Hopp til innhold

82 døde etter sykehusbrann i Bagdad

Minst 82 mennesker har ifølge legene mistet livet i en brann på intensivenheten på et sykehus i Iraks hovedstad Bagdad.

Sykehusbrann i Bagdad.

Flere døde etter sykehusbrann i Bagdad natt til søndag.

Foto: Thaier Al-sudani / Reuters

Brannen oppsto etter en eksplosjon natt til søndag som skyldtes feil i lagringen av oksygentanker, ifølge sykehuskilder.

Videoer i sosiale medier viser brannmannskaper som forsøker å slukke brannen på Ibn al-Khatib-sykehuset mens pasienter og pårørende prøver å redde seg ut.

Ifølge en lege var det rundt 120 pasienter på sykehuset, hvorav 30 på intensivavdelingen.

Ifølge regjeringen er 82 bekreftet døde, melder Reuters.

– Det er så mange forbrente lik overalt, sa legen Sabah al-Kuzaie som var til stede.

Mange av ofrene døde fordi de ble rykket løs fra respiratorene de var koblet til da de måtte flyttes, mens andre døde av røykskader, ifølge sivilforsvaret.

Brannen brøt ut i gulvet ved en lungeavdeling, og spredte seg raskt til flere etasjer ettersom sykehuset manglet brannvern.

Både pasienter som ble såret, og de som ikke ble det, ble overført til andre sykehus i nærheten, opplyser kilder fra sykehuset.

Koronabølge

Irak er midt i en alvorlig koronabølge med over 8000 nye smittede hver dag, det høyeste hittil i pandemien. Onsdag passerte det totale tallet på smittede 1 million, mens 15.217 har dødd.

Myndighetene forsøker å få folk til å vaksinere seg, men etterspørselen er lav på grunn av utbredt mistillit til vaksiner og til et helsesystem preget av korrupsjon.

Mange har heller ikke respekt for viruset og nekter å bruke munnbind.

Vaksineringen startet i forrige måned, og landet har hittil mottatt 650.000 doser av forskjellige vaksiner, de fleste gjennom donasjoner og Covax-programmet.

Flere døde etter sykehusbrann i Bagdad 25.april 2021

Brannen spredte seg raskt til flere etasjer. Sykehuset hadde ikke brannvern.

Foto: Reuters

Korrupsjon og forsømmelser

Brannen utløste heftige reaksjoner i sosiale medier, der korrupsjon og forsømmelser fikk skylden for den kraftige brannen.

Flere timer etter brannen, da sivilforsvaret sa de hadde kontroll, hadde ikke helsemyndighetene latt høre fra seg, langt mindre opplyst noe om omkomne og skadde.

Irakiske sykehus er nedslitt etter flere tiår med konflikter og lave investeringer, og det er stor mangel på medisiner og senger.

Mange pasienter som kan skaffe seg oksygen selv, foretrekker å bli hjemme når de er syke, framfor å legges inn på overfylte og nedslitte sykehus.

SISTE NYTT

Siste nytt