Wærness løslatt av politiet – løst fra kontrakt med arbeidsgiver

Jacob Wærness, som er siktet for terrorfinansiering, er ikke lenger i politiets varetekt. Samtidig bekrefter hans nåværende arbeidsgiver at han er løst fra kontrakten.

Jacob Wærness på jobb i Syria

SIKTET: Jacob Wærness er en av åtte mistenkte i etterforskningen av firmaet Lafarge, som hadde en sementfabrikk nord i Syria. Wærness jobbet som risikosjef ved fabrikken fra 2011 til 2013.

Foto: Privat

Den tidligere PST-ansatte nordmannen ble pågrepet på Charles de Gaulle-flyplassen 2. mai, og siktet for terrorfinansiering.

Politiet i Frankrike mener Wærness har betalt IS penger for at hans daværende arbeidsgiver Lafarge skulle få drive sementfabrikk i Syria mens borgerkrigen pågikk.

Wærness har tidligere avvist at han ga penger til IS.

Ifølge Wærness' arbeidsgiver, sveitsiske DCAF, ble nordmannen løslatt etter avhør hos politiet.

– Jeg kan bekrefte at vårt firma har vært i kontakt med Wærness etter løslatelsen, sier Ben Steward, kommunikasjonssjef i DCAF (The Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces).

Han vet ikke når nordmannen ble løslatt.

Avsluttet arbeidsforholdet

Ben Steward, kommunikasjonssjef DCAF

SVARER FOR ARBEIDSGIVER: Ben Steward, kommunikasjonssjef i DCAF sier de ba nordmannen fjerne firmanavnet fra hans Linkedin-profil.

Foto: DCAF

Steward opplyser at Wærness ble engasjert av DCAF i januar på en seks måneders kontrakt, og at jobben hans var å undersøke situasjonen i Libya (mer om firmaets virksomhet lengre ned i saken).

– Vi har nå løst ham fra kontrakten. Vi er klar over at han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, men vi må ta vare på ryktet til firmaet, sier Steward til NRK.

På spørsmål om hva Wærness mener om dette, svarer Steward at det formelle rundt avslutningen av arbeidsforholdet er noe de fortsatt vil diskutere med Wærness.

Steward sier firmaet har vært i kontakt med Wærness etter at han ble løslatt.

– Situasjonen er ekstremt delikat, vi må tenke på virksomheten vår og vårt rykte, sier Steward.

Fjernet Linkedin-info

På Wærness' Linkedin-profil sto torsdag kveld DCAF som nåværende arbeidsgiver. Fredag ettermiddag er dette fjernet.

– Vi ba ham fjerne det fra LinkedIn. Det var ett av temaene vi diskuterte med ham, sier Steward.

Han bekrefter at DCAF var klar over etterforskningen av Lafarge på tidspunktet de inngikk kontrakt med Wærness, men at de ikke var klar over at nordmannen var under etterforskning.

Ifølge Le Monde skal politiet ha forsøkt å få Wærness til å komme til avhør i Frankrike siden april 2017.

IS, Nordmann, arrestert,

FORTALTE OM IS-KONTAKT: Jacob Wærness var med på NRK-programmet Lindmo i 2016

Sikkerhetsjobb

DCAF skriver på nettsidene sine at de jobber for å «forbedre sikkerheten for stater og personer innenfor rammene for demokratisk styring, rettsstaten og respekt for menneskerettighetene.»

De bistår land og internasjonale aktører som støtter landene, blant annet gjennom rådgivning. DCAF skriver at de jobber over store deler av verden, deriblant Sørøst-Europa, Midtøsten og Nord-Afrika.

DCAF omtales som en mellomstatlig stiftelse, som ble etablert i 2000 av sveitsiske myndigheter.

Takket nei til bistand

Utenriksdepartementets pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker sier UD er kjent med saken og undersøker opplysningene gjennom sin ambassade i Paris. Ekker henviser til fransk politi for øvrige spørsmål.

Ifølge Ekker skal Wærness ha takket nei til konsulær bistand.

NRK har forsøkt å nå Wærness og hans omgangskrets siden torsdag kveld, men ikke oppnådd kontakt med den siktede nordmannen.

Forlagsdirektøren i Pax, Astrid de Vibe, om pågripelsen av Wærness

OVERRASKET: Pax-forlagsdirektør Astrid de Vibe sier forlaget, ut ifra deres kjennskap til saken, er overrasket over at Wærness nå er terrorsiktet.

SISTE NYTT

Siste nytt