NRK Meny
Normal

Mexico: – Vi så eksplosjonen, og at vinduene ble blåst ut

Den kraftige eksplosjonen i oljeselskapet Pemex sitt hovedkontor i Mexico by blåste ut store deler av første etasje, og skadet mange etasjer oppover i bygget. Redde mennesker flyktet fra ødeleggelsene.

25 er drept og minst 100 såret i en eksplosjon i Mexico City. 
Eksplosjonen skjedde i hovedkontoret til Mexicos statlige oljeselskap hvor flere hundre mennesker jobber.

VIDEO: Se vitner fortelle og bilder fra evakuerings- og redningsarbeid (reporter: Philip Lote, redigering: Dag Robert Johansen, video: Reuters, EBU, AP).

– Vi så eksplosjonen. Alle vinduene falt ut av trykket. Det var en veldig kraftig eksplosjon, sier en kvinne til tv-kanalen Telemundo.

Trykket fra eksplosjonen kastet ikke bare vinduene ut av bygget. På gatene rundt bygget var bakken fylt av vrakdeler fra bygningen.

Da eksplosjonen skjedde måtte et stort antall ansatte rømme fra bygget og områdene rundt i sjokk.

Fortvilte pårørende etter hendelsen

Fortvilte pårørende etter hendelsen.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Oppdaterte dødstall fra fredag kveld viser at 32 mennesker mistet livet, og 121 ble skadd.

Bygget huser oljeselskapet Pemex sine hovedkontorer, og i bygningen der eksplosjonen skjedde og nabobygg jobber det flere tusen ansatte.

Les mer: Minst 25 omkommet og over 100 skadet etter eksplosjon i Mexico

Tv-bilder viste kort tid etter hendelsen ansatte som blir evakuert i på kontorstoler og på bårer.

– Vi stod og snakket, og plutselig hørte vi en eksplosjon. Deretter kunne vi se hvit røyk og glass som ramlet fra vinduene, sier Maria Concepcion (42) som bor i samme kvartal som Pemex-hovedkvarteret.

Hun beskriver kaoset like etter eksplosjonen.

– Mennesker løp ut fra bygningen dekket av støv. Samtidig falt det hele tiden bygningsdeler og andre ting ned, sier Concepcion til nyhetsbyrået AP.

Vrakrester etter eksplosjon i Mexico

Vrakrester etter eksplosjonen i Mexico.

Foto: YURI CORTEZ / Afp

Redningsarbeid med helikoptre

Mexicanske myndigheter satte inn store ressurser for å håndtere situasjonen. Hundrevis av brannmannskaper, militære som var satt inn for å hjelpe og mannskaper fra Røde kors lette febrilsk blant store betongrester etter eventuelle overlevende.

Politiet landet fire redningshelikoptre like ved bygningen for å effektivt kunne fly ut døde og skadde, melder nyhetsbyrået AP.

Først måtte de dog lage plass i alt vrakgodset til helikoptrene. For det var ikke enkelt å lande når gatene var fylt av deler fra de skadde bygningene.

Dermed måtte det kjøres inn større anleggsmaskiner som kunne brøyte vekk vrakgods og lage landingsplasser.

På utsiden av det rammede bygget kunne også overlevende fortelle hvordan redningsmannskapene hadde gått inn i bygget for å redde fangede mennesker.

– De evakurte den høye bygningen. Selv var jeg fanget i heisen, sier en kvinne til tv-kanalen Telemundo.

Hvor lenge var du fast der?

– Rundt en time, svarer kvinnen som er tydelig preget av situasjonen.

Redningsmannskaper frykter at det kan være flere omkomne og skadde inne i den 54 etasjer høye bygningen. Nyhetsbyrået AP melder at 30 mennesker fortsatt var fanget inne i bygningen sent torsdag kveld lokal tid.

På den siste pressekonferansen til myndighetene opplyste innenriksministeren at de har klart å hente ut én fra ruinene, men at det er usikkert hvor mange som kan være fanget.

– Vi fortsetter letingen etter overlevende, sier Mexicos innenriksminister Miguel Ángel Osorio Chong.

Mennesker gråter etter eksplosjonen i Mexico

Mennesker gråter ved åstedet etter eksplosjonen i Mexico.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Tung røyk veltet fortsatt ut av høyblokka flere timer etter eksplosjonen, og vinduene i flere etasjer høyt oppe er blåst ut.

Ringte fortvilt etter sin savnede mann

Også overlevende og pårørdende kom til eksplosjonsstedet. De lette i håp etter å finne sine som var klart å komme ut, men ikke hadde fått tak i sine kjære.

Andre begynte å miste håpet.

Ana Vargas Palacio snakket sist med sin mann noen timer før eksplosjonen på telefonen. Nyhetsbyrået APs reporter på stedet møtte henne utenfor den skadede bygningen på fortvilt leting etter mannen.

– Jeg ringte telefonen hans mange, mange ganger. Til slutt var det en ung mann som tok den. Han sa bare at han hadde funnet telefonen i vrakdelene fra bygningen, forteller Ana Vargas Palacio til APs reporter.

Sammen med mannen har hun en 11 år gammel datter. Med seg i jakten på ektemannen var moren hans, Gloria Garcia Castaneda.

Etter å ha hørt Palacio fortelle om telefonsamtalen med den ukjente unge mannen bryter hun ut i gråt.

– Sønnen min! Sønnen min, utbryter moren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt