NRK Meny
Normal

Vulkanutbruddet på Island er over

Den islandske vulkanen Grimsvötn har sluttet å pumpe ut giftig aske, ifølge islandske meteorologer.

Video a3e11367-ad2b-4e61-9b9d-c5a32d2948a7.jpg

VIDEO: Utbruddet startet lørdag, men nå har vulkanen roet seg ned og nøyer seg med å slippe ut store mengder med vanndamp.

Øyvind Nyborg på Island
Foto: NRK

Vulkanen Grimsvötn har sluttet å pumpe ut giftig aske, skriver den islandske avisen Visir.

Islandsk meterologisk institutt melder at de ikke har registrert noen utbruddsaktivitetet på sitt radar.

– Det har ikke vært noen aktivitet ved vulkanen siden kl. 04 i dag tidlig, sier en geolog ved Islandsk meterologiske institutt til nyhetsbyrået AFP.

– Lukter råtne egg

– Øyenvitner som har vært i nærheten av vulkanen forteller at vulkanen nå kun slipper ut damp, sier Øyvind Nyborg, NRKs reporter på Island.

Vanndampen som nå stiger opp fra vulkanen inneholder svovel, fluor- og klorgasser. En ufyselig blanding som kan minne litt om lukten av råtne egg.

– Gassen er illeluktende. Det er ikke sunt å puste den inn, men jeg vil ikke si at vanndampen er farlig, sier Rune Selbekk, geolog ved Naturhistorisk museum.

– Kan endelig puste ut

Regnskyll utover dagen har gjort sikten betydelig bedre i området. I går formiddag var det kun mulig å se 100 meter foran seg. Det er også mye lettere å puste, selv om øynene fortsatt blir irritert på grunn av partikler i luften. Til tross for askestøvet kan folk endelig puste lettet ut.

Noen av innbyggerne har kommet tilbake til nabolaget for å inspisere skadene. Andre har allerede begynt å vaske bilen ren for askestøv.

Ingen av islendingene som NRK har snakket med, frykter flomvannet fra isbreen etter vulkanutbruddet.

Bakken er 26 cm lavere

Vulkanen er kjent for å være lunefull og det spekuleres nå om vulkanen kun har tatt seg en «pause».

– Mest sannsynlig er dette slutten på utbruddet. Ingenting tyder på at det kommer mer aske, sier Selbekk.

Han forklarer at man kan se på hevelsen eller senkelsen av bakkenivået i området rundt vulkanen for å se om det er fare for nye utbrudd.

Ved en vulkanutbrudd sprutes magma ut fra under bakken noe fører til at bakkennivået senkes. Bakken heves når det kommer inn ny magma under vulkanen.

– Målingene viser at bakken rundt vulkanen Grimsvotn har blitt 26 cm lavere etter utbruddet og det har ikke hevet seg igjen, sier Selbekk som derfor tror at faren er over for denne gangen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt