Hopp til innhold

Hevder politiet trampet på koranen – voldsomme opptøyer i Jerusalem

En påstand om at en israelsk politimann skal ha trampet på Koranen førte til store opptøyer i Jerusalem fredag.

Israelske sikkerhetsstyrker og palestinske demonstranter barket fredag sammen etter fredagsbønnen ved Al-Aqsa-moskeen i gamlebyen i Jerusalem.

NETT-TV: Det brøt ut kamper mellom palestinere og israelsk politi etter fredagsbønnen i Al-Aqsa-moskeen.

Israelsk politi i flammer

Kollegaer kaster seg over den israelske politimannen for å få slukket flammene.

Foto: Mahmoud Ilean / Ap

Palestinske medier har hevdet at en israelsk politimann sist søndag sparket og trampet på Koranen ved den hellige Al-Aqsa-moskeen, melder nyhetsbyrået AFP

– Dette er helt feil, sier talsmann Micky Rosenfeld i det israelske politiet.

Han forklarer at Koranen ble holdt av en kvinne som sammen med andre forsøkte å blokkere veien for israelske besøkende da Koranen falt på bakken.

– Koranen ble plukket opp og gitt tilbake til kvinnen, og det var ingen tjenesteforsømmelse av noen fra politiet, hevder Rosenfeld.

Området er svært omstridt. Tempelhøyden er jødedommens helligste sted og muslimenes tredje helligste sted etter Mekka og Median i Saudi-Arabia.

Nyhetsbyråene AP og AFP melder begge at Koran-hendelsen utløste de harde sammenstøtene fredag.

Sjokkgranater mot stein og brannbomber

I Jerusalem skjøt israelsk politi sjokkgranater mot palestinere som kastet stein og brannbomber mot dem etter fredagsbønnen ved Al-Aqsa-moskeen.

Opprørsstyrker rykket inn mot flere hundre demonstranter ved ett av islams mest hellige steder.

Ingen skal ha blitt alvorlig skadet, men palestinske helsearbeidere melder at 35 demonstranter ble skadet, mens en rekke politifolk fikk mindre skader.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Israelsk politi i flammer

En israelsk politimann faller, fanget i flammer, etter at palestinske demonstranter kastet brannbomber i kampene i gamlebyen i Jerusalem. Israelsk politi skjøt sjokkgranater mot demonstranter. Opptøyene startet etter fredagens bønn ved Al-Aqsa-moskeen.

Foto: STRINGER / Reuters

Voldsomme opptøyer etter begravelse

Opptøyene på Vestbredden startet etter begravelsen av palestineren Mohamed Mansour (22) som torsdag døde av skadene etter å ha blitt skutt av israelske soldater under en konfrontasjon for to uker siden.

Israelerne hevder de kun skjøt med gummikuler.

Palestineren deltok på en demonstrasjon mot Israel, som palestinerne hevder torturerte fangen Arafat Jaradat (30) til døde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Palestiner i Hebron

En palestiner kaster steiner mot israelske sikkerhetsstyrker i kamper i Hebron på Vestbredden.

Foto: MUSSA ISSA QAWASMA / Reuters

Flere enn 5.000 mennesker deltok i seremonien. Etterpå skal en gruppe på rundt 100 sørgende ha kastet stein mot israelske soldater, som svarte med å bruke tåregass og gummikuler, sier en militær talskvinne ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Obama kommer

Spenningen stiger før USAs president Barack Obama kommer til Jerusalem og
Ramallah mot slutten av måneden.

En voldsbølge på det okkuperte Vestbredden de siste ukene gjør at Israel frykter et nytt palestinsk opprør.

En palestinsk tjenestemann opplyser ifølge nyhetsbyrået Reuters at to personer har dødd som et resultat av sammenstøtene i de siste ukene.

Mange av protestene har rettet seg mot situasjonen for palestinske fanger i israelske fengsler. Situasjonen bedret seg etter at Israel besluttet å løslate to sultestreikende fanger i mai, noe som førte til at de avsluttet sultestreiken.

I begravelsen på Vestbredden uttalte den palestinske ministeren for innsatte Issa Qaraqea at Israels handlinger ville føre til flere protester.

– I stedet for å slippe fri fanger, begår Israel flere forbrytelser, og blodet til martyr Mohammed vil øke motstanden, sa Qaraqea til de sørgende.

Opptøyer i gamlebyen i Jerusalem

Palestinere løper vekk fra tåregassen fra det israelske politiet i gamlebyen i Jerusalem. Kampene brøt ut etter fredagens bønn ved Al-Aqsa-moskeen.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt