Kaos under rettsmøte i India

Kaos og oppstandelse i rettssalen var årsaken til at dommerne mandag bestemte seg for å beordre lukkede dører for de fem tiltalte for gjengvoldtek og drap av en 23 år gammel kvinne i India.

Fem menn møter i retten i New Delhi mandag, tiltalt for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne.

En politimann baner vei for fangetransporten som frakter fem av mennene tiltalt for gjengvoldtekt og drap til rettsmøtet i den indiske hovedstaden New Delhi mandags morgen.

De fem risikerer dødsstraff om de blir funnet skyldig i tiltalen. En sjette tiltalt, som er 17 år og mindreårig, skal stilles for retten i en ungdomsdomstol.

Hittil har alle domstolens 2500 registrerte advokater nektet å påta seg oppgaven med å forsvare gjerningsmennene, som har blitt fordømt av en hel verden.

Under mandagens rettsmøte brøt det ut kraftig uro i salen da to advokater omsider tilbød seg å ta på seg oppgaven. De to ble buet på av tilhørerne, og særlig representanter fra den indiske delstatens advokatforeningen skal ha protestert kraftig, ifølge hindustantimes.

– Uskyldige til det motsatte er bevist

Advokt M. L. Sharma skal forsvare voldtektstiltalt

Advokt M. L. Sharma har tilbudt seg å forsvare en voldtektstiltalt i den brutale saken som har ført til store demonstrasjoner i hele India.

Foto: Reuters

– Loven vår slår fast at de fem tiltalte er uskyldige så lenge domstolen ikke har avsagt noen dom, sier advokaten Manohar Lal Sharma, som trolig vil bli oppnevnt av retten som en av de tiltaltes forsvarer.

Aktoratet har tidligere sagt at det finnes DNA-bevis i form av blodflekker som knytter de tiltalte til offeret. Politiet har også funnet gjenstander som ble stjålet fra offeret og kjæresten hennes.

Forsvarsadvokat Sharma slår likevel hardt tilbake mot forhåndsdømmingen av mennene som er tiltalt for den brutale ugjerningen:

– Jeg vet at hele landet har stemplet dem som kriminelle og at bevismaterialet som foreligger taler for at de er skyldige, men familien til min klient har spesifikt bedt om at jeg oppnevnes. Jeg tar denne saken for å komme til bunns i om dokumentasjonen som foreligger beviser hans skyld eller uskyld.

Beordret lukkede dører

Sharma lot seg intervjue av pressefolk som har samlet seg utenfor rettslokalet i New Delhi etter at dommeren stanset rettsmøtet for å tømme salen som følge av uakseptable arbeidsforhold.

Saken har høstet stor oppmerksomhet i medier i både inn- og utland. Flere hundre advokater, journalister og tilskuere hadde mandag stimlet seg sammen i salen der høringen skulle foregå.

– Rettssalen er fylt til randen. Det har blitt umulig for retten å fortsette behandlingen av denne saken, sa dommer Namrita Aggarwal til retten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Dommeren beordret med det lukkede dører, til store protester fra advokater og journalister som dekker rettsmøtet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En politimann holder vakt under et rettsmøte i India

Et stort sikkerhetsbud var satt i verk utenfor rettslokalet da de fem mennene skulle fremstilles for retten mandag.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Frykter for sikkerheten

Enkelte har uttrykt bekymring for at de tiltalte kan bli angrepet, men politiet har lovet maksimal sikkerhet under rettsmøtet mandag.

23-åringen, som studerte fysioterapi, døde i romjula, 13 dager etter at hun hadde blitt voldtatt og mishandlet av seks menn på en buss i New Delhi. Det brutale overgrepet har vakt voldsomme protester og høylytte krav om bedre beskyttelse av kvinner i India.

Vanligvis tar det flere måneder for påtalemyndigheten å få en slik sak klar for retten. Men myndighetene har lovet å sette fart på saksgangen, og denne gangen starter rettsprosessen en drøy uke etter at offeret døde.

Kort rettsmøte

Ifølge eksperter på det indiske rettsvesenet blir ikke mandagens rettsmøte noen langvarig affære.

Rettsinstansen som de tiltalte i dag blir fremstilt for, kan ikke avgjøre voldtektssaker. Saken vil derfor bli overført til en høyere rettsinstans.

– Retten vil spørre dem om de har advokater, og så vil de få hver sin advokat oppnevnt. De vil også få en kopi av tiltalen, sier Vishwender Verma, advokat ved høyesterett i delstaten Delhi.

Krever dødsstraff

I et intervju med den britiske avisen The Sunday People, søndagsutgaven til Daily Mirror, sa faren til 23-åringen at han ønsket at verden skal få vite navnet hennes.

– Datteren min har ikke gjort noe galt. Hun døde mens hun prøvde å forsvare seg, sa faren til avisen, som brakte både navn og bilde av offeret.

Til Hindustan Times sier imidlertid faren at han ikke ga avisen lov til å publisere navn og bilde.

– Jeg sa bare at jeg ikke vil ha noe imot om myndighetene bruker min datters navn på en ny og strengere lov mot overgrep mot kvinner, påpeker faren.

I intervjuet med The Sunday People er han klar på hva slags straff han mener er passende.

– Alle seks bør dømmes til døden. Dette er udyr, og samfunnet bør statuere et eksempel for å forhindre at dette skjer igjen, sa faren.

– Kan gå fri

Selv om mange indere nå tar til orde for at gjerningsmennene får dødsdom ved henging, har det oppstått problemer i den rettslige prosessen som kan åpne for at de tiltalte går fri - selv om de finnes skyldige og får en dom.

– Det har allerede oppstått problemer med prosedyren. Myndighetene har ikke skaffet dem en advokat, og det skal de ha helt fra etterforskningen innledes. I verste fall kan de dermed gå fri, også etter at de er tiltalt og dømt i en domstol, fordi det har vært prosedyrefeil her, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Voldtekter registreres hver 18. time i New Delhi, og hvert 20. minutt i hele landet, ifølge offisielle tall.

– Få blir arrestert og straffet fordi bevis forsvinner, det er dårlig politiarbeid og folk syns ikke dette er viktige saker, forteller korrespondenten.

SISTE NYTT

Siste nytt