NRK Meny
Normal

Vulkanutbruddet på Island er over

Meteorologisk Institutt på Island slår i dag fast at utbruddet i vulkanen Grimsvötn er over.

Askesøylen stiger opp fra vulkanen Grimsvötn

Vulkanutbruddet i Grimsvötn forrige uke førte til forstyrrelser i flytrafikken i flere europeiske land.

Foto: Jon Gustafsson/Helicopter.is / Reuters

Sist onsdag meldte islandske meteorologer at vulkanen hadde slutta å pumpe ut giftig aske. Det ble da spådd at utbruddet var over for denne gang.

Grimsvötn var imidlertid fortsatt aktiv i slutten av forrige uke, men da var det vanndamp og røyk som steg opp fra den islandske vulkanen. og ikke giftig aske.

Ifølge Meteorologisk Institutt på Island har det ikke vært aktivitet i vulkanen de siste tre dagene. Utbruddet blir derfor betrakta som over.

– Vi kan ikke se tegn på noe annet enn at utbruddet er over. Ifølge vårt utstyr har det ikke vært noe aktivitet siden lørdag morgen klokka sju, sier Steinunn Jakobsdottir til nyhetsbyrået AFP.

Vulkanen Grimsvötn, som ligger under isbreen Vatnajökull, er den mest aktive vulkanen på Island. Normalt er det utbrudd her hvert femte år.

Utbruddet 21. mai førte til forstyrrelser i flytrafikken i flere europeiske land. Det ble blant annet innført kortvarig flyforbud på flere flyplasser i Europa. Mange frykta at fjorårets flykaos ville gjenta seg,men forholdene normaliserte seg raskt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt