NRK Meny
Normal

Mye er sagt om EU, noe er mer velfundert enn annet

Det europeiske samarbeidet er inne i en av sine dypeste kriser siden Roma-traktaten ble underskrevet på Capitol-høyden i den italienske hovedstaden i 1957.

Nicolas Sarkozy og Angela Merkel

EUs tospann Angela Merkel og Nicolas Sarkozy har hatt en mildt sagt travel høst.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Men kriser og konflikt i EU-samarbeidet er definitivt ikke noe nytt - snarere noe av det mest typiske gjennom snart 55 år med europeisk integrasjon.

Et annet hovedtrekk i EU-historien er frykten for tysk overmakt, et høyaktuelt tema akkurat nå, etter EU-toppmøtets vedtak om å innføre en europeisk valutaunion.

På den annen siden kan ingen store EU-spørsmål avgjøres uten velsignelse fra Frankrike - det landet som kanskje best har lyktes med å skape Europa i sitt bilde.

EU tatt på kornet

Mye klokt er sagt og skrevet om Europas strevsomme vei mot et tettere samarbeid, og som så ofte ellers er det de korte og fyndige replikkene, morsomhetene og sitatene som gjerne treffer best. Gjennom mange år som Europa-medarbeider i NRK har jeg samlet på slike "europeiske gullkorn", og her en noen av dem:

For å forstå EU må du være et geni - eller fransk. (USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright om det finurlige spillet i EU-samarbeidet - et spill franskmennene har vist seg å beherske bedre enn de fleste.)

– Intet er mulig uten mennesker. Intet er varig uten institusjoner. ("EU-arkitekt" Jean Monnet om filosofien bak det europeiske samarbeidet ).

- Europa har aldri vært nærmere fredelig enhet. (Den britiske journalisten og forfatteren Timothy Garton Ash om EU som fredsprosjekt.)

Too big for Europe - too small for the world. (USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger om Tyskland.)

Et europeisk Tyskland

Václav Havel

Vaclav Havel, som døde nå i desember, ledet kampen mot kommunismen i Tsjekkoslovakia og førte landet inn i det demokratiske Europa.

Foto: Petr David Josek / AP

Å endre mennesket selv, er den tyngste oppgaven vi står overfor. (Tsjekkoslovakias tidligere president Vaclav Havel om utfordringene i tidligere kommunistland som nå er blitt medlemmer i EU.)

Vesttysker: "Vi er ett folk". Østtysker: "Det er vi også". (Populær vits etter den tyske gjenforeningen i 1990. Og fortsatt føler mange tidligere DDR-borgere seg fremmede i samlivet med tyskerne fra det tidligere Vest-Tyskland.)

Polen i EU og NATO var mer utenkelig enn et menneske på Mars. (Den tidligere polske NATO-ambassadøren Andrzej Towpic om det utrolige i at kommuniststaten Polen skulle ble medlem av de vestlige alliansene.)

– Il faut toujours en parle, mais jamais y penser. Man må alltid snakke om det det, men aldri tenke på det. (Fransk forretningsmann om utvidelsen av EU østover. Frankrike var mildt sagt lite begeistret for østutvidelsen og Tysklands samling.)

– Vi må ha et europeisk Tyskland - ikke et tysk Europa. (Den tyske forfatteren Thomas Mann.)

– Hvem skal jeg ringe til hvis jeg vil høre Europas mening om en viktig utenrikspolitisk sak. (USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger.)

– Vi må være villig til å legge den tyske mark på det europeiske alter. (Tidligere forbundskansler Helmut Kohl om innføringen av Euro til erstatning for den tyske Mark - et ytterst omstridt vedtak blant tyskerne, da som nå.)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt