NRK Meny
Normal

Viste frem 14 prøverørspandaer

Pandasenteret i kinesiske Chengdu viste mandag frem 14 valper som er født ved hjelp av kunstig befruktning.

14 pandaunger vist fram

VIDEO: 14 pandaunger vist frem for publikum.

Pandavalpene ble født i løpet av sommeren, og lever inntil videre i to fødestuer ved Chengdus avl- og forskningssenter for kjempepandaer.

Mandag ble de vist frem for publikum for første gang.

– Den eldste, Meng Meng veier litt under fire kilo. Den yngste, Ya Yi, veier bare 600 gram, sier dyrepasseren Mao Min til nyhetsbyrået Reuters.

De første ti dagene etter fødselen er de mest risikofylte for pandaene. I denne perioden er de svært mottakelig for sykdommer, og kan dø av feilernæring.

Valpene åpner ikke øynene før de er rundt 100 dager gamle.

Kritisk utrydningstruet

Pandavalper på Chengdu-senteret i Kina

De siste tilskuddene til pandafamilien i Chengdu ble vist frem for media mandag.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Hittil i år har 17 av 20 nyfødte pandaer overlevd ved Chengdu-senteret. Alle ble unnfanget ved hjelp av kunstig befruktning.

I tillegg til de 14 som ble vist frem denne uken, er ytterligere tre bjørner født i USA og Spania.

Chengdu-senteret har nå 128 pandabjørner, noe som utgjør en betydelig del av den gjenværende bestanden.

Pandabjørnene er totalfredet, og regnes som kritisk utrydningstruede.

Tall fra 2001 viste at det bare var 1500 ville dyr igjen i Kina. 1200 av disse holdt til i Sichuan-provinsen. I tillegg er det rundt 300 i dyrehager og reservater.

Les også: Kina jubler etter pandafødsler
Les også: Hola, panda!

Opprettet 50 forskningssentere

Skoghogst og miljøendringer har skapt store problemer for ville pandabjørner, men det er også en kjent sak at de har vanskelig for å formere seg.

Med kort løpetid og brunsttid er paringstiden kort, og hormonnivåene overvåkes derfor nøye slik at de kan plasseres sammen i rette øyeblikk.

Forskere har prøvd en rekke kreative metoder for å få pandaene til å pare seg, men det er kunstig befruktning som har vist seg å være mest effektivt.

Kinesiske myndigheter er fast bestemt på å redde arten, og har satt opp 50 forskningssentere, der Chengdu er det største og viktigste.

Chengdu-senteret har også kjøpt opp et naturreservat i Sichuan-provinsen, som brukes til å akklimatisere dyrene som er født i fangenskap.

I tillegg til å være et viktig nasjonalsymbol, kan pandabjørnene leies ut til dyrehager i utlandet for opp mot 10 millioner kroner i året.

Les også: Kinas rikspanda død

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt