Alle turister ble avvist da de prøvde å kjøre denne veien som går inn i det området som er avsperret.
Foto: Dag Harald Kvammen Andersen/NRKNRKs fotograf Dag Harald Kvammen Andersen er på fisketur i området. Han var en av mange turister som opplevde å møte stengte veier lørdag.
Han forteller at mange er misfornøyd med at de ikke får kjøre videre på sin rundtur på sagaøya.
Populær turistvei
Skogafoss er en av Islands mest populære turistattraksjoner.
Foto: BOB STRONG / REUTERSBilturen rundt Island på riksvei 1 er svært populær. Veien kalles også Ringveien, fordi den omkranser øya.
Ringveien er 1332 km land og langs den ligger noen av Islands mest kjente turistattraksjoner som Seljalandsfossen and Skógafossen. Den kjente isbrelagunen Jökulsárlón ligger også nær ringveien.
Allerede tidlig lørdag var en rekke mindre fjellveier nordøst for Vatnajökull stengt, men lørdag ettermiddag møtte også de som kjører den store riksvei 1 som omkranser sagaøya, sperringer.
Ikke lenger: Bilistene på denne veien ble lørdag bedt om å snu på grunn av flomfare.
Foto: Dag Harald Andersen/NRKMyndighetene frykter at et utbrudd i Bárðarbunga som ligger under et flere hundre meter tykt isdekke, vil føre til at store mengder smeltevann vil fosse nedover fjellsiden, og ut i de store elvedalene på vei mot havet i nord og øst.
Det er ventet at en slik flom vil ta med seg store mengder jord og grus gjennom det golde landskapet, og det kan føre til store skader på veier, fyllinger og bruer.
Det skraverte området på kartet viser området nordvest for Vatnajökull, som nå er stengt for folk i påvente av et utbrudd fra vulkanen Bárðarbunga.
Foto: Islands VegvesenSe en større versjon av kartet her
Redd bruer skal ryke
Denne brua over Jökulsá á Fjöllum er i fasesonen og ble stengt lørdag.
Foto: Dag Harald Andersen/NRKJökulsá fører vann fra isbreen Vatnajökull til havet, og myndigheten frykter store skader på veier og bruer om det kommer store mengder smeltevann fra et vulkanutbrudd.
Foto: Dag Harald Andersen/NRKSpesielt frykter de skader langs elven Jökulsá á Brú. Jökulsá á Brú er den lengste elven på østsiden av Island.
Det er en typisk breelv og renner fra Brúarjökli gjennom Jökuldal, der den har gravd ut canyonene Hafrahvammagljúfur og Dimmugljúfur. Sammen med Lagarfljót danner Jökulsá et stort delta, Héraðssandur, ved utløpet i Héraðsflói på østkysten.
Ingen får lenger kjøre inn i området opp mot Vatnajökull.
Foto: Dag Harald Andersen/NRKDette landskapet er dramatisk og svært populært blant turister, både bilister, fjellvandrere og fritidsfiskere.
Faren for utbrudd er økende, ifølge det islandske meteorologiske instituttet. Det ble hele lørdag registrert intens seismisk aktivitet i området, og målingene viser at magma er i bevegelse.
– Vi har klare bevis på at magma er på vei mot overflaten, men det er foreløpig ikke mulig å si noe om hvor stort et eventuelt utbrudd vil kunne bli, sier Martin Hensch, seismolog ved det islandske meteorologiske instituttet til NRK.
Varsler via SMS
Alle turister og fastboende i området nordøst for isbreen er bedt om å holde seg i beredskap.
Webkamera fra riksvei 1 nord for Vatnajökull lørdag.
Foto: Webakamera Islands vegvesenPå Island er evakueringen av fastboende og turister fra et større område begynt lørdag ettermiddag. Ordren kom kl. 14.30, og det er beregnet at evakueringen vil ta 4–5 timer melder Rúv.
Det er anslått at det er mellom 100 og 200 turister i området mellom de sperringene som ble satt opp onsdag, og det området som skal tømmes for folk nå. De fleste av dem er enten campingturister, fjellvandrere eller fritidsfiskere.
Alle som oppholder seg i det nordøstlige Island blir rådet til å holde seg oppdatert på radio og ha mobiltelefonen slått på. Myndighetene vil sende ut SMS-varsel dersom folk i et større område skal evakueres.
Foreløpig er to større veier i området stengt, men flere veier kan bli stengt på kort varsel. Flere bruer er utpekt å ligge i faresonen.
LES OGSÅ: «Kode rød» for flytrafikken - flyene unngår allerede islandsk luftrom