Russland vurderer å stenge luftrommet for EU-fly

Statsminister Dmitrij Medvedev sier det kan bli aktuelt å stanse flyvninger over Russland dersom EU går videre med planene om nye sanksjoner mot landet.

Morten Jentoft om mulig flyforbud over Russland

STORE TAP: Russland vil kunne innføre et flyforbud ganske raskt. Russiske flyselskap vil også bli rammet hardt av et slikt forbud.

Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev truer med å stenge luftrommet for fly fra EU-land.

Foto: RIA Novosti / Reuters

– Hvis det kommer nye sanksjoner mot energisektoren eller flere begrensninger for den russiske finanssektoren, ser vi oss nødt til å svare på en asymmetrisk måte, sier Medvedev i et intervju med den russiske avisen Vedomosti mandag.

Amerikanske flyselskaper har i årevis blitt nektet å fly gjennom russisk luftrom. Nå advarer russerne på ny om at det samme forbudet kan bli innført for europeiske selskaper.

Medvedev hevder flere flyselskaper vil gå konkurs dersom et slikt forbud trer i kraft.

– Det vil være en uheldig situasjon. Vi ønsker at våre partnere skal innse det, sier Medvedev.

– Vil påvirke St. Petersburg-ruten

Både SAS og Norwegian benytter seg av russisk luftrom på flere av sine ruter.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier de forholder seg til Eurocontrol og at trafikken går som normalt.

– Hvis det skulle bli begrensninger i russisk luftrom, vil det påvirke våre flyvninger mellom Oslo og St. Petersburg, sier Sandaker-Nielsen til NRK.

Selskapets ruter til og fra Bangkok vil ikke bli berørt av et eventuelt flyforbud.

– Blir dyrere

Sist Russland raslet med sablene om et mulig flyforbud for europeiske selskaper, signaliserte Finnair at de ville måtte ta omveier på sine ruter østover.

– Det blir selvsagt langt dyrere, sa daglig leder i Finnair Norge Kennet Gilberg til NRK i august.

Det finske selskapet bruker russisk luftrom for å nå fram til 15 av sine destinasjoner i Asia.

SAS flyr over Russland til Tokyo og Beijing.

– Det vil bli en omvei. Men dette er en ganske hypotetisk problemstilling. Foreløpig har vi ikke noe konkret å forholde oss til som påvirker vår trafikk på noen måte. Det er heller ikke noe vi planlegger for, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til Aftenposten.

Men et forbud vil ikke bare ramme de store som Lufthansa, British Airways og Air France. Det vil også redusere de 300 millioner dollar – over 1,8 milliarder kroner – som Russland årlig får i overflyvningsavgifter.

Russiske medier har tidligere anslått at de største europeiske selskapene vil tape så mye som åtte milliarder kroner på et flyforbud over en tremånedersperiode. Dette tallet er ikke bekreftet fra vestlig hold.

Ber om velvilje

De 28 medlemslandene i EU har blitt enige om nye økonomiske sanksjoner mot Russland. Disse skulle tre i kraft mandag, men EU har sagt sanksjonene kan bli stanset dersom Russland viser vilje til å stanse den blodige konflikten i Ukraina.

Fredag kom Russland og Ukraina til enighet om en våpenhvile, men denne er svært skjør og meldinger om at den er brutt kom allerede lørdag.

I intervjuet oppfordrer Medvedev alle partene om å godta fredsplanen til president Vladimir Putin, som vil gi de prorussiske opprørerne kontrollen over store landområder øst i Ukraina.

– Krisen vil bli løst dersom de ukrainske lederne viser velvilje og godtar forslagene fra Russland, sier Medvedev.

SISTE NYTT

Siste nytt