Hopp til innhold

Den farlige voldsspiralen i Pakistan

Torsdag kveld ble en ung journalist Wali Khan Babar skutt og drept på åpen gate i Karachi. Drapet er enda et eksempel på knebling av ytringsfrihet og en grufull voldskultur på frammarsj i Pakistan.

Karachi, Pakistan

11. november 2010 eksploderte nok en bombe i Pakistans største by Karachi, og førte til død og store ødeleggelser. Det er langt fra den første, og blir ikke den siste.

Foto: Shakil Adil / Ap

Kommentar: Atta Ansari
Foto: NRK

Wali Khan Babar (22) arbeidet for landets største nyhetskanal GEO NEWS, og han hadde tidligere på dagen dekket politiaksjonen i byens trøblete bydel Pehelwan Goth.

Her har det i lang tid foregått voldelige sammenstøt mellom kriminelle bander. Bander som beskyttes og brukes av politiske fraksjoner og partier mot hverandre.

Wali Khan Babar

Journalisten Wali Khan Babar på jobb før han ble skutt.

Foto: GEO NEWS

Noen av byens mest ettersøkte drapsmenn og ranere bor også i den samme bydelen.

På samme dag ble også tre lokalpolitikere likvidert i Karachi.

Politiske likvideringer og politiaksjonen i Pehelwan Goth, har en sammenheng med drapet på den unge journalisten. Drapene er en del av en politisk voldsspiral som har krevd flere hundre menneskeliv de siste årene.

Loven i egne hender

Den økende volden i Pakistan bygger ofte på en økende aksept for å ta loven i egne hender. Dette er mer synlig i byene nå enn noen gang før.

Vi har vært vitne til flere hendelser der angivelige tyver og ranere er lynsjet og satt fyr på av folkemengder på åpen gate. Vi har sett to unge brødre i Sialkot bli slått i hjel av mobb med spark, slag, stein og køller. Vi ser til stadighet kristne bli angrepet og drept av rasende grupper. Vi har sett guvernøren i Punjab, Salman Taseer, bli drept av sin egen livvakt.

Pehelwan Goth i Karachi, Pakistan

Spesialpoliti holder vakt i gate i Pehelwan Goth, et av de tøffeste strøkene i Karachi. 12 personer ble arrestert i politiaksjonen.

Foto: REHAN KHAN / Scanpix/EPA

Det eksisterer et sterkt mistillitsforhold mellom befolkningen og lovmyndighetene, men også politiske partier har mye av skylden for den økende volden.

De spiller på etniske og religiøse følelser blant desperate velgere, som ofte mangler de mest elementære godene som rent vann, mat og tak over hodet. Stor arbeidsledighet løses gjerne med å skylde på de andre som har tatt «jobbene våre».

Hatsk politisk klima

Ordveksling i TV-debattene har endret karakter det siste året. Den har gått fra å være en moderat og konsentrert dialog om demokratisering av Pakistan til å bli en hanekamp der alle midler er tillatt.

Politikere skjeller ut sine motstandere høylytt, og gir hverandre merkelapper som forrædere, kjeltringer og mordere. Utenfor TV studio går de løs på hverandre med knyttet neve og bevæpnet med sko i de lokale politiske fora.

Likvideringer av politiske aktivister og lokale politikere i Pakistan blir omtalt som «target killings».

Disse er i bunn og grunn politisk motiverte bestillingsdrap. Offeret utpekes av den som er villig til å betale for å bli kvitt sin politiske motstander.

Bare i Karachi har det siste året minst 150 lokalpolitikere, politiske aktivister og deres tilhengere blitt drept som følge av hevnaksjoner og bestillingsdrap.

De tre største partiene Pakistan Peoples Party (PPP), Awami National Party (ANP) og Muttahida Qaumi Movement (MQM), som utgjør landets koalisjonsregjerning, står steilt mot hverandre i Karachi og beskylder hverandre for disse drapene.

Salman Taseer skutt i Pakistan

Drapet på Salman Taseer regnes som en «innertier» av hans politiske og religiøse motstandere.

Foto: GBRTV
Brødre drept i Karachi

Brødrene Mughees Butt (17) og Muneeb Butt (15) ble drept av en folkemengde, feilaktig tatt for å være tyver, mens politiet så på.

Foto: STR/PAKISTAN / Reuters

Konfliktlinjene går langs den etniske aksen, der PPP representerer de sindhitalende, MQM de urdutalende og ANP de pashtutalende.

Det er gått sport i denne måten å kommunisere på, spesielt i Karachi. Men det skjer overalt i Pakistan.

Mafia og bestillingsdrap

De siste årene er trolig et femtitalls politikere og deres lojale tilhengere blitt drept som følge av hevnaksjoner og bestillingsdrap.

Den som trykker på triggeren er ofte en profesjonell morder som lever et trygt liv under beskyttelse av et politisk parti, en riking, en høvding eller et klanoverhode.

Også rike forretningsmenn bestiller drap av politikere som ikke lar seg kjøpe, eller allerede er kjøp opp av konkurrenter. Det skjer spesielt i saker der salg og forvaltning av store landområder, utvinning av naturressurser og byggeprosjekter står på dagsorden.

I samtlige storbyer i Pakistan finnes det en egen mafia for hvert område. For å nevne noen: «drugmafia», «landmafia», «weaponmafia», «transportmafia» og «watermafia».

I tillegg besitter samtlige politiske partier store mengder våpen og vektere som deltar aktivt i å skremme motstandere, eller fra tid til annen delta i plyndring når kaoset oppstår.

Det var slike kriminelle bandeledere politiet ønsket å arrestere da de raidet Pehelwan Goth. Et område på ytterkanten av den ene siden av byen.

Kanskje var det de kriminelle som følte at Babars rapportering i går var altfor avslørende. Kanskje drepte de Babar i en taktikk for å få fjerne oppmerksomheten fra seg selv.

Drapet kan også være ment som advarsel til politiet: «Vi vil komme etter dere også hvis ikke denne aksjonen avsluttes umiddelbart».

Rapportører i faresonen

For journalister i Pakistan er drapet på Babar en endeløs rekke av voldshandlinger mot deres kolleger. Journalister tolker drapet som en advarsel til dem for å avstå fra å rapportere fra politiaksjoner rettet mot kriminelle.

Karachi Pakistan

Journalistkolleger av Wali Khan Babar i høylytt protest mot drapet på ham og andre journalister.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Ingen kriminelle ønsker at mediene retter søkelys mot dem, og vil helst ha muligheten til å bestikke eller true politiet uten at journalister rapporterer om det. For i motsetning til tidligere, hadde politiet denne gang selv bedt om full mediedekning av sin aksjon.

Politiet håpet med dette å få gjenopprettet mistilliten blant folk i bydelen, og vise utfordringer politiet står ovenfor i kampen mot mektige kriminelle.

Politiske partiet beskylder hverandre for å ha drept Babar, men utad står de samlet for å sørge over hans død.

Ikke et uvanlig syn i Pakistan, der skuespill og kriminalitet ofte går hånd i hånd med politikk.

Målet for korrupte politikere er å oppnå makt, og tilgang til statskassa.

Den økende volden i det pakistanske samfunnet, er en direkte konsekvens av de politisk mektige og pengesterke klassene som er flinkest i klassen til å gi blaffen i lov og regler.

SISTE NYTT

Siste nytt