Hopp til innhold

Visepresidenten avsatt, presidentfruen klar til å overta

NAIROBI (NRK): Zimbabwes visepresident Emmerson Mnangagwa er avsatt. Dermed er det ny omdreining i kampen om hvem som skal ta over makten etter 93 år gamle Robert Mugabe. For hans kone, Grace Mugabe, sier nå klart fra at hun ønsker å bli president.

Robert Mugabe og Grace MUgabe

MAKTKAMP I EKTESKAPET: Grace Mugabe vil gjerne overta jobben til sin ektemann, Robert Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980.

Foto: Philimon Bulawayo / Reuters

Det var informasjonsminister Simon Khaya Moyo som brakte nyheten om at president Robert Mugabe «har brukt sin utøvende makt til å løse visepresident Emmerson Mnangagwa fra sine oppgaver».

Ifølge informasjonsministeren har Mnangagwa opptrådt illojalt, svikefullt, upålitelig og uten respekt.

– Hans opptreden er ikke er forenlig med hans ansvar som visepresident, sa Moyo.

To arvtakere borte

Det har lenge pågått en intens maktkamp i kulissene om hvem som skal overta makten etter Robert Mugabe, som har styrt Zimbabwe i 37 år.

ZIMBABWE-MUGABE/FARMING 

RIVALEN: Visepresident Emmerson Mnangagwa.

Foto: Philimon Bulawayo / Reuters

Frem til nylig var visepresident Emmerson Mnangagwa regnet som den mest sannsynlige arvtakeren.

Mnangagwa, som går under navnet «krokodillen», delte celle med Mugabe på 70-tallet. Han har vært forsvarsminister, finansminister og president i nasjonalforsamling før han i 2014 ble visepresident.

Han overtok etter Joice Mujuru. Hun måtte gå etter at presidentfruen anklaget henne for å ville kaste presidenten.

Nå er det altså Mnangagwa som ryker ut, og Grace Mugabe selv seiler opp.

Presidentfruen klar

Da Grace Mugabe talte til tusenvis av kristne trosfeller på en stadion i Harare søndag formiddag, la hun ikke skjul på sine ambisjoner.

– Jeg sa til MR Mugabe at du bør la meg få overta posisjonen din, fortalte landets førstedame.

Dermed er det ingen tvil om at Mugabes skandaleombruste kone ønsker å overta styringen av landet.

– Vær ikke redd. Hvis du vil gi meg jobben, gi den til meg frivillig, sa den 52 år gamle presidentfruen.

TOPSHOT-ZIMBABWE-POLITICS-RELIGION-MUGABE

TALTE TIL TROSFELLER: Grace Mugabe kom med uttalelsene da hun talte under et kristent folkemøte arrangert av regjeringspartiet i hovedstaden Harare søndag.

Foto: JEKESAI NJIKIZANA / AFP

Maktkampen

Mye tyder på at Mugabe ikke ønsket at hans gamle venn skal overta makten.

På et folkemøte i helgen truet presidenten med å avsette Mnangagwa, og sa at de som støtter ham bør danne et eget parti.

– Dere som ønsker å følge meg, gjør det, og dere som vil være med Mnangagwa får gå til ham, sa 93 år gamle Robert Mugabe i en tale som ble sendt direkte på TV.

Presidenten har ikke selv utnevnt en etterfølger, men hans kone Grace Mugabe, har allerede lansert seg som «landsmoderen». I helgen varslet hun at partiet vil endre grunnloven slik at også kvinner kan innta posisjonen som visepresident i landet.

Samtidig langet hun ut mot dagens visepresident, Emmerson Mnangagwa, og anklaget ham for å stå bak et kuppforsøk på 80-tallet.

– Han ville kaste presidenten. Han konspirerte med «de hvite», hevdet presidentfruen.

En journalist fra Zimbabwe sier til NRK at hun for to måneder siden tenkte at Grace Mugabe aldri kunne bli president, men at hun nå er 80 prosent sikker på at hun kommer til å overta etter sin mann.

Volden øker

Folk flest i Zimbabwe sliter med å få endene til å møtes, og den politiske volden øker. I september ble det registrert angrep på 745 personer, opp fra 435 angrep i juli. Det er «The Zimbabwe Peace Project» som fører oversikten.

Regjeringspartiet, militæret, politiet og etterretningstjenesten står bak 94 prosent av angrepene, ifølge menneskerettighetsgruppen.

Valget neste år kan bli det mest jevne valget i Zimbabwes historie. Sju opposisjonspartier har slått seg sammen og utfordrer regjeringspartiet ZANU-PF.

Ingen vet hvilke diskusjoner som foregår på kammerset til herr og fru Mugabe. Selv har Afrikas eldste president gjort det klart at han ikke har tenkt å dø, og at han stiller til valg neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt