NRK Meny
Normal

Den arabiske liga vurderer forslag fra Chávez

Den arabiske liga ser nærmere på et forslag til fredelig løsning på konflikten i Libya fra Venezuelas president Hugo Chávez.

Hugo Chavez og Muammar al-Gaddafi

Hugo Chávez og Muammar al-Gaddafi har blitt enige om en fredsplan for Libya.

Foto: STR / REUTERS

Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga

Leder for Den arabiske liga Amr Moussa.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, bekrefter at planen er under overveielse, men understreker at det er fortsatt ikke tatt noen beslutninger.

– Det er et venezuelansk forslag sendt til oss, og vi vurderer det, det er alt, sier han til Reuters torsdag ettermiddag.

Det venezuelanske forslaget går ut på at et internasjonalt utvalg skal forsøke å mekle fram en løsning på konflikten i Libya, der demokratiforkjempere har erobret flere byer, og Gaddafi har svart med militær maktbruk.

– Det er opp til Venezuela å komme med detaljer i saken, sier Amr Moussa.

Ifølge Venezuelas informasjonsminister Andres Izarra har libyske
myndigheter allerede stilt seg bak løsningsforslaget.

Opposisjonen avviser forslaget

Hugo Chávez og Libyas leder Muammar al-Gaddafi regnes som venner og vel forlikte.

Tirsdag snakket de to sammen, og Chávez la da fram en plan for å få slutt på krisen i Libya, som Gaddafi skal ha godtatt.

Lederen for Det libyske nasjonalrådet, en av Libyas opposisjonsgrupper, avviser imidlertid ideen om samtaler med Gaddafi.

Mustafa Abdel Jilil sier til TV-kanalen Al Jazeera at ingen har henvendt seg til dem om en fredsplan.

Internasjonale utsendinger

Detaljene i forslaget er ikke kjent, og det er heller ikke kjent om opposisjonen i Libya vil komme til å gå med på forhandlinger med Gaddafi.

Ifølge fjernsynsstasjonen Al Jazeera skal utsendinger fra Latin-Amerika, Europa og Midtøsten reise til Libya for å bistå i forhandlingene mellom Gaddafi-regimet og opposisjonen.

Chávez mener verdenssamfunnet bør søke en ikke-militær løsning på krisen i landet, og han anklager USA for å ville utnytte krisen til å rettferdiggjøre en invasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt