Hopp til innhold

Fortvilte turister møter vulkan-stengte veier på Island

Truslene om vulkanutbrudd fra Bárðarbunga har ført til at en rekke veier på Nordøst-Island er stengt fordi myndighetene frykter at et utbrudd kan føre til storflom. Turister fortviler over å måtte avbryte ferien.

Island forbereder seg på vulkanutbrudd.

Veisperring Island

Alle turister ble avvist da de prøvde å kjøre denne veien som går inn i det området som er avsperret.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen/NRK

NRKs fotograf Dag Harald Kvammen Andersen er på fisketur i området. Han var en av mange turister som opplevde å møte stengte veier lørdag.

Han forteller at mange er misfornøyd med at de ikke får kjøre videre på sin rundtur på sagaøya.

Populær turistvei

Skogafoss på Island

Skogafoss er en av Islands mest populære turistattraksjoner.

Foto: BOB STRONG / REUTERS

Bilturen rundt Island på riksvei 1 er svært populær. Veien kalles også Ringveien, fordi den omkranser øya.

Ringveien er 1332 km land og langs den ligger noen av Islands mest kjente turistattraksjoner som Seljalandsfossen and Skógafossen. Den kjente isbrelagunen Jökulsárlón ligger også nær ringveien.

Allerede tidlig lørdag var en rekke mindre fjellveier nordøst for Vatnajökull stengt, men lørdag ettermiddag møtte også de som kjører den store riksvei 1 som omkranser sagaøya, sperringer.

Biler stoppet ved veisperring på island

Ikke lenger: Bilistene på denne veien ble lørdag bedt om å snu på grunn av flomfare.

Foto: Dag Harald Andersen/NRK

Myndighetene frykter at et utbrudd i Bárðarbunga som ligger under et flere hundre meter tykt isdekke, vil føre til at store mengder smeltevann vil fosse nedover fjellsiden, og ut i de store elvedalene på vei mot havet i nord og øst.

Det er ventet at en slik flom vil ta med seg store mengder jord og grus gjennom det golde landskapet, og det kan føre til store skader på veier, fyllinger og bruer.

Skravert evakueringsområde Island

Det skraverte området på kartet viser området nordvest for Vatnajökull, som nå er stengt for folk i påvente av et utbrudd fra vulkanen Bárðarbunga.

Foto: Islands Vegvesen

Se en større versjon av kartet her

Redd bruer skal ryke

Jökulsa bru

Denne brua over Jökulsá á Fjöllum er i fasesonen og ble stengt lørdag.

Foto: Dag Harald Andersen/NRK
Bru Jøkulsa

Jökulsá fører vann fra isbreen Vatnajökull til havet, og myndigheten frykter store skader på veier og bruer om det kommer store mengder smeltevann fra et vulkanutbrudd.

Foto: Dag Harald Andersen/NRK

Spesielt frykter de skader langs elven Jökulsá á Brú. Jökulsá á Brú er den lengste elven på østsiden av Island.

Det er en typisk breelv og renner fra Brúarjökli gjennom Jökuldal, der den har gravd ut canyonene Hafrahvammagljúfur og Dimmugljúfur. Sammen med Lagarfljót danner Jökulsá et stort delta, Héraðssandur, ved utløpet i Héraðsflói på østkysten.

Veien til Vatnajökull stengt

Ingen får lenger kjøre inn i området opp mot Vatnajökull.

Foto: Dag Harald Andersen/NRK

Dette landskapet er dramatisk og svært populært blant turister, både bilister, fjellvandrere og fritidsfiskere.

Faren for utbrudd er økende, ifølge det islandske meteorologiske instituttet. Det ble hele lørdag registrert intens seismisk aktivitet i området, og målingene viser at magma er i bevegelse.

– Vi har klare bevis på at magma er på vei mot overflaten, men det er foreløpig ikke mulig å si noe om hvor stort et eventuelt utbrudd vil kunne bli, sier Martin Hensch, seismolog ved det islandske meteorologiske instituttet til NRK.

Varsler via SMS

Alle turister og fastboende i området nordøst for isbreen er bedt om å holde seg i beredskap.

Webkamera Riksvei 1 nord for Vatnajökull

Webkamera fra riksvei 1 nord for Vatnajökull lørdag.

Foto: Webakamera Islands vegvesen

På Island er evakueringen av fastboende og turister fra et større område begynt lørdag ettermiddag. Ordren kom kl. 14.30, og det er beregnet at evakueringen vil ta 4–5 timer melder Rúv.

Det er anslått at det er mellom 100 og 200 turister i området mellom de sperringene som ble satt opp onsdag, og det området som skal tømmes for folk nå. De fleste av dem er enten campingturister, fjellvandrere eller fritidsfiskere.

Alle som oppholder seg i det nordøstlige Island blir rådet til å holde seg oppdatert på radio og ha mobiltelefonen slått på. Myndighetene vil sende ut SMS-varsel dersom folk i et større område skal evakueres.

Foreløpig er to større veier i området stengt, men flere veier kan bli stengt på kort varsel. Flere bruer er utpekt å ligge i faresonen.

LES OGSÅ: «Kode rød» for flytrafikken - flyene unngår allerede islandsk luftrom

Bárðarbunga

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.