Hæren går inn for å unngå blodbad

KAIRO (NRK.no): Det brøt fredag kveld ut et kolossalt gateslag like utenfor NRKs Kairo-kontor i Egypt. Det ble kastet brannbomber og skutt mellom tilhengere og motstandere av den nylig avsatte presidenten.

Jan Espen Kruse kan klokken 22 melde om et kjepestort gateslag når Tahrirplassen.

NRK er vitne til at et stort gateslag utspiller seg på 6. oktober-broen som fører til Tahrir-plassen i Kairo.

Den egyptiske hæren gikk i kveld inn og støttet politiet i kampen for å skille demonstrantene i Kairo. Den sa at den måtte intervenere for å avverge et blodbad i natt.

Volden eskalerte og det ble gjennom dagen meldt om stadig flere drepte og sårede i Egypt, som følge av uroen etter militærkuppet onsdag.

Pansrede politibiler jager folk

Det oppsto fredag kveld kraftige sammenstøt på 6. oktober-broen over Nilen, som hittil har vært skillet mellom tilholdsstedet til tilhengerne og motstanderne av den avsatte presidenten Mohamed Morsi.

Demonstrantene skyter mot hverandre med håndvåpen og automatvåpen, kaster brannbomber og stein og setter fyr på biler. På bakken skimtes mennesker som enten er såret eller drept i kampene.

Kamplysten skal være stor på begge sider.

I 22-tiden ankom en rekke pansrede politibiler med blålys til broen. Samtidig opplyser hæren at den kommer til å bryte inn i kampene for å skille partene.

– Vi tar ikke stilling. Vår oppgave er å redde livene til demonstrantene, understreker hærens talsmann, oberst Ahmed Ali.

Mange drepte og sårede

Men tilhengerne av den avsatte presidenten mener at hæren valgte side da de avsatte Morsi, og nå har oppdaget at også Morsis støttespillere er tallrike.

Helsemyndighetene i Egypt har så langt meldt om 17 drepte og over 200 sårede i løpet av fredagen, men dødstallene stiger stadig.

Den brutale volden har oppstøtt i kjølvannet av kuppet som ble gjennomført onsdag, i forsøk på å løse den langvarige politiske krisen i landet.

Det har vært økende misnøye med Morsi, som ble demokratisk valgt for ett år siden etter revolusjonen som satte sluttstrek for flere tiår med militærdiktatur.

Såret i sammenstøt med Brorskapets tilhengere

Mange unge mennesker ble såret i sammenstøt mellom demonstrantene. Her er det en anti-Morsi-demonstrant som får tørket bort blod.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Milits inntok offentlig bygning

Øst i Egypt, i Nord-Sinai, inntok væpnede tilhengere av ekspresident Morsi provinshovedkvarteret i byen El-Arish etter en skuddutveksling i kveld, og heiste det svarte flagget til militante islamister over bygningen.

De væpnede aktivistene inntok bygningen etter at den var forlatt av sikkerhetsstyrkene.

Også mange andre steder i landet har det vært sammenstøt mellom demonstranter, og mellom demonstranter og politi i dag.

I Kairo rundt midnatt var titusener av mennesker som støttet kuppet og avgangen til Morsi, fortsatt samlet og feiret seieren med stadig nye talere, jubel og fyrverkeri. Hit hadde de kamplystne tilhengerne av Morsi og Det muslimske brorskap ikke nådd.

Sammenstøt i Egypt

Se direktesendingen fra Tahrir-plassen i Kairo, der de ikke slåss, men feirer.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt