Wærness norske forlagssjef: – Vi diskuterte om boka kunne være farlig for ham

Terrorsiktede Jacob Wærness skrev bok om kontakten han hadde med ekstreme islamister i Syria. Forlagsdirektør Astrid de Vibe avviser at Wærness betalte penger direkte til IS, og viser til at gruppa derimot skal ha «jaktet på ham».

Forlagsdirektør i Pax, Astrid de Vibe

BEKYMRET: Astrid de Vibe var forlagsdirektøren til Jacob Wærness i Pax forlag. Hun sier nordmannen var tydelig på at han ønsket å gi ut boka om sitt virke som sikkerhetssjef i Syria.

Foto: Siri Vålberg Saugestad / NRK

Torsdag kunne franske Le Monde melde at norske Jacob Wærness ble pågrepet under en mellomlanding ved Charles de Gaulle-flyplassen 2. mai.

Wærness, som tidligere har vært ansatt i Seksjon for kontraterror i Politiets sikkerhetstjeneste i Norge, jobbet som sikkerhetssjef for det franske selskapet Lafarge Cement fra 2011 til 2013.

Han er en av flere som er siktet for å ha finansiert terror gjennom selskapets virksomhet i Syria, ifølge Le Monde.

Forlagsdirektøren i Pax, Astrid de Vibe, om pågripelsen av Wærness

Pax-forlagsdirektør Astrid de Vibe sier forlaget, ut ifra deres kjennskap til saken, er overrasket over at Wærness nå er terrorsiktet.

– Farlig for ham selv

Wærness ga i 2016 ut boka «Risikosjef i Syria» på Pax forlag, der han beskriver hvordan ha hadde kontakt med ekstreme islamister i krigsherjede Syria, for at selskapet skulle kunne fortsette med sin virksomhet.

Jacob Wærness

Jacob Wærness sitter fengslet i Frankrike. Foreløpig har det ikke lyktes NRK å komme i kontakt med hans franske forsvarer.

Foto: Sarah Basyouny/Pax

Forlagsdirektør Astrid De Vibe beskriver Wærness som en sympatisk mann, som hadde et sterkt ønske om å fortelle sin historie om hvor vanskelig det var å drive forretninger for utlendinger i Syria.

– Vi er veldig bekymret over hvordan det skal gå med ham. Han hadde med seg samboeren sin også, som er en veldig hyggelig dame, så vi tenker mye på hvordan det går.

De vibe sier til NRK at forlaget hadde omfattende diskusjoner om hvorvidt det forsvarlig å la Wærness gi ut boka.

– Vi i forlaget hadde ganske grundige diskusjoner om dette kunne være en bok det kunne være farlig for ham selv å publisere, fordi det er mye materiale der. Han var veldig åpen på at det er ting som kunne komme til å skape brudulje, sier de Vibe.

IS, Nordmann, arrestert,

Jacob Wærness var med på NRK-programmet Lindmo i 2016.

Kjøpte løs kidnappede ansatte

I en beskrivelse av boka heter det at Wærness tok Lafarge-jobben på kort varsel, fordi han oppfattet den som «utfordrende og eksotisk».

På det tidspunktet var Syria et relativt velfungerende diktatur, som likevel var preget av gryende opprør.

To år senere har det syriske samfunnet nærmest kollapset, og Wærness er konsernledelsen i Lafarges eneste lokale representant, heter det i bokbeskrivelsen.

Opptelling av løsepenger, sensommer 2012

Sensommeren 2012 ble den første ansatte i sementfabrikken tatt som gissel. Her blir løsepenger klargjort før de skal leveres til gisseltagerne. Bildet er tatt av Wærness selv.

Foto: Jacob Wærnes / Privat

I den forbindelse samarbeidet Wærness med «dem som til enhver tid hadde kontroll i området enten det er kurdere, moderate opprørere eller ekstreme islamister som etter hvert har blitt underordnet IS, eller regjeringsstyrker».

– Vi hadde også indirekte kontakt med «ISIS,» som senere ble IS, fordi vi kjøpte råvarer som kom fra steinbrudd som de kontrollerte. Noen ganger stoppet de leveranser til fabrikker, og da hadde vi mellommenn som forhandlet med dem for å få åpnet veiene, sa Wærness på NRK-programmet Lindmo i forbindelse med bokutgivelsen i 2016.

I boka skriver Wærness også at han har måttet forhandle for å kjøpe løs kidnappede ansatte.

– Om man sier i dag at man har gitt penger indirekte til IS, så høres det helt vilt ut, men det er det jeg skriver i boken, at det må sees i en kontekst, og det var en utvikling.

– Men jeg tar også selvkritikk i boken på at jeg tror vi drev det litt for langt, og litt for langt i tid, så vi ble nok litt for involvert med de gruppene som opererte på bakken.

Angivelig IS-arrestasjonsordre

I boka fra 2016 har Wærness dokumentert en arrestordre som angivelig skal være utstedt av ISIS.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

– IS jaktet på ham

Forlagsdirektør de Vibe påpeker at hun likevel synes pågripelsen er overraskende, fordi Wærness er tydelig på at han ikke betalte penger til IS direkte.

– Han var tydelig på at han hadde betalt løsepenger til andre grupper når de hadde kidnappet medarbeidere i forskjellige anledninger. Så vidt jeg husker var imidlertid IS-kritikken i boka ganske kraftig, sier de Vibe.

I boka dokumenterer Wærness også at IS, eller ISIS, i august 2013 skal ha blitt utstedt en arrestordre mot ham og en annen person. NRK har oversatt den anvigelige arrestordren, der det blant annet heter at Wærness, som omtales som «fransk statsborger», er innkalt til avhør ved en shariadomstol i Raqqah.

I det angivelige ISIS-dokumentet anklages Wærness for å ha samarbeidet med Assad-regimet. Dokumentet, som er på arabisk, er signert av «Abo Zeid», som omtales som lederen for sharia-domstolen.

– Slik vi i forlaget har forstått situasjonen, så stemmer ikke opplysningene til fransk etterretning. IS var tvert imot på jakt etter ham i mange sammenhenger. Tvert imot forsøkte han å unngå dem på alle mulige måter.

Wærness benektet selv at han betalte penger til IS i et Lindmo-intervju i forbindelse med bokutgivelsen i 2016.

– De eneste gangene jeg betalte ut penger var løsepenger for gisler som ble betalt til grupper innen Free Syrian Army, sa han til NRK i fjor sommer.

I november i fjor fortalte Wærness også hvordan han hadde forhandlet med terorgrupper for å få ansatte ut av fangenskap.

– Gåtefull nordmann

I 2017 kunne NRK fortelle at Wærness også var en av sju nordmenn som står på det syriske etterretningsvesenets liste over personer som skal arresteres om de kommer til Syria.

Til NRK samme år sa Wærness at han ble klar over at han stod på lista i 2013, og derfor holdt seg borte fra Damaskus.

Det var altså franske Le Monde som først omtalte Wærness-pågripelsen.

Det er foreløpig ukjent hvordan han stiller seg til anklagene, ettersom den franske avisa ikke har fått vite hvem som er nordmannens advokat, sier Le Monde-journalist Soren Seelow til NRK.

Seelow sier etterforskningen av selskapet Lafarge har fått mye oppmerksomhet i Frankrike, Canada og Belgia den siste tiden. I sin artikkel beskriver Seelow nordmannen som den mest «gåtefulle» av de åtte mistenkte i saken.

– Jacob Wærness får mye oppmerksomhet også, men han er bare en av åtte personer som er involvert gjennom etterforskningen.

– Fokuset er nå i ferd med å rette seg mot GBL, den belgiske aksjeeieren, og hvor mye franske myndigheter visste om det som har skjedd, sier Seelow.

Sabine Wacquez, presseansvarlig ved Lafarges hovedkontor i Paris, sier til NRK at selskapet først ble kjent med pågripelsen i går kveld, gjennom media. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Utenriksdepartementets pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker sier UD er kjent med saken og undersøker opplysningene gjennom sin ambassade i Paris. Ekker henviser til fransk politi for øvrige spørsmål.

Ifølge Ekker skal Wærness ha takket nei til konsulær bistand.

– Vi har ingen kommentar. Dere må henvende dere til franske myndigheter. Dette er ikke en sak vi har noe med, sier Siv Alsen, kommunikasjonsrådgiver i Wærness tidligere arbeidsgiver PST, til NRK.

Lafarges fabrikk i Syria

Lafarges fabrikk i Syria, der Wærness var ansatt fra 2011 til 2013.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt