Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia

Britiske meteorologer har utstedt nesten 600 flomvarsler, noe som er ny rekord. I Wales har en mann omkommet og nødetatene gjennomført flere redningsaksjoner etter oversvømmelser.

Gatene i Nantgarw i Wales står under vann.
FOTO: BEN BIRCHALL

Gatene i Nantgarw i Wales står under vann. FOTO: BEN BIRCHALL

I Wales er det utstedt et rødt varsel, noe som betyr at folk må komme seg i sikkerhet fordi uværet kan ta liv. Sør i Skottland har innbyggere fått ordre om å evakuere.

Det kraftige regnværet har blant annet ført til at elven Taff har gått over sine bredder og oversvømmet deler av den walisiske byen Pontypridd, 20 kilometer fra Cardiff.

Fly på bakken

Uværet, som har fått navnet Dennis, har også skapt kaos for reisende. Hundrevis av flyavganger er innstilt, og veier og jernbanestrekninger sperret.

Flere steder har trær blitt dratt opp med roten av kraftige vindkast.

Uværet "Dennis" har også skapt kaos for reisende. Hundrevis av flyavganger er innstilt, men dette flyet kom seg til slutt ned.

Uværet «Dennis» har også skapt kaos for reisende. Hundrevis av flyavganger er innstilt, men dette flyet kom seg til slutt ned.

I Tredegar sørøst i Wales har det falt 105 millimeter nedbør i løpet av 24 timer, melder det britiske nyhetsbyrået Press Association.

Uværet begynte lørdag og er det andre ekstremværet som rammer De britiske øyer i løpet av en uke. Forrige helg var det stormen Ciara som førte til at både boliger og butikker ble oversvømt.

Politiet i den walisiske regionen Dyfed-Powys opplyser på Twitter søndag ettermiddag at en mann har omkommet som følge av uværet etter at han falt i elva Tawe, sør i Wales.

– Mannen falt i elva klokken 10.00 i morges ved Ystradgynlais og ble dessverre funnet død lenger ned i Tebanos-området, skriver politiet.

Laster Twitter-innhold

Må redde folk ut

DM7RN783D30

En eldre kvinne blir reddet etter flom i Nantgarw i Wales.

Foto: Ben Birchall

Flere har måttet bli reddet ut av hjemmene sine i Wales etter at de ble oversvømt, melder Reuters.

– Nødetatene håndterer flere flommer og jordskred, og vi har måttet evakuere flere beboere fra boligene deres, skriver politiet i Sør-Wales i en uttalelse.

Videre opplyser de at enkelte samfunn har blitt avsperret fra omverden som følge av flommen, men at nødetatene jobber med å få folk ut og sørge for deres sikkerhet.

– De siste timene har vi gjennomført mange redningsaksjoner og evakueringer av hjem, skriver politiet.

xety6Kz0VHA

Folk blir brakt i sikkerhet i Nantgarw i Wales.

Foto: Ben Birchall / AP

Uddevalla-broen stengt

Også i Danmark og Sverige har uværet skapt store problemer.

I Danmark er flere flyginger til og fra Billund på Jylland innstilt, mens andre er enten omdirigert eller forsinket. Voldsom vind på tvers av rullebanen skaper problemer både for fly som skal lande og ta av, melder Ritzau.

I Sverige ble Uddevalla-broen stengt søndag formiddag på grunn av en vindstyrke på over 30 meter per sekund. Trafikken sørover på E6 blir i stedet ledet gjennom byen. Det er ikke klart når broen kan åpne igjen.

Enkelte steder i Vest-Sverige er det ventet like mye nedbør som det normalt faller i løpet av hele februar, og også her har flere trær blåst over ende slik at de sperrer for trafikken.

VKTE76EOWNM

Porthleven sørvest i England fikk søndag merke uværet.

Foto: Alastair Grant / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell: – Mente å bruke taseren

Politiet har offentliggjort video fra kroppskameraet til den kvinnelige politibetjenten som skjøt en 20-åring i Minnapolis. USAs president Joe Biden maner til ro.