NRK Meny
Normal

Vurderer å sende norske soldater

– Regjeringa vurderer å sende norske soldater og politifolk til FN-styrken i Haiti, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Grete Faremo
Foto: Morten Holm / Scanpix

I første omgang skal forsvaret sende fire av sine feltkjøkken til Haiti. Disse skal bidra med både vann og mat til jordskjelvofrene.

I tillegg kan det bli aktuelt å sende norske soldater og politifolk som kan bistå styrken som FN skal bygge opp i Haiti. Det opplyser forsvarsminister Grete Faremo til NRK.

Vil bygge opp havna

Norge har også på eget initiativ vurdert om det norske forsvaret kan bidra til å få havna i hovedstaden Port-au-Prince til å fungere igjen.

Havna ble stengt på grunn av de enorme ødeleggelsene etter jordskjelvet. Dette har vært et av de største problemene under organiseringa av de internasjonale nødhjelpssendingene.

Gjenoppbygginga tar tid

I Haiti er det fremdeles få tegn til gjenoppbyggin ei drøy uke etter jordskjelvet. Byen er et landskap av hus i ruiner og søppelhauger.

– Det er nedslående å se hvor lang tid det tar og hvor lite aktivitet det er i ruinene her, sier Arne Grieg Riisnæs fra Kirkens Nødhjelp til NTB og peker ut av bilvinduet i Haitis hovedstad.

Trenger vann, mat og telt

Fra den første livreddende fasen er det nå behovet for vann, mat og telt som er størst. Deretter skal Haiti gjenoppbygges, noe som vil bli en lang og krevende prosess.

Til tross for omstendighetene forsøker den umenneskelig hardt prøvede befolkningen i Haiti å komme i gang med livet igjen i det som er igjen av byen deres.

– Folk forsøker å komme tilbake til et normalt liv, sier Grieg Riisnæs til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt