NRK Meny
Normal

Viser Japan-støtte med origami

Ifølge et gammelt japansk sagn betyr det lykke om man bretter 1000 origami-traner. Nå brettes det origamifugler verden over for å hjelpe det hardt prøvede landet, men ikke alle japanere tror på origamiens kraft.

Origami for Japan

Papirtranene brettes og henges i lange belter. Nå har den tradisjonelle origamibrettingen blitt et internasjonalt støttesymbol til Japan.

Foto: Scanpix/ Flickr cc

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Atombombene over Hiroshima og Nagasaki gjorde slutt på 2. Verdenskrig og skapte samtidig enorme problemer for Japans befolkning som ble nødt til å leve i et radioaktivt miljø.

Men nettopp ut fra dette tragiske kapittelet i verdenshistorien, finnes det en fortelling som i dag gir håp til folket som nå står overfor en ny atomkatastrofe.

En gammel japansk myte sier at alle som bretter tusen origamitraner vil bli innvilget et ønske. Tranen er en av flere mytiske og hellige vesener i Japan og sies å leve i tusen år.

– For japanere er tranen et symbol på god helse og et langt liv og origami er en eldgammel tradisjon. Senbazuru, som er navnet på bretting av traner, er en forholdsvis ny tradisjon, forklarer Katsumi Chernus som driver reiseselskapet Japaneksperten.

Startet av 12-åring

Origamitraner

Papirtranene feste i store, fargesprakende klynger.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK

Myten om tranens kraft fikk ny aktualitet av en 12 år gammel jente fra Hiroshima på femtitallet. Sadako Sasaki var to år gammel i 1945 når bomben falt. I 1955 ble hun innlagt på sykehus med blodkreft og beskjed om at hun bare hadde ett år igjen å leve.

Sadako begynte da å brette papirtraner i håp om at hun kunne klare 1000 stykker og få ønske om helbredelse oppfylt. Hun brukte all tid på å brette traner, men mangel på papir gjorde at det livreddende prosjektet tok lang tid.

Historien er delt i om 12-åringen faktisk klarte å brette alle tranene selv eller om det var vennene hennes som ferdigstilte prosjektet. Men det som har gjort historien kjent, er at etter hennes død ble det samlet inn penger til et minnesmerke over Sadako Sasaki og alle barn som døde av ettervirkningene av atombombene.

Viser støtte med origami

I dag er atomtrusselen igjen til stede og nok en gang er papirtranene hentet frem som et symbol på fred og et ønske om en bedre tid. På nettet eksisterer det nå flere nettsider hvor folk bretter traner for å vise sin støtte til katastrofeofrene i Japan.

Trane

Tranen er en av flere myteomspunnede dyr i Japan

Foto: Wikimedia

Den amerikanske ungdomsorganisasjonen Dosomething.org har som mål at brukerne skal laste opp 100.000 bilder av origami-fugler.

I Liverpool i England har studenter startet et omfattende støtteprosjekt og også i Australia brukes tranen til å skaffe penger til katastrofeofrene.

– Gi heller penger

Men ikke alle japanere lar seg hengi til mytene og enkelte mener at man bør bruke tiden på viktigere ting.

– Jeg snakket med en japansk forretningsmann for et par dager siden og han sa at det var latterlig å brukte tiden på senbazuru som sendes til Fukushima. Han mente at papiret i det minste burde være av pengesedler om det skulle være noe vits, sier Katsumi Chernus til NRK.no

Historien om Sadako Sasaki har vært en inspirasjon for syke og vanskeligstilte verden over. Senest i februar døde den 10 år gamle, kreftsyke David Heard som forsøkte å samle 220.000 papirtraner for å få oppmerksomhet rundt kreftsaken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt