NRK Meny
Normal

Voldtatt kvinne slipper tiltale

Påtalemakten i Tunisia har droppet tiltalen om uanstendig oppførsel mot en kvinne som skal ha blitt voldtatt av to politimenn.

Tunisiske kvinner demonstrerer

Tiltalen mot den voldtatte kvinnen fikk stor oppmerksomhet. Medsøstre gikk ut i gatene og demonstrerte.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Saken mot kvinnen er henlagt på grunn av manglende bevis. Det samme er tiltalen mot forloveden hennes som hun var sammen med da overgrepet skjedde. Nå blir politimennene tiltalt for voldtekt i stedet.

I begynnelsen av september satt den 27 år gamle kvinnen i en bil sammen med forloveden da tre politimann åpnet dørene. To av dem tok med kvinnen over i politibilen der de skal ha voldtatt henne.

Den tredje politimannen ble igjen hos kvinnens forlovede og forsøkte å presse ham for penger.

Politimannen blir nå tiltalt for pengeutpressing.

Politifolkene har hevdet at de pågrep paret fordi de hadde sex i bilen.

– Jeg er svært lykkelig selv om jeg hadde ventet dette. Jeg er også tilfreds med at politifolkene blir tiltalt, sa kvinnen til en radiostasjon etter at tiltalen var frafalt.

Les også: To døde etter sultestreik i Tunisia

Omfattende protester

Marit Tjomsland

Marit Tjomsland er førsteammanuensis ved Universitetet i Bergen.

Foto: Jan Kåre Wilhelmsen

Saken har skapt en proteststorm i Tunisia der den arabiske våren startet. Mange har gått ut på gatene og gitt uttrykk for sin misnøye.

Menneskerettighetsorganisasjoner, opposisjonspolitikere og medier har hevdet at offeret ble gjort til syndebukk, og at behandlingen kvinnen har vært utsatt for viser kvinnesynet til det islamske regimet som ble valgt etter at det forrige regimet ble styrtet i januar 2011.

– Grunnen til de sterke reaksjonene er blant annet at mange tunisiere kan identifisere seg med paret, sier Marit Tjomsland, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen der hun jobber med utviklingsspørsmål.

Hun sier det er vanlig at unge par i Tunisia kjører ut av byene for å få fred og ro sammen, slik dette paret gjorde.

– Dette er skikkelige mennesker med god utdanning som gjør det samme som mange andre. Det er dessuten bevist at de ikke hadde sex, slik politiet hevdet. Politiet har også påstått at de ble invitert til å ha sex sammen med paret.

Hun sier at dette er første gang politifolk blir tiltalt for voldtekt i Tunisia.

Les også: Dødelig sammenstøt i Tunisia

Les også: Kritiske røster knebles i Tunisia

Presidenten møtte kvinnen

Etter at voldtektssaken ble kjent, har myndighetene forsøkt å rydde opp.

I oktober sa statsminister Hamadi Jebali at voldtektsmennene kom til å bli strengt straffet, men at kvinnen kunne måtte svare for en sak om usømmelighet.

President Moncef Marzouki ga omtrent samtidig kvinnen en unnskyldning på vegne av staten.

Det skjedde etter at presidenten hadde invitert kvinnen til sitt kontor.

– Etter å ha hørt hennes versjon av saken uttrykte president full sympati med kvinnen, het det i en melding fra presidentkontoret etter møtet.

– Enkelte har hevdet at myndighetene kom til å frafalle tiltalen mot kvinnen for å vise sitt demokratiske sinnelag, sier Tjomsland.

Kvinneorganisasjoner har jevnlig beskyldt politiet for å trakassere kvinner ved å påtale klesdrakten deres eller ved å kritisere kvinner som er ute alene om kvelden og ikke i følge med familiemedlemmer.

På papiret har tunisiske kvinner lenge hatt større frihet enn medsøstre i andre muslimske land. Allerede i 1956 fastslo lovverket likestilling mellom kjønnene.

Negativ utvikling

Førsteamanuensis Marit Tjomsland sier at utviklingen i Tunisia siden omveltningene i 2011 har gått dårligere enn det var grunn til å vente.

– Siden i sommer har ting tydet på at regjeringen tidvis er i ferd med å miste kontrollen, og har begått stygge politiske overtramp.

Tjomsland sier økonomien forverres, og folk får mindre å rutte med.

– Sist jeg var i Tunisia ble jeg fortalt at de fattige tidligere ikke hadde råd til å spise kjøtt hver dag, men nå har de heller råd til å spise grønnsaker daglig.

Hun håper arbeidet med å lage en ny grunnlov kommer i mål, men tror ikke den nåværende islamske koalisjonsregjeringen vil vinne valget som skal komme når den nye grunnloven er på plass.

– En sekulær koalisjon kommer trolig til å overta etter den nåværende regjeringen, sier Tjomsland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt