Vurderer FN-styrke i Colombia

FNs sikkerhetsråd godkjenner trolig mandag forslaget om å opprette en observatørstyrke fra FN i Colombia.

Fredsforhandlerne hilser på hverandre etter et pressemøte

Colombias sjefsforhandler, Humberto de la Calle (til venstre), håndhilser på Norges representant under fredsforhandlingene, Hilde Salvesen og Cubas representant Rodolfo Benitez (nummer to fra høyre) håndhilser på FARCs forhandlingsleder Ivan Marquez, i Havana, 20. januar 2016.

Foto: STRINGER / Reuters

Den planlagte styrken skal overvåke at partene holder seg til avtalen etter fredsforhandlingene mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen.

FNs pressekontor bekreftet søndag at planen saken skal diskuteres i Sikkerhetsrådet mandag, og det er ventet at rådet godkjenner planene.

Regjeringen og FARC-geriljaen i Colombia håper å kunne undertegne en endelig våpenhvile og fredsavtale 23. mars, noe som skal gjøre slutt på den over 50 år lange borgerkrigen i landet.

  • Se video fra innsiden av fredsforhandlingene:

Ønsker ingen blå hjelmer

Partene ønsker seg en FN-styrke fra nærområdet og peker på Sammenslutningen av latinamerikanske og karibiske stater med 33 land.

– Det må være uvæpnede observatører, sier Colombias president Juan Manuel Santos, ifølge nyhetsbyrået AFP. Han ønsker ikke en tradisjonell fredsbevarende FN-styrke.

Fredsprosessen i Colombia startet formelt i Oslo i oktober 2012 og har siden pågått i Havanna med norsk og cubansk bistand. Planen er at avtalen skal signeres innen 23. mars i år.

Over 50.000 savnet

Over 220.000 mennesker er drept, og 6 millioner er drevet på flukt fra sine hjem siden FARC-geriljaen grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og større sosial rettferdighet.

Riksadvokaten i Colombia anslår at også 52.000 mennesker er savnet etter 50 år med borgerkrig, ifølge nyhetsbyrået Reuters. De aller fleste antas å være drept.

Et av avtalepunktene geriljaen og regjeringen har blitt enige om er å lete etter savnede og kaste lys over umerkede gravplasser der de drepte kan ligge.

En av utfordringene i arbeidet med å identifisere levningene har vært mangel på penger, trening og utstyr hos granskerne, skriver Reuters.

Regjeringen og geriljaen er tidligere også blitt enige om å opprette en sannhetskommisjon etter sørafrikansk modell, en erstatningsordning for krigens ofre og et spesialtribunal for dem som står bak de groveste forbrytelsene.

Myndighetene har også innledet samtaler med den mindre geriljagruppa ELN, men en formell fredsprosess er ikke i gang.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt

Israel planlegger Gaza-invasjon

Israel avviser et våpenhvile-forslag fra palestinerne. Samtidig legger den israelske hæren planer for en ny bakkeinvasjon av Gazastripen.