Et presisjonsangrep rammet Hamas-terrorister som var operative inne i et kommando- og kontrollsenter tilhørende Hamas, tilknyttet Al-Tabaieen-skolekomplekset, står det i en uttalelse fra IDF.
De skal ha sluppet tre bomber på bygningene.
Talsperson for IDF, Nadav Shoshani, skriver senere på X at 20 Hamas-soldater brukte skolebygningen og en moské som base.
– Skolen og moskeen som ble truffet tjente som en aktiv militærbase, skriver han på X.
Israel opplyste senere at 19 militante ble drept i angrepet. Det israelske militæret oppga navnene til dem de hevder ble drept.
Palestinernes offisielle nyhetsbyrå Wafa meldte lørdag morgen at over 100 palestinere var drept i angrepet mot skolen, som fungerte som midlertidig oppholdssted for internt fordrevne palestinere.
Kort tid i forveien uttalte Mahmoud Basal, talsmann for sivilt beredskap på Gazastripen, at 40 ble drept og flere titalls såret i angrepet mot skolen Al-Tabaieen i Al-Sahaba-området i Gaza by.
Shoshani i IDF sier at tapstallene gitt av det Hamas-tilknyttede Wafa ikke samsvarer med infoen IDF sitter på, «den nøyaktige ammunisjonen som ble brukt og nøyaktigheten på angrepet».
De israelske avisene Times of Israel og Haaretz har også omtalt saken.
IDF uttaler på X at israelske styrker forut for angrepet iverksatte mange tiltak, blant dem innhenting av etterretningsopplysninger, for å redusere sjansen for å ramme sivile.
– Terrororganisasjonen Hamas bryter systematisk folkeretten og opererer fra sivile tilfluktsrom mens de bruker befolkningen som menneskelig skjold, skriver IDF videre.
NRK advarer mot sterke bilder i videoen under.
Hamas kaller angrepet farlig eskalering
Hamas fordømmer angrepet og kaller det en massakre og en farlig eskalering.
Egypt sier angrepet viser at Israel har ingen politisk vilje til å stoppe krigen og fordømmer det, skriver Al Jazeera. Landet opptrer som mekler sammen med Qatar og USA om planlagte fredsforhandlinger mellom Hamas og Israel.
Utenriksminister Espen Barth Eide reagerer også kraftig på angrepet.
– Angrepet er en dramatisk påminnelse om at det haster å få på plass en våpenhvile, og at arbeidet med en varig politisk løsning må komme i gang, sier Eide (Ap) i en uttalelse til NTB.
Konfliktforsker ved folkerettsinstituttet, Cecilie Hellestveit, forteller at Israel ifølge folkeretten er forpliktet til å gjøre alt det de kan for å redusere sivil følgeskade før de angriper.
Om de store sivile følgeskadene av dagens angrep vil stå seg folkerettslig avhenger av hvilken militær fordel Israel får av angrepet, forteller hun.
– Dersom dette er et angrep som hadde et middels viktig militært mål for Israel, så vil trolig den omfattende følgeskaden som her antageligvis var påregnelig, ikke stå seg folkerettslig. Men dersom det var en veldig viktig militær enhet eller figur som befant seg der, så vil det stille seg annerledes, sier Hellestveit.
Den uavhengige FN-eksperten Francesca Albanese anklager Israel for folkemord etter angrepet på en skole i Gaza by lørdag morgen.
– Israel folkemorder palestinerne én bydel av gangen, ett sykehus av gangen, én skole av gangen, én flyktningleir av gangen, skriver Albanese på meldingstjenesten X.
– Måtte palestinerne tilgi oss for vår kollektive manglende evne til å beskytte dem, legger hun til.
I en rapport tidligere i år skrev Albanese at det var rimelig grunn til å anta at Israel hadde gjort seg skyldig i folkemord i krigføringen på Gazastripen. Israel avviste anklagen.
Lørdag kveld kom Det hvite hus med en uttalelse hvor de uttrykte bekymring over antall drepte sivile i angrepet, melder Reuters.
– Altfor mange sivile fortsetter å bli drept og såret i Gaza-krigen, uttaler Det hvite hus som sier de har bedt Israelske myndigheter om flere detaljer om angrepet.
På meldingstjenesten X skriver EUs utenrikssjef Josep Borrell skrekkslagen etter å ha sett bilder fra det israelske angrepet.
I løpet av de siste ukene skal minst ti skoler ha blitt rammet av angrep.
– Det finnes ingen måte å rettferdiggjøre disse massakrene på, skriver Borrell.
Også det franske utenriksdepartementet sier de fordømmer angrepet, skriver AFP.
Mener tiden kan være moden for at andre land griper inn
Førstelektor i Midtøsten-studier ved UIO, Dag Henrik Tuastad, ser dagens angrep i sammenheng med tidligere Israelske angrep mot militære mål der mange sivile palestinere ble drept.
– Man ser at palestinske sivile blir behandla annerledes enn israelske sivile. Da tenker man at partene nå er ikke i stand til å løse dette på egen hånd.
Han mener krigen på Gaza nå minner om borgerkrigen i Sierra Leone, og borgerkrigen i Libya, hvor frykten for massedrap på sivile, og det at mange mente partene ikke kunne hindre massedrap eller ikke hadde vilje til det, ble brukt som argument for at andre land kunne gripe inn.
– Da kan det internasjonale samfunnet gripe inn for å opprette trygge humanitære soner. Da er det siste utvei, sier Tuastad
– Er det eneste utvei akkurat nå, sånn som du ser det?
– Så lenge ikke Israel stopper bombingen av angivelig Hamas militante, som rammer sivile så voldsomt, og så lenge Hamas er under jorda, har gått over til geriljakrig, og kanskje til og med ikke har en vilje eller ønske om å stoppe, så er det knapt noe annet alternativ, svarer Tuastad.
30. juli ble Hizbollahs militære leder Fuad Shukr drept i et israelsk droneangrep i Beirut. Morgenen etter ble den politiske lederen i Hamas, Ismail Haniyeh drept i Teheran. Selv om pilene peker mot Israel, har de ennå ikke tatt på seg ansvaret for attentatet på Haniyeh.
Iran sa de ikke ønsker en opptrapping, men er «nødt til å straffe Israel» etter angrepet i den iranske hovedstaden.
Hellestveit understreker at krigen mellom Hamas og Israel er inn i en veldig kritisk fase nå.
– Det kan eskalere til en regional krig mellom Israel og Iran. Eller så kan vi være i en avsluttende fase, før man får en form for våpenhvile på Gaza, sier hun.