NRK Meny
Normal

Vulkanutbrudd på Bali stanser flytrafikk – mange turister er askefast

Et nytt vulkanutbrudd på Bali har ført til at minst 28 flyginger til og fra øya er innstilt. Tusenvis av turister kommer ingen vei.

Askesky står opp i været fra vulkanen Agung

Vulkanen Agung på den populære, indonesiske ferieøya Bali har hatt flere utbrudd den siste tiden.

I går kom det andre utbruddet på én uke, og vulkanen spydde i morges fortsatt aske 4000 meter opp i været. Tykke, grå røykskyer har lagt seg over området.

Det skaper problemer for flytrafikken. Ngurah Rai-flyplassen, hovedflyplassen på Bali, er fortsatt åpen. En rekke flygninger går som normalt, men minst 28 flyginger til og fra øya er innstilt.

Det har rammet minst 2000 flypassasjerer, de fleste fra Australia.

– Hevet til rødt nivå

Det australske flyselskapet Jetstar, som innstilte flere avganger i går, sier at de fleste avgangene går som normalt. Selskapet advarer imidlertid om at flere avganger kan bli innstilt på kort varsel, ettersom askeskyens bevegelser fort kan endre seg, skriver avisen SunHerald.

Flyselskapet Virgin Australia melder på Twitter at de har innstilt alle sine avganger i dag på grunn av askeskyen fra vulkanen.

«Agung Volcano Observatory har nylig oppdatert nivået fra oransje til rødt, noe som indikerer at et nytt utbrudd kan være nært forestående, noe som trolig vil føre til en betydelig mengde aske fra vulkanen. Vi har besluttet å innstille resten av dagens flyvninger til og fra Bali av hensyn til sikkerheten,» heter det i en uttalelse fra flyselskapet.

Laster Twitter-innhold

Også Air Asia har innstilt sine flyvninger til og fra Bali og Lombok i dag.

Passasjerer sitter på flyplassen på Bali og venter på informasjon etter vulkanutbrudd

INNSTILT: En rekke flyavganger til og fra Bali er innstilt søndag på grunn av vulkanutbruddet.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters

Norske Bali-turister varsles

NRK har vært i kontakt med flere norske reiseselskaper som har reiser til Bali.

Ving har 13 norske gjester på Bali nå, som selskapet ved 11-tiden er i ferd med å ta kontakt med.

– Ingen av dem er foreløpig direkte berørt. Flyplassen våre gjester reiser til og fra, opererer fortsatt som normalt, så det er ingen av nordmennene som er askefast nå. Vi sender ut sms til våre gjester med informasjon om hva som skjer, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

– De får beskjed om å følge anbefalingene fra lokale myndigheter, som blant annet sier at man skal unngå området rundt vulkanen med en radius på 7,5 kilometer, og følge med i lokale medier.

Apollo har ni nordmenn på Bali.

– Flyvningene de skal reise hjem med, er først om noen dager, så foreløpig går alt som normalt. Våre lokale representanter holder gjestene på stedet informert, og vi kommer til å overvåke situasjonen fortløpende. Ser vi at situasjonen eskalerer, tar vi kontakt med nordmennene som er der, eller dem som skal dit, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

Verken TUI eller Paradisreiser har nordmenn på Bali nå.

25.000 mennesker evakuert

I en uttalelse fra katastrofemyndighetene i Indonesia heter det at det er en sikkerhetssone med radius på 7,5 kilometer rundt vulkanen, og at det er forbudt å oppholde seg innenfor denne.

22. september ble farenivået hevet til høyeste grad, noe som førte til at flere enn 130.000 mennesker forlot sine hjem og søkte tilflukt i midlertidige leire av fryktet for et forestående utbrudd.

Barn og voksne er samlet i et evakueringssenter på Bali etter et vulkanutbrudd

EVAKUERT: Evakuerte innbyggere er samlet i midlertidige leire på Bali etter vulkanutbruddet.

Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP

Sent i forrige måned nedgraderte myndighetene farenivået ett hakk etter en jevn nedgang i vulkanaktiviteten.

Talsmann for myndighetene Sutopo Nugroho opplyser at rundt 25.000 mennesker fortsatt er evakuert.

Sist det var utbrudd fra den 3031 meter høye Agung-vulkanen var over en periode på nesten et år fra 1963 til 1964. Da mistet rundt 1200 mennesker livet.

Vulkanen Agung på Bali spyr ut aske

VULKAN: Utbruddet i vulkanen Agung pågår fortsatt.

Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt