NRK Meny
Normal

Nasjonalforsamlingen vurderer om Janukovitsj-regjering bør gå av

«Vi vil ikke innføre noen form for unntakstilstand», var Ukrainas president Viktor Janukovitsj klare beskjed til EU-president Jose Manuel Barroso, nå vurderer nasjonalforsamlingen om regjeringen bør trekke seg.

demonstrasjoner i Ukraina

Fem personer har mistet livet i de voldelige demonstrasjonen i Ukraina, der også demonstrantene er bevæpnet.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj skal møte lederne for opposisjonen i ettermiddag.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Nasjonalforsamlingens president Vladimir Rybak uttalte etter et møte med president Viktor Janukovitsj at de folkevalgte i en spesialsesjon skal diskutere om statsminister Mykola Azarov bør gå av.

Opposisjonen krever nyvalg i landet fristen for presidenten å svare på ultimatumet gikk ut i dag. Landet skal etter planen velge ny president våren 2015.

Statsminister Mykola Azarov, som befinner seg i Davos i forbindelse med World Economic Forum, liker dårlig det som skjer hjemme.

– Det foregår et ekte forsøk på statskupp, sa Azarov ifølge nyhetsbyrået Interfax og gjentok en påstand han har fremsatt tidligere.

Han mener det er urealistisk å fremskynde presidentvalget.

Gemyttene har roet seg etter at opposisjonsleder Vitaly Klitsjko fortalte demonstrantene at han ville sette seg ned og forhandle med regjeringen. Klitsjko skal komme med et svar i 20-tiden i kveld.

Ingen sanksjoner

Tidligere har EU uttrykt bekymring overfor det som nå skjer i Ukrainas hovedstad Kiev, der fem personer er drept og flere hundre skadet i de siste dagers gateopptøyer.

– Ukrainas president har informert EU-kommisjonens president at han har ingen planer om å innføre unntakstilstand for å få kontroll over de voldelige demonstrasjonene i Kiev, heter det i en pressemelding fra EU-kommisjonen i dag.

De to presidentene snakket sammen på telefon i dag etter at Barroso sterkt oppfordret Janukovitsj til å gå i dialog med opposisjonen. Tidligere har EU åpnet for at de vil vurdere å innføre sanksjoner mot landet som for kort tid siden vurderte å bli medlem av unionen.

– Vi ønsker å situasjonen roer seg og at volden mot demonstranter og journalister opphører, sier talsmann for EU-kommisjonen Olivier Bailly til nyhetsbyrået AFP.

Selv om Bailly understreker at EU ønsker en dialog og at unionen ikke vil provosere forholdet de har til Ukraina, så utelukker han ikke at det kan bli snakk om sanksjoner i fremtiden.

– Hvis situasjonen i landet ikke stabiliserer seg, vil EU måtte se på konsekvensene av forholdet, sier Bailly.

Møtes i ettermiddag

I dag ga opposisjonen president Viktor Janukovitsjs frist med å komme med innrømmelser, ellers ville aktivistene gå til nye angrep. Et av de viktigste kravene er at presidenten må oppheve en rekke nye, strenge lover som regulerer demonstrasjoner.

Det er nå avtalt et møte i ettermiddag mellom presidenten og opposisjonen som vil avklare det videre situasjonen i det spente landet.

I en artikkel i avisa Bild skriver opprørslederen og den tidligere tungvektsbokseren Vitalij Klitsjko at president Janukovitsj har ansvaret for at volden i byen har forverret seg kraftig. Opposisjonslederen kommer også med skarp kritikk av de nye lovene.

– Folket vet godt at det bare er presidenten som er ansvarlig, at det var han selv som innførte disse utrolige lovene, skriver opposisjonslederen.

Brende peker på presidenten

Selv om EU tidligere har raslet med sablene så mener Tysklands statsminister Angela Merkel at hun for tiden ikke mener det er aktuelt å innføre sanksjoner mot Ukraina.

– Vi har snakket om det, og utenriksministeren og jeg mener at sanksjoner ikke står på dagsordenen, sa Merkel etter et regjeringsmøte i Berlin torsdag.
Litt lenger syd i Davos peker Norges utenriksminister på at det er Ukrainas president som sitter med nøkkelen til en løsning.

– Vi må nå ansvarliggjøre president Janukovitsj. Han har det overordnede ansvaret for at utviklingen har gått i en så negativ retning. Han har ansvaret for å rydde opp i politiet og militæret, sier Børge Brende.

– Janukovitsj må i dag varsle at han trekker tilbake den nye lovgivningen som han innførte i forrige uke. I strid med parlamentets retningslinjer vedtok de en lov som begrenser demonstrantenes rettigheter. Dette har selvsagt provosert mange, sier Brende til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt