Hopp til innhold

Voldsepisoder og opptøyer i Belfast

Den omstridte marsjsesongen har igjen skapt vold og opptøyer i Nord-Irland. Sinte ungdommer har angrepet politiet for andre natten på rad.

Nasjonalistiske ungdommer kaster steiner og bensinbomber på politiet i Belfast.

Nasjonalistiske ungdommer kaster steiner og bensinbomber på politiet i Belfast.

Foto: STEPHEN WILSON / Afp

Biler ble natt til tirsdag stukket i brann, og omkring 200 mennesker kastet bensinbomber, murstein, flasker og fyrverkeri mot politiet i bydelen Ardoyne i hovedstaden Belfast.

Klærne til noen av betjentene skal ha tatt fyr da politiet ble truffet av de brennende bombene.

Politiet svarte med å skyte gummikuler og slå med batonger og tok også i bruk vannkanoner for å roe den rasende folkemengden.

22 politifolk skadet

Opptøyene brøt ut i forbindelse med avslutningen av den såkalte marsjsesongen i Nord-Irland.

22 politifolk ble skadet i forbindelse med kraftige opptøyer under de protestantiske Oransjeordenens marsjer i Belfast mandag kveld.

Ifølge nyhetsbyrået AFP måtte politiet bruke vannkanoner og avfyre 51 plastikk-kuler for å prøve å spre de rundt 200 katolske opprørerne i Broadway-området vest i Belfast mandag kveld.

Politiet løper mot nasjonalistene med skjold og køller.

Politiet løper mot nasjonalistene med skjold og køller.

Foto: STEPHEN WILSON / Afp

Fem ble arrestert

Under tirsdagens uro støtte katolske ungdommer sammen med politiet etter Oransjeordenens marsj i Ardoyne, hvor de fleste innbyggerne er katolikker.

Men også sør i Belfast var det uroligheter. Det ble satt fyr på to parkerte biler, og en innbygger ble skadd etter å ha blitt truffet av noe som kan ha vært en murstein.

Tre ungdommer og to voksne menn ble arrestert, ifølge politiet. I byen Derry pågrepet politiet sju menn for ordensforstyrrelse.

Nasjonaldag

Natt til tirsdag var det rundt 500 parader i Nord-Irland, og de fleste av dem ble gjennomført uten bråk.

Marsjsesongen nådde sitt høydepunkt i dag den 12. juli. Dagen er sett på som protestantenes nasjonaldag i Nord-Irland, og markerer slaget ved elven Boyne i 1690 da den protestantiske kong William III seiret over den katolske kong James II.

– Det er ingen enkeltstående arrangementer som kan samle en slik folkemengde. Det er en veldig spesiell religiøs og kulturell dag, sier lederen for Oransjeorderen, en protestantisk organisasjon, Edward Stevenson.

Flere tiår med vold

Omtrent 3500 mennesker er drept i løpet av de siste tiårene i Nord-Irland som en følge av uenighetene mellom katolikkene og protestantene i provinsen.

Lojale protestantiske grupper har lenge ønsket å forbli en del av Storbritannia, mens katolske republikanere heller vil bli en del av den irske republikken.

Urolighetene i Belfast tok en ny vending i 1998 da «Good Friday» markerte at mange år med bombeangrep og voldsomme voldshandlinger var over.


SISTE NYTT

Siste nytt