Afghanistan vurderer å gjeninnføre steining

Et utkast til nytt straffelov fra det afghanske justisdepartementet inneholder et forslag om å gjeninnføre steining som straff for utroskap.

Afghanske kvinner og barn

Afghanske kvinner og deres barn ser ut over Kabul mandag denne uken. Flere rapporter fra Afghanistan de siste månedene har omtalt vanskeligere forhold for kvinner.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Den engelske avisen Guardian har sett en oversatt versjon av utkastet til ny straffelov.

Utkastet inneholder detaljerte beskrivelser om de juridiske kravene som skal til for å dømme noen til steining.

– Menn og kvinner som begår utroskap skal etter omstendighetene idømmes en av følgende straffer: Pisking eller steining (til døden), står det i paragraf 21 i det nye lovutkastet.

I paragraf 23 legges det til at straffen skal gjennomføres offentlig.

Sjefen for justisdepartementets straffelovs-avdeling, Ashraf Azimi, bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at steining til døden inngår i utkastet.

– Hvis den utro er ugift, skal straffen være 100 piskeslag, står det i utkastet ifølge AFP.

Utkastet er en del av arbeidet med en ny straffelov, som skal erstatte den nåværende som stammer fra 1976.

Vanlig under Taliban

Steining var en vanlig form for straff for utroskap under Taliban-styret i Afghanistan frem til det ble styrtet i 2001.

Også etter Taliban-regimets fall har det vært en rekke tilfeller av steining, men de har skjedd i strid med loven.

I juli i fjor ble en 21 år gammel kvinne steinet til døde i en landsby bare 60 kilometer nord for hovedstaden Kabul, noe som utløste sterke reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rester etter steining

Det har vært flere tilfeller av steining i Afghanistan etter Taliban-regimets fall. På bildet inspiserer en afghansk politimann åstedet etter at to utlendinger, en av dem sveitser, ble steinet til døde i hage i Kabul i mai 2004.

Foto: Ahmad Masood / Reuters

– Drept for utroskap sist lørdag

Lekkasjene om det nye lovutkastet kommer samtidig som det afghanske innenriksdepartementet har gitt ordre om etterforskning etter en sak der et par skal ha blitt skutt og drept av slektninger for å ha begått utroskap.

Drapene skal ha skjedd i den nordlige Baglan-provinsen sist lørdag, og skal ha vært et resultatet av det innenriksdepartementet beskriver som en «ulovlig beslutning tatt av stammens eldste».

Ifølge provinsens leder for kvinnesaker, Khadija Akhil, prøvde en 28 år gammel mann og en 25 år gammel kvinne å rømme fra landsbyen Joye Naw, men fikk problemer med bilen.

– Det ble tatt og da politiet kom til landsbyen sa innbyggerne at det var blitt straffet i tråd med vår kultur, forteller Khadija Akhil.

Hun sier at innbyggerne først ville steine paret til døde, men så bestemte seg for å skyte dem i stedet.

Ber regjeringen forkaste forslaget

Hamid Karzai

Hamid Karzai

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch ber den afghanske regjeringen forkaste forslaget om å gjeninnføre steining.

– Det er fullstendig sjokkerende at 12 år etter fallet til Taliban-regjeringen, kan Karzai-regimet bringe tilbake steining som straffemetode, sier Asia-direktøren for Human Rights Watch, Brad Adams.

Han krever at president Karzai forkaster forslaget og viser« i det minste et minimum av respekt for menneskerettighetene».

Karzai tar avstand

En talsmann for president Hamid Karzai sier at han «prinsipielt avviser» forslaget og skal gjøre «det som står i hans makt» for å forhindre lovforslaget.

Karzai skal imidlertid gå av etter valget i Afghistan neste år.

Arbeidet med ny straffelov er ventet å ta opptil to år, og dermed vil det være den neste presidenten som vil være mest sentral i arbeidet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt