Tvinger voldtatte barn til å være gravide – risikerer å dø

En ti år gammel jente var blitt voldtatt og ble gravid. – Hun skjønte ikke hva som skjedde. Hun ba om fargestifter, forteller legen som behandlet henne. I El Salvador får ingen lov til å ta abort.

Støttedemonstrasjon for Beatriz

Medlemmer av ulike feministiske organisasjoner støttet Beatriz og demonstrerte for legalisering av abort utenfor tinghuset i San Salvador 15. mai, 2013. Beatriz gikk til høyesterett for å få tillatelse til å ta abort for å bevare livet sitt.

Foto: Jose CABEZAS / Afp

Amnesty International publiserte torsdag rapporten «På randen av død: Vold mot kvinner og abortforbudet i El Salvador». Den viser hvordan abortforbudet fører til høye selvmordstall og høy dødelighet blant kvinner og jenter som får utført illegale aborter.

Forbudet mot abort strekker seg selv til barn som har blitt voldtatt. Loven presser alle til å bære fram barnet til termin, selv om det er risikofylt både fysisk og psykisk.

En lege som behandlet en ti år gammel jente som var voldtatt fortalte Amnesty International:

– Det var en veldig vanskelig sak å håndtere. Jenta skjønte ikke hva som skjedde med henne. Hun ba oss om fargeleggingsblyanter og det knuste hjertene våre. Hun forsto ikke at hun ventet barn, sier legen.

Jenta ble tvunget til å fortsette svangerskapet, og det ble forløst i uke 32 av svangerskapet, ifølge Amnesty.

Patricia Kaatee

– Mange kvinner som har abortert enten med vilje, eller har opplevd en spontanabort kan bli dømt for å ha begått overlagt drap, forteller politisk rådgiver i Amnesty International, Patricia Kaatee.

Foto: Gry Monica Hellevik

Hver tiende døde

Politisk rådgiver i Amnesty International, Patricia Kaatee mener at man i rapporten ser veldig tydelig hvordan et totalforbud mot abort dreper kvinner og jenter.

– Det blir hevdet at man ved et totalforbud mot abort reduserer det totale antallet aborter. Det som skjer i virkeligheten er at kvinner istedenfor tar ulovlige aborter som fører til at svært mange dør i stedet for at de kunne blitt tatt hånd om i helsevesenet, sier hun.

WHO-tall (2011) viser at 11 prosent av dem som tydde til illegale aborter døde.

I fjor registrerte politiet 1.346 voldtekter av kvinner og jenter. Nesten to tredjedeler var under 15 år, eller klassifisert som «mentalt uføre»​​ og ute av stand til å gi samtykke til samleie, enten fordi de var bevisstløse eller på grunn av sin psykiske helse.

– Det er svært traumatiserende å måtte gå igjennom et svangerskap etter så alvorlige overgrep som voldtekter og incest uten å ha valgt det selv, sier Kaatee.

Vant i retten etter internasjonalt press

Den 22 år gamle kvinnen som kaller seg Beatriz, ble verdenskjent i fjor.

Hun var unntaket som bekreftet regelen da hun fikk utført tidlig keisersnitt.

Beatriz har lupus, en kronisk revmatisk sykdom som gjør immunforsvaret overaktivt, og andre alvorlige medisinske tilstander. Hun ble gravid, men fosteret hun bar manglet en stor del av hjernen og hodeskallen, en dødelig tilstand som betyr at det ikke ville overleve mer enn noen få timer eller dager etter fødselen.

Hun ble nektet abort, selv etter å ha tatt saken inn for høyesterett.

Etter at Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen og den internasjonale pressen ga saken oppmerksomhet, tillot den salvadoranske regjeringen 3. juni 2013 Beatriz å få et tidlig keisersnitt. Den nyfødte døde timer senere.

Beatriz som nesten døde i påvente av abort

Kronisk syke Beatriz ble nektet abort til tross for at hun var i livsfare, reddet trolig livet da legene til slutt forløste det svært syke barnet ved keisersnitt.

Foto: Amnesty International

– Fanget i valget mellom fengsel eller døden

Landets restriktive lover betyr at kvinner og jenter funnet skyldig i å ha fått utført en abort kan få fra to til åtte år i fengsel. Men de kan også dømmes for overlagt drap, som har en strafferamme på opp mot femti år.

I ​​fjor registrerte politiet (Policia Nacional Civil, PNC) at 16 kvinner og jenter ble siktet for abort-kriminalitet, seks av dem var under 17 år gamle på tidspunktet for de påståtte lovbruddene.

Ifølge Helsedepartementet, ble det utført 19.290 illegale aborter i El Salvador mellom 2005 og 2008. Mer enn en fjerdedel av dem ble utført på jenter under 18 år. Det faktiske tallet er trolig mye høyere, mener Amnesty.

– Selv ikke der hvor kvinner er gravide utenfor livmor er det mulig å få en abort før fosteret er dødt. Det betyr at en medisinsk tilstand må få alvorlige og livstruende konsekvenser, altså at en eggleder er sprukket om embryoet befinner seg der, og hun får en indre blødning, før legene får lov til å ta en abort, sier Kaatee.

Selvmord står for 57 prosent av dødsfallene til gravide kvinner i alderen ti til 19 i El Salvador, men det er sannsynlig at mange flere tilfeller har forblitt urapportert.

El Salvador har den høyeste frekvensen av tenåringsgraviditeter i Latin-Amerika, ifølge National Family Health Survey.

Graffiti -Teresa Rivera is innocent

Graffiti på en vegg i San Salvador: Teresa Rivera er uskyldig, vi forlanger at hun får igjen sin frihet.

Foto: Amnesty International

Straffes for spontanaborter

Amnesty Internationals rapport dokumenterer også hvordan kvinner som har hatt naturlige aborter i noen tilfeller har blitt tiltalt for forsettlig drap og har blitt fengslet i tiår. Under drapsloven står de overfor en potensiell strafferamme på inntil 50 års fengsel.

– Mange kvinner som har abortert enten med vilje, eller har opplevd en spontanabort kan bli dømt for å ha begått overlagt drap. Det er voldsomme historier, sier Kaatee.

Det var tilfelle for María Teresa Rivera som for tiden soner en 40-års fengselsstraff etter å ha spontanabortert.

María Teresa Rivera, som allerede hadde et fem år gammelt barn, visste ikke at hun var gravid igjen før hun ble syk på fabrikken der hun jobbet. Hun ble funnet blødende på badegulvet av sin svigermor, og ble kjørt til sykehus hvor et medlem av personalet meldte henne til politiet.

I juli 2012 ble hun prøvd og funnet skyldig i grovt drap, til tross for alvorlige feil i bevisene mot henne.

Abortmotstandere utenfor sykehus i San Salvador, 31. mai, 2013.

En meningsmåling i 2013 viste at 74 prosent av befolkningen som ble spurt i El Salvador mente abort er ok når kvinnens liv står i fare. Her holder abortmotstandere plakater under en protest i en park i sykehusområdet i San Salvador 31. mai 2013, i forbindelse med at retten godkjente at Beatriz skulle få utført keisersnitt. På plakatene står det «Abort er drap» (øverst til venstre), «Pass på Beatriz, abortpersonellet vil kanskje drepe deg» (øverst i midten), og «Retten til liv seiret» (til høyre og nederst til venstre).

Foto: ULISES RODRIGUEZ / Reuters

Fattigdom og mangel på kunnskap

Over 36 prosent av El Salvadors befolkning lever under fattigdomsgrensen.

– Det er viktig å se sammenhengen mellom fattigdommen og abortproblematikken. Loven rammer alle kvinner men først og fremst fattige kvinner fordi de som er rike alltid og overalt kan kjøpe seg en trygg abort på en privat klinikk, sier Kaatee.

Mangel på seksualundervisning og dårlig tilgang til prevensjonsmidler har ført til at El Salvador har det høyeste antall tenåringsgraviditeter i Latin-Amerika.

FN og Amnesty mener det er en grunnleggende menneskerett at man skal få ta abort om det er resultat av voldtekt eller det er fare for mors liv og helse.

– Vi har nå en underskriftskampanje på våre hjemmesider hvor vi oppfordrer El Salvador til å oppheve totalforbudet mot abort. Vår internasjonale generalsekretær Salil Shetty, er i El Salvador og vi vil bruke disse underskriftene til å legge press på landet for å få endret loven, forteller Kaatee.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt