Hopp til innhold

Regjeringen vurderte å evakuere Tokyos 35 millioner innbyggere

Japan var nær ved å bli rammet av verdens største atomkatastrofe, men befolkningen fikk ikke vite hvor alvorlig situasjonen i virkeligheten var, viser en ny rapport.

Japan

Satelittbilde av atomkraftverket Fukushima Daiichi 16. mars 2011. Bildet viser noe av ødeleggelsene på anlegget.

Foto: HO / Afp

Anders Magnus, kommentar

Scenene kunne blitt verre enn den mest dramatiske katastrofefilm fra Hollywood:

Over 40 millioner mennesker på flukt fra en atomkatastrofe helt ute av kontroll. Men for ett år siden var dette utfallet bare hårsbredder fra å bli virkelighet, forteller en ny rapport fra Japan.

Den avslører at landets regjering var nær ved å evakuere Tokyo de nærmeste dagene etter jordskjelvet og tsunamien som ødela atomkraftverket Fukushima Daiichi i mars i fjor.

Tokyo, 11. mars 2011

En politimann løper forbi hundrevis av mennesker som er evakuert ut av bygninger i Tokyo 11. mars 2011.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Men befolkningen i Japan fikk ikke vite hvor alvorlig situasjonen i virkeligheten var.

Ny rapport: Myndighetene ga uttrykk for at de hadde kontroll

For nesten ett år siden ble Japan rammet av en tredobbelt katastrofe:

Naoto Kan

Naoto Kan, tidligere statsminister i Japan.

Foto: Koji Sasahara / Ap

11. mars utløste et kraftig jordskjelv en tsunami som la store deler av nordøstkysten øde. Jordskjelvet rystet også i stykker atomkraftverket Fukushima Daiichi, hvor brenselet smeltet ned og flere voldsomme eksplosjoner ødela bygninger og reaktorer.

Radioaktiv stråling ble spredt til områdene rundt kraftverket både via luft og vann, men myndighetene forsikret hele tiden at man hadde situasjonen under kontroll.

Det var absolutt ikke sant, forteller en ny rapport som vil bli offentliggjort i Japan denne uken.

Japan

Arbeidere ved atomanlegget Fukushima Daiichi 28. februar 2012.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Den er laget av et trettitalls professorer, advokater og journalister i organisasjonen Rebuild Japan Initiative Foundation. De har i seks måneder intervjuet over 300 mennesker, blant dem landets daværende statsminister Naoto Kan og ledelsen og eierne ved atomkraftverket, for å finne ut hva som virkelig skjedde.

Og de gir et helt annet bilde enn det myndighetene hittil har presentert av det som skjedde:

«Det var kun på hengende håret vi unngikk det verste utfallet denne katastrofen kunne fått,» sier Yoichi Funabashi.

Han er en høyt respektert, tidligere sjef i en av Japans største aviser, og har ledet arbeidet i gruppen som nå har levert den svært avslørende rapporten.

Den forteller at atomkatastrofen i Japan i fjor var nær på å utvikle seg til en nesten ufattelig tragedie. Regjeringen i landet hadde absolutt ikke kontroll, og bak scenen var det et voldsomt munnhuggeri mellom myndighetene og ledelsen ved atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strålingssjekk i Fukushima

Strålingssjekk i Fukushima.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Overveiet å evakuere 35 millioner innbyggere i Tokyo

I hele fem dager etter jordskjelvet visste man ikke hva som var skjedd med 10.000 brukte brenselsstaver som sto oppbevart på atomkraftverket. De sto i utgangspunktet dekket av kjølevann, men dersom dette vannet hadde lekket ut, ville katastrofen ha utviklet seg uhyre mer dramatisk enn det den faktisk gjorde – og som var ille nok.

I all hemmelighet overveiet Japans regjering å sette i verk evakueringsplaner for storbyen Tokyo-Yokohama, med mer enn 35 millioner innbyggere. I tillegg måtte man også ha flyttet sørover alle som bodde mellom kraftverket og Tokyo – det vil si en evakuering av over 40 millioner.

Dermed ville verdens største atomkatastrofe vært et faktum, med titalls millioner mennesker på vill flukt i et område hvor store deler av transportnettet var ødelagt av jordskjelvet.

Men befolkningen i Japan fikk aldri vite hvor nær de var en slik omfattende katastrofe. Budskapet fra myndighetene var hele tiden at folk måtte ta situasjonen med ro og stole på myndighetene – myndigheter som hele tiden kom med mangelfull og motstridende informasjon om hva som egentlig skjedde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Japan

Helikopterbilder av et av de verst rammede områdene, Natori i Miyagi, nordøst i Japan.

Foto: KYODO / Reuters

Da jeg var i Japan rett etter jordskjelvet, besøkte NRKs team et evakueringssenter bare 45 kilometer fra atomkraftverket i Fukushima. Vi møtte flere hundre mennesker som bodde i en gymsal, evakuert fra den såkalte sikkerhetssonen på 20 kilometer rundt kraftverket. De hadde fått vite fra myndighetene at de var i sikkerhet her.

Men mellom våre intervjuer og kraftige etterskjelv kunne nervøst følge med på tv-skjermene som var satt opp i evakueringssenteret. Der viste nyhetene at det hadde vært nok en eksplosjon på atomkraftverket. Samtidig forsikret myndighetene – feilaktig – at det ikke var risiko for et større radioaktivt utslipp.

Desto kaldere gikk det nedover ryggen i dag, da jeg leste konklusjonene fra den nye rapporten, som viste at både vi og millioner av japanere befant oss i en vesentlig større fare enn det myndighetene var villige til å innrømme.

I ettertid har publikums tillit til regjeringen falt til et bunnivå – og svært mange er fortsatt rasende både på regjeringen og eierne av atomkraftverket på grunn av den elendige håndteringen av krisen.

Japan

Et militært helikopter slipper vann på de overopphetede reaktorene ved Fukushima Daiichi, 11. mars 2011.

Foto: REUTERS TV / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt