Vitnet for første gang om at Trump snakket om «etterforskningene»

Det første vitnet i den historiske riksrettshøringen mot president Donald Trump, ambassadør Bill Taylor, fortalte at presidenten ble overhørt mens han diskuterte «etterforskningene» på telefon.

To nøkkelvitner snakket i dag for åpen mikrofon i kongressen. Kan de TV-sendte høringene overbevise amerikanerne om at Donald Trump må stilles for riksrett.

Se Urix om dagens riksrettshøring.

Riksrettshøringene startet onsdag med utspørringer av statssekretær i utenriksdepartementet, George Kent og ambassadør til Ukraina, Bill Taylor.

Vil du ha ukesbrev fra Urix? Meld deg på her

Det er fjerde gang i historien Kongressen holder riksrettshøringer mot en sittende president.

De to diplomatene vitnet i fem og en halv time foran en komite ledet av Demokraten Adam Schiff.

Dagens høring var første i prosessen mot Trump som er holdt offentlig og sendt direkte på TV. Tidligere utspørringer et holdt bak lukkede dører, men i dag fikk det amerikanske folket et første inntrykk av hvordan de to partiene vil føre saken.

Nye opplysninger

Mest oppsikt under den første dagen av høringer kom da fungerende ambassadør Bill Taylor la frem hittil ukjente opplysninger under sitt vitnemål.

Taylor vitnet om at hans medarbeidere nylig fortalte ham at de hadde hørt Trump snakke med EU-ambassadør Gordon Sondland.

– Medarbeiderne overhørte Trump spørre om «etterforskningene» og at Sondland sa til presidenten at ukrainerne var klare til å gå videre, sa Taylor.

Samtalen fant sted dagen etter president Trumps samtale med Ukrainas president, samtalen der Trump skal ha krevd at Ukraina måtte etterforske Joe Biden for å få militærhjelp.

Taylor sa videre at hans medarbeidere hadde spurt Sondland om hva Trump mente om Ukraina.

– Ambassadør Sondland svarte at president Trump brydde seg mer om etterforskningen av Biden, som Giuliani arbeidet for, svarte Taylor.

Taylor sa også at uten den amerikanske militærhjelpen ville flere ukrainske soldater mistet livet i konflikten i Øst-Ukraina.

– USA leverer radarsystemer for å bekjempe artilleribeskytning og snikskytingsgeværer. Våpnene virker avskrekkende, sa Taylor.

Hadde varslet om Bidens sønn

Samtidig sa Kent at da han i 2015 ble klar over at Hunter Biden, Joe Bidens sønn, satt i styret i det ukrainske gass-selskapet Burisma, tok opp saken med visepresident Bidens medarbeidere.

– Jeg sa at Hunter Bidens styreplass kunne føre til oppfatninger om en interessekonflikt, sa Kent.

Han la til at han ikke hadde sett noen tegn på at noen amerikanske myndigheter hadde prøvd å beskytte Burisma.

Hunter Bidens styreplass i Burisma, mens hans far var visepresident, ligger til grunn for president Trumps ønske om at Joe Biden skal etterforskes for korrupsjon. Så langt er det imidlertid ikke funnet noen tegn på korrupsjon eller utidig innblanding fra Biden.

Ambassadør Bill Taylor (t.v.) og George Kent under onsdagens høring.

Ambassadør Bill Taylor (t.v.) under onsdagens høring.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Koker ned til to spørsmål

Før utspørringene av dagens to vitner sa Adam Schiff at riksrettshøringene er en prøve på hva slags oppførsel amerikanere vil godta fra presidenten.

Schiff sa at saken handler om hvorvidt president Trump søkte å gjøre militærhjelp til Ukraina og et statsbesøk i Det hvite hus avhengig av at Ukraina startet en etterforskning av den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden.

For det andre, sa Schiff, hvis det er tilfelle, er det i så fall maktmisbruk som ikke kan godtas av en amerikansk president.

Devin Nunes, som leder republikanerne i komiteen, angrep Demokratene for å «føre en brent jords-taktikk mot president Trump» og «en nøye planlagt svertekampanje i media».

Riksrettshøringene ledes av Demokraten Adam Schiff, leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Riksrettshøringene ledes av Demokraten Adam Schiff, leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Hva skjer videre?

Høringene fortsetter fredag i denne uken og neste uke med nye vitneavhør

Så langt er ikke den fulle vitnelisten klar, men følgende er kjent:

  • Fredag 15. november: USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie L. Yovanovitsj.
  • Tirsdag 19 november (morgen): Jennifer Williams, rådgiver for visepresident Mike Pence, oberstløytnant Alexander Vindman, leder for europeisk saker i Det nasjonale sikkerhetsrådet.
  • Tirsdag 19 november (ettermiddag): USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, tidligere medlem av Det nasjonale sikkerhetsrådet Tim Morrison.
  • Onsdag 20 november (morgen): EU-ambassadør Gordon Sondland.
  • Onsdag 20 november (ettermiddag): Statssekretær for russiske, ukrainske og eurasiske forhold i utenriksdepartementet Laura Cooper, og visestatssekretær for politiske saker i utenriksdepartementet David Hale.
  • Torsdag 21 november (morgen): Tidligere Russland-rådgiver i Det nasjonale sikkerhetsrådet Fiona Hill.

Mens riksrettshøringene pågikk, la Det hvite hus en video på Twitter der president Trump, sier at «De prøver å stoppe meg, fordi jeg kjemper for deg. Og jeg vil aldri la det skje».

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt