NRK Meny
Normal

Virolog advarer: Karnevalet i Brasil kan bli en eksplosiv zika-cocktail

Verdens helseorganisasjon har allerede slått alarm og kalt spredningen av zikaviruset en global krise. I dag begynner karnevalet i Brasil. Det kan spre viruset over hele verden, mener virolog.

To menn utkledd som mygg i Sao Paulo

Forberedelsene til karnevalet i Brasil har pågått i flere uker. Her fra Sao Paulo torsdag, der to menn kledde seg ut som mygg.

Foto: Andre Penner / Ap

Flere hundre tusen festklare mennesker inntar gatene i Brasil denne helgen, til tross for at myndighetene har bekreftet over 400 smittetilfeller av zikaviruset. I tillegg har man mistanke om ytterligere 3670 tilfeller.

Fest i Rio de Janeiro før karnevalet

Folkemengder som denne ved Ipanema-stranden i Rio de Janeiro forrige helg kan sette fart på spredningen av zikaviruset.

Foto: HANDOUT / Reuters

Viruset smitter gjennom myggbitt, og den brasilianske virologen Sergio Cimerman, som er president i det brasilianske instituttet for smittevern, sier til The Independent at han er svært bekymret for den ukeslange festen.

– Det kommer til å være store grupper med lettkledde mennesker som glemmer å bruke insektsmiddel, noe som gjør dem mer utsatt for myggbitt, sier Cimerman.

Karnevalet tiltrekker seg vanligvis turister fra alle verdenshjørner, spesielt i Rio de Janeiro.

– Det blir trolig regn, og kombinert med mer søppel i gatene enn vanlig vil det føre til at myggen formerer seg. Karnevalet kan bli en eksplosiv miljømessig cocktail som fremskynder spredningen av zikaviruset, sier han.

Ifølge Reuters har salget av myggspray og insektsmidler eksplodert de siste månedene, og flere varianter er utsolgt.

Myggberedskap i Brasil

Myndighetene har sprayet Sambadromen i Rio de Janeiro med kjemikalier for å holde myggen unna når karnevalet går av stabelen.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Flere byer avlyser

Zikaviruset, som kan føre til at barn blir født med den nevrologiske lidelsen mikrokefali, har allerede spredd seg til Mellom-Amerika og USA.

I tillegg er det meldt om enkelttilfeller i Spania, Irland, Sverige og Danmark.

Barn med mikrokefali

Barn med mikrokefali fødes med unormalt små hoder, og har nedsatt levealder.

Foto: Felipe Dana / Ap

Ifølge WHO kan viruset også smitte gjennom seksuell kontakt, og det brasilianske helsedepartementet har bekreftet ett tilfelle av smitte som følge av blodoverføring.

Brasilianske myndigheter vet av erfaring at karnevalsuka fører til at flere enn vanlig blir smittet av kjønnssykdommer, og har varslet at de vil dele ut fem millioner kondomer i løpet av de neste ti dagene.

Hittil har elleve byer sørøst i Brasil bekreftet at de avlyser karnevalsfeiringen for å heller bruke pengene på å bekjempe aedes aegypti-myggen.

Brasil har satt inn 200.000 soldater for å ta knekken på yngleplassene til myggen, og advarer kvinner mot å bli gravide. Flere skal ha tydd til ulovlig abort i frykt for å få barn med mikrokefali.

En vaksine vil trolig ta flere år å utvikle.

Karnevalet i Rio i 2015

Sambadrome Marquês de Sapucaí i Rio de Janeiro har plass til 90.000 tilskuere. Her fra fjorårets parade.

Foto: Leo Correa / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt