NRK Meny
Normal

– 80 personer savnet etter voldsom oljebrann i Quebec

Minst 40 personer er savnet etter at et godstog fullt av råolje sporet av og begynte å brenne voldsomt midt i en småby i provinsen Quebec i Canada natt til lørdag, ifølge en brannmann på stedet.

Om lag 30 bygninger i sentrum av småbyen Lac-Megantic ble ødelagt i de kraftige eksplosjonene.

Om lag 30 bygninger i sentrum av småbyen Lac-Megantic ble ødelagt i de kraftige eksplosjonene.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

– Det var minst 50 mennesker i en bar. Det er ingenting igjen av den, sier brannmannen til nyhetsbyrået AFP.

Søndag kveld norsk tid er fem personer bekreftet omkommet, men politiet sier de venter at dødstallet kommer til å stige.

Deler av byens sentrum ble fullstendig ødelagt i brannen. Om lag 30 bygninger i sentrum av småbyen Lac-Megantic ble ødelagt i kraftige eksplosjoner.

Flammene skal ha stått over hundre meter opp i lufta da flere av vognene eksploderte.

– Spør oss hvordan vi skal komme gjennom dette

Rundt 2000 mennesker ble evakuert. Byen har 6000 innbyggere, melder rikskringkastingen CBC.

Flere vitner har fortalt at de ikke har fått kontakt med slektninger som bor i nærheten av ulykkesstedet. Politiet bekrefter at minst en person er omkommet. Ødeleggelsene er store og rundt 60 personer er savnet, og det ventes at dødstallene stiger.

– Vi har blitt fortalt at noen mennesker er savnet, men det kan være at de er utenbys eller på ferie, sier Michel Brunet som er Quebecs provinsielle politisjef.

Det var en tårevåt ordfører som lørdag avholdt en pressekonferanse om tragedien i Lac-Megantic.

– Når du ser sentrum av byen din nesten fullstendig ødelagt, vil du forstå at vi nå spør oss selv om hvordan vi skal komme oss igjennom denne hendelen, sier Colette Roy-Laroche.

Togbrann i Kanada

SE VIDEO: Det er et inferno av flammer etter at et godstog med råolje sporet av og tok fyr i provinsen Quebec natt til lørdag.

Fire tankvogner eksploderte

Godstoget hadde i alt 73 vogner. Da toget sporet av, eksploderte fire tankvogner.

Det er uklart hvor mange vogner som sporet av, men 13 av dem var lørdag kveld fjernet intakt fra stedet.

Kanadiske transportmyndigheter håper å finne togets ferdskriver, en svart boks lik den som finnes om bord i fly.

I en av bygningene som ble slukt av flammene etter at tankvognene eksploderte, lå et populært utested. Et øyenvitne sier det var fullt av folk i sentrum da tankvognene eksploderte.

– Det er forferdelig. Vi har aldri sett noe lignende. Metro-butikken, Dollarama og alt som var der, er nå borte, sier øyenvitne Claude Bedard.

– Mange foreldre er bekymret fordi de ikke har klart å få tak i familiemedlemmer eller venner, sier ordføreren til Radio-Canada.

På Twitter meldte kanalen i går kveld norsk tid at brannmannskapene slet med å få slukket brannen. Ilden var så kraftig at brannmannskapene ikke kunne gå helt inn i ulykkesområdet, og frykten var stor for at flere tankvogner kunne eksplodere.

Godstoget hadde i alt 73 vogner. Da toget sporet av, eksploderte fire tankvogner

QUEBEC: Godstoget hadde i alt 73 vogner. Da toget sporet av, eksploderte fire tankvogner.

Foto: Paul Chiasson / AP/NTB

– Toget var førerløst

Radio-Canada melder også at godstoget var uten fører da det krasjet inn i sentrum av byen.

Ifølge visepresident Joseph McGonigle i Maine and Atlantic Railway sto toget parkert på stasjonen i Lac-Megantic. Det er fortsatt uklart hvordan det løsnet og sporet av.

– Vi er ikke sikre på hva som er skjedd, men lokomotivføreren gjorde alt etter boka. Han parkerte toget og ventet på avløsing, sier McGonigle.

Årsaken til avsporingen er foreløpig ukjent. Den canadiske avisen Montreal Gazette melder at etterforskere fra et transportsikkerhetbyrå har blitt sendt til Lac-Megantic for å undersøke hva som har skjedd.

En stor mengde råolje rant også ut i elven Chaudière.

– Det var fullstendig kaos

Yannick Gagne, som eier restauranten Musi-Cafe, sier til Radio Canada at det var minst 30 personer i lokalene da han gikk derfra bare minutter før eksplosjonene.

– Jeg så eksplosjonene og sprang ut av huset for å hjelpe. Så fikk jeg en telefon fra mine ansatte i restauranten. Det var fullstendig kaos. De grå og ropte at det var flammer overalt. Så døde linjen, forteller han.

Lac-Megantic ligger i det pittoreske området Eastern Townships, nær grensa til Maine og Vermont.

Oljetog eksploderte midt i canadisk småby

Opptil 60 mennesker kan ha mistet livet i flammene.

Foto: Mathieu Belanger / Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt