Vurderer valg med Saddam-tilhengere

Parlamentsmedlemmene i Irak skal diskutere om de skal tillate kandidater med tilknytning til Saddam Husseins Baath-parti i parlamentsvalget.

Nouri al-Maliki

VIKTIG VALG: President Nouri al-Maliki og parlamentet i Irak har viktige spørsmål å løse før valget senere i neste måned.

Foto: Alaa al-Marjani / Scanpix/AP

Neste måned er det valg på parlamentsmedlemmer i Irak. I den forbindelse skal dagens sittende parlamentsmedlemmer diskutere om valget også skal være åpent for flere hundre kandidater som knyttes til Saddam Husseins Baath-parti.

Protester

Forslaget om å åpne for kandidater knyttet til Baath-partiet har utløst kraftige protester.

Les også: Hevder å ha bortført amerikaner
Les også: 27 drept i attentat i Irak
Les også: 41 pilegrimer drept i Bagdad
Les også: Statoil underskrev Irak-kontrakt

Flere hundre personer skal blant annet ha samlet seg for å uttrykke sin misnøye utenfor provinshovedkvarteret i Bagdad med slagord som «Nei til gjenkomsten til de kriminelle baathistene» og «Ingen baathistene og Saddam».

Dette var også tilfellet i byen Najaf.

– Vi er ikke enige i at de som ødela Irak, som drepte uskyldige mennesker og stjal landets rikdommer skal få komme tilbake. Vi krever at myndighetene og parlamentet stopper dem, sier læreren Haidar Daabel (35) til nyhetsbyrået AFP.

Viktig valg

Årets valg, det andre i Irak etter at Saddam Hussein ble styrtet, blir sett på som en viktig prøve på om den sunnimuslimske minoriteten og den shiamuslimske majoriteten har klart å legge tidligere problemer bak seg.

Under Saddam Hussein hadde minoriteten makten i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt