NRK Meny
Normal

Viste bilder av bombemistenkt

Fem personer er arrestert etter eksplosjonen som drepte 12 mennesker og såret 200 på en T-banestasjon i Minsk mandag. I dag ble bilder fra overvåkingskameraet på T-banen vist frem.

To av de fem er formelt arrestert og mistenkes å stå bak terroren, ifølge myndighetene i Hviterussland. De arresterte er alle hviterussere under 30 år gamle, og har aldri tidligere vært arrestert.

– Gjerningsmannen er en «syk person»

De skal også ha funnet ut hvor bomben ble laget, og sier at de har sikret seg tusenvis av bevis i saken.

Tidligere i dag sa den hviterussiske etterretningstjenesten at mannen som plantet bomben, som man kan se i bildene fra overvåkingskameraet, er en «syk person» som var ute etter å «tilfredsstille sine egne lyster». Politiet vil ikke si noe om den mentale tilstanden til den mistenkte, og jobber nå med å skjønne motivet for handlingen.

Les også: Mistenkte tilstår bombeangrep

Å dømmes for terror kan føre til dødsstraff i Hviterussland, det eneste europeiske landet som henretter folk ved å skyte dem. Det eksakte tallet for slike henrettelser er ikke kjent, men det anslås at det skjer omtrent fem i året.

FN: Terror eller ikke terror?

Også FNs sikkerhetsråd fordømmer bombeangrepet, men åpner samtidig for tvil om hendelsen ved å ta forbehold om at den tilsynelatende er et terrorangrep.

Da FNs sikkerhetsråd onsdag vedtok en erklæring om fordømmelse av angrepet, ble det likevel tatt forbehold om at det bare tilsynelatende var et terrorangrep. Ifølge diplomater var det USA som med støtte fra andre vestlige land insisterte på å tilføye ordet tilsynelatende i erklæringen.

Ordet tilsynelatende er inkludert i erklæringen av en grunn. Det finnes troverdige indikasjoner i Hviterussland på at det er en god mulighet for at regjeringen står bak, sier en diplomat ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge en annen diplomat var det mye debatt om erklæringen.

Lukasjenko: Forbrytelsen er oppklart

Ifølge Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har to personer nå tilstått at de står bak angrepet.

– Forbrytelsen ble oppklart klokka 5, sa han.

Ifølge presidenten ble pågripelsen gjennomført uten problemer.

– Det viktigste er at vi nå vet hvem som har utført terrorhandlingene og hvordan. Vi vet ikke hvorfor ennå. Men vi vil få vite det også, sa Lukasjenko.

Samtidig antydet presidenten at den politiske opposisjonen i landet kunne være innblandet.

– Jeg beordrer en gjennomgang av alle politiske uttalelser. Vi ser etter gjerningsmenn og bakmenn. Disse figurene fra den såkalte femte kolonne kan legge kortene på bordet og vise hvem som står bak, sa Lukasjenko.

Han ba videre politiet om ikke å vise tilbakeholdenhet.Ikke bry dere om noen form for demokrati eller jamring og sutring fra patetiske folk fra Vesten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt